Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

EN NL
NL

Bedrijfsongeval melden bij Arbeidsinspectie

Een val van een steiger, een ondeugdelijke machine, een gladde vloer of een heftruck ongeluk. Dagelijks gebeuren er bedrijfsongevallen waarbij iemand gewond kan raken of zelfs komt te overlijden. Werkgevers zijn onder omstandigheden verplicht een ernstig bedrijfsongeval of dodelijke bedrijfsongeval van een medewerker te melden bij de Arbeidsinspectie.

Als letselschade slachtoffer kunt u ook een bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie. Bijvoorbeeld omdat de werkgever dit nalaat en u ernstig letsel aan het bedrijfsongeval over heeft gehouden. Of omdat bij het arbeidsongeval een naaste is overleden.

Letselschade claimen na een bedrijfsongeval

Indien u bij een bedrijfsongeval gewond bent geraakt en schade lijdt, dan is de werkgever hiervoor aansprakelijk. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Dit is sneller het geval dan u wellicht denkt. Eigenlijk is de werkgever aansprakelijk voor alle ongevallen die op het werk gebeuren.

Bijna alle werkgevers in Nederland zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid door een bedrijfsongeval. Uw werkgever zal het bedrijfsongeval melden bij deze verzekeraar en die betaalt uw letselschadevergoeding.

Bedrijfsongeval melden arbeidsinspectie

Bent u betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval? Vul ons contactformulier in en vertel ons wat u precies is overkomen op het werk. nog dezelfde dag belt een van onze letselschade juristen gespecialiseerd in bedrijfsongevallen u.

Wat doet de Arbeidsinspectie?

De arbeidsinspectie is belast met het zorgen dat mensen veilig kunnen werken. De regels hierover staan in een aantal wetten, onder andere in de Arbeidsomstandighedenwet.

Is er een bedrijfsongeval gemeld bij de Arbeidsinspectie, dan doet deze hier onderzoek naar. Heeft de werkgever haar zorgplicht geschonden? Dan krijgt de werkgever een boete.

Wanneer een bedrijfsongeval melden?

In de Arbeidsomstandighedenwet is te vinden wanneer de werkgever verplicht is een bedrijfsongeval te melden.  Dit is het geval bij:

 • ernstig letsel
 • een ziekenhuisopname
 • overlijden

Het bedrijfsongeval melden dient op grond van artikel 9 van de Arbeidsomstandighedenwet direct na het ongeval te gebeuren. Dit betekent dat de melding in ieder geval nog de dag van het bedrijfsongeval gemeld moet worden. Deze melding moet worden gedaan bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Wordt het arbeidsongeval niet tijdig gemeld, dan riskeert de werkgever een boete die kan oplopen tot € 50.000,00.

Blijvend letsel na een bedrijfsongeval

Helaas is er vaak sprake van blijvend letsel na een bedrijfsongeval. Veel voorkomend letsel bij bedrijfsongevallen bestaat uit:

 • hersenletsel
 • gebroken botten,
 • amputatie van ledematen als vingers
 • nekklachten na een aanrijding door een heftruck
 • een dwarslaesie
 • chronische pijn
 • psychische klachten

Indien er blijvende letsel is zal het de werkgever het bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie die van vervolgens een onderzoek zal instellen. Hiervan wordt een rapport opgesteld welke belangrijk is voor de aansprakelijkheid na het bedrijfsongeval.

Staat vast dat de werkgever een verwijt gemaakt kan worden, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Er zal dan een letselschade vergoeding uitbetaald moeten worden aan het letselschade slachtoffer.

Overlijden na een bedrijfsongeval

Bij overlijden dient het bedrijfsongeval ook gemeld te worden. Ook bij overlijden moet de werkgever dit nog de dag van het ongeval op het werk doen. Ook in dit geval zal er een onderzoek door de Nederlandse Arbeidsinspectie moeten worden ingesteld. Hieruit blijkt of de werkgever een verwijt gemaakt kan worden van het overlijden en welk verwijt dit is.

De schade na een overlijden als gevolg van een bedrijfsongeval wordt overlijdensschade genoemd. Een aantal bij wet genoemde personen heeft recht op een schadevergoeding. Deze kan bestaan uit:

 • Inkomensschade omdat het inkomen van de overledene is weggevallen
 • Affectieschade
 • Kosten van de begrafenis of crematie.
Formulier sluiten

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Formulier sluiten

Bedrijfsongeval melden

Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval of is uw naaste bij een ongeval op het werk overleden?

Letselschade Kompas is een letselschadebureau dat zich bezighoudt met het verhalen van letselschade na een arbeidsongeval of aanrijding. Het is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een advocatenkantoor met letselschade advocaten door heel Nederland. Indien gewenst kunnen wij daarom een letselschade advocaat voor u inschakelen.