Nu wij weten dat u alleen hoeft aan te tonen dat u een bedrijfsongeval onder werktijd heeft gehad met letsel tot gevolg, is het de beurt aan de werkgever. Deze dient op grond van artikel 7:658 BW te bewijzen dat hem geen enkele verwijt gemaakt kan worden van het bedrijfsongeval.
De zware zorgplicht van een werkgever strekt ertoe te voorkomen dat u een arbeidsongeval kan overkomen. Bij een bedrijfsongeval heeft de werkgever dan ook weinig rechten, maar vooral plichten. Dit zijn bij een bedrijfsongeval de rechten en plichten van de werkgever:
- er dienen voldoende veiligheidsmaatregelen genomen te worden
- machines moeten veilig en onderhouden zijn
- de werkplek dient veilig ingericht te zijn
- u dient veiligheidskleding te krijgen.
- veiligheidsinstructies moeten zijn gegeven: niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk
- u dient periodiek opgeleid te worden om veilig te kunnen werken
- er dient voldoende toezicht op de werkzaamheden te zijn.
Wordt niet aan deze vereisten voldaan, dan heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden en is er werkgeversaansprakelijkheid.
Werkgevers zijn in de regel goed verzekerd tegen aansprakelijkheid tegen bedrijfsongevallen. Het is dan ook de aansprakelijkheidsverzekeraar van de werkgever die uw letselschadevergoeding zal betalen.
Soms moet een werkgever een bedrijfsongeval melden. Wanneer dit is leest u hieronder. Lees hier op welke letselschade bedragen u recht heeft na een arbeidsongeval.