Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Ik ben als voetganger aangereden door een fietser

U loopt op de stoep of steekt over op het zebrapad als u plotseling als voetganger aangereden wordt door een fietser. Wie is er dan fout en wie is aansprakelijk? Welke schadeposten worden vergoed? U leest het allemaal in deze blog van mr. Friso W. Brugman.

Als voetganger aangereden door een fietser, wie is schuldig?

U bent als voetganger aangereden door een fietser en heeft hierbij letsel opgelopen. Om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, dient de voetganger schuldig te zijn aan het ongeluk. Maar hoe zit het eigenlijk bij een ongeval tussen een voetganger en een fietser?

Voor de beantwoording van deze vraag dienen wij te kijken naar de voorrangsregels voor voetgangers. Want deze zijn wezenlijk anders dan voor fietsers. Deze laatste verkeersdeelnemers zijn namelijk aan te merken als bestuurders.

Voetgangers hebben in de volgende gevallen voorrang:

 1. Als je rechtdoor gaat op dezelfde weg
 2. Bestuurders (dus ook fietsers) moeten voetgangers voor laten gaan als de voetganger wil oversteken of aan het oversteken is op een zebrapad
 3. Is er geen oversteekplaats, dan hebben voetgangers die zich moeilijk voortbewegen voorrang op bestuurders

 

Loopt u dus rechtdoor op dezelfde weg en komt er een fietser de hoek omrijden? Dan heeft u als voetganger voorrang op de fietser. Wordt u in dit geval als voetganger aangereden door een fietser, dan dient de fietser uw letselschade te vergoeden.

Bent u als voetganger aangereden door een fietser en wilt u weten of u recht op schadevergoeding heeft? Wilt u uw letselschade verhalen op de fietser? Neem dan contact met onze letselschade juristen op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Als voetganger aangereden door fietser: schadevergoeding

Bent u als voetganger aangereden door een fietser en hierbij gewond geraakt, dan is er dus mogelijk recht op een letselschadevergoeding. Maar hoe claim je schadevergoeding en waaruit bestaat deze dan?

Letselschade claimen doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Dit is een brief waarin informatie staat die belangrijk is voor het verhalen van letselschade:

 • datum van het ongeluk
 • naam van partijen
 • de plaats van het ongeluk
 • aansprakelijkstelling
 • schadeposten
 • stuiting van de verjaring

 

Is er een erkenning van aansprakelijkheid, dan zullen alle letselschadebedragen in kaart gebracht moeten worden. Daarbij maken wij een onderscheid tussen materiële schadeposten en smartengeld.

Materiële letselschade bedragen zijn alle schadeposten die op geld te waarderen zijn. Bijvoorbeeld inkomensschade omdat u door het ongeluk arbeidsongeschikt bent geworden. Maar ook medische kosten, reiskosten en kosten voor hulp in het huishouden zijn kostenposten waarvoor u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt.

Een ongeluk brengt ook vaak pijnklachten met zich mee en kan zelfs leiden tot psychische klachten. Ook hiervoor bestaat een schadevergoeding, smartengeld genaamd. Bent u als voetganger aangereden door een fietser en heeft u hierbij verwondingen of klachten opgelopen, dan is er altijd recht op een smartengeldvergoeding.

Aansprakelijk stellen hoeft u gelukkig niet zelf te doen. Is de tegenpartij schuldig aan het ongeval, dan kunt u kosteloos aanspraak maken op de hulp van een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Wij regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, tot het regelen van een voorschot op de schade en het verhalen van de slotbetaling.

Als voetganger aangereden door fietser? Geen verzekeringsplicht!

Bent u als voetganger aangereden door een auto, dan is er altijd recht op schadevergoeding. Dit staat in artikel 185 Wegenverkeerswet. Ook als steekt u over waar het niet mag of loopt u door rood licht, u kunt in alle situaties letselschade claimen. Daarnaast bestaat er een verzekeringsplicht voor motorvoertuigen zodat er altijd een betalende verzekering is.

Wordt u als voetganger aangereden door een fietser, dan is bovengenoemde bescherming er niet. U ontvangt dan alleen schadevergoeding als de fietser schuldig aan het ongeluk is. Maar daarnaast geldt er ook geen verzekeringsplicht voor fietsers.

Omdat fietsers niet verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid bij een verkeersongeluk, is het niet vanzelfsprekend dat u ook uw letselschade kunt claimen. Daarom is het van belang om altijd na te gaan of de fietser verzekerd is en zo ja, om de verzekeringsgegevens op te vragen. U weet dan of u uw letselschade ook daadwerkelijk kunt verhalen.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschadebureau met 20 letselschade juristen die iedere dag de belangen behartigen van verkeersslachtoffers. Dus ook als u als voetganger aangereden door een fietser bent.

Ons letselschadebureau is onderdeel van een groot advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade, Brugman Letselschade Advocaten Hierdoor kunnen wij indien nodig gratis een letselschade advocaat inschakelen.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

54 years geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

54 years geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

54 years geleden