Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Verjaringstermijn letselschade

Een aanrijding, arbeidsongeval of hondenbeet. Als u gewond raakt of klachten heeft na een ongeluk, zoals whiplashklachten, dan is er recht op een schadevergoeding. Maar een letselschade claim indienen dient wel tijdig te gebeuren. Anders is uw dossier verjaard. Dit betekent dat u geen recht meer heeft op een letselschade vergoeding.

Op deze pagina leest u wat de verjaringstermijn bij letselschade. Wilt u weten wat de verjaringstermijn van uw letselschade dossier is of wilt u gratis rechtsbijstand bij het verhalen van uw letselschade? Onze letselschade juristen staan voor u klaar. Voor een letsel advies of het gratis verhalen van uw letselschade.

Verjaring letselschade claim

Na een ongeluk denkt u misschien niet direct het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Soms lijken klachten ook wel mee te vallen of weet u gewoonweg pas later dat u recht heeft op een schadevergoeding. Dit is immers niet altijd even duidelijk.

Er zijn namelijk diverse bijzondere regelingen waarop aanspraak gemaakt kan worden. Zo krijgen fietsers en voetgangers bijna altijd een schadevergoeding na een aanrijding, ook als ze zelf een ongeluk veroorzaken. En bij een bedrijfsongeval is er eigenlijk ook altijd recht op een schadevergoeding. Dit moet je dan wel weten!

De wetgever houdt er rekening mee dat een slachtoffer van letselschade niet direct aan de bel trekt en een schadevergoeding eist. Wel zijn er grenzen aan de tijd waarin je een letselschade claim kunt indienen.

Wanneer gaat de verjaringstermijn lopen?

De hoofdregel is dat de verjaringstermijn bij letselschade gaat lopen op het moment dat het letselschade slachtoffer:

  • bekend is met de aansprakelijke persoon
  • schade lijdt

 

Neem een verkeersongeluk waarbij iemand achterop zijn voorganger is gereden. Al op het moment van de aanrijding van achteren is de aansprakelijke persoon bekend. Komen de klachten en de schade pas later, dan gaat vanaf dat moment de verjaring van het letsel lopen.

Maar wat nu als je pas na 1 jaar hoort dat de klachten die je hebt van het ongeluk kunnen komen of het directe gevolg zijn van een medische fout? Kun je dan nog een verzoek tot het vergoeden van letselschade indienen?

Verjaringstermijn letselschade bij verkeersongelukken

Voor de verjaringstermijn bij verkeersongelukken zijn 2 wetsartikelen van belang. We zullen deze hieronder bespreken.

Alle motorrijtuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Deze autoverzekering is verplicht op grond van de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Artikel 10 lid 2 van de WAM gaat over verjaring bij letselschade.

Artikel 10 lid 2 WAM luidt:"..... een rechtsvordering tot vergoeding van schade....van de benadeelde tegen de verzekeraar verjaart door verloop van drie jaren na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de benadeelde bekend was of redelijkerwijze bekend had behoren te zijn met de schade en de daarvoor aansprakelijke persoon, en in ieder geval door verloop van tien jaren na de gebeurtenis waardoor de schade is ontstaan."

Een letselschade claim indienen bij de autoverzekering moet dus binnen 3 jaar na het ongeluk plaatsvinden. Meestal weet je immers direct na de aanrijding wie aansprakelijk is en of er sprake is van letselschade.

U kunt naast deze directe actie op de schadeverzekeraar ook aanspreken voor letselschade:

  • De bestuurder die u aangereden heeft op grond van onrechtmatige daad
  • de eigenaar van de auto

De verjaringstermijn bij onrechtmatige daad bedraagt 5 jaar en is te vinden in artikel 3:310 lid 5 BW. Dit artikel is speciaal geschreven voor verjaring van letselschade zaken.

Verjaring letselschade in overige gevallen

Is u een ongeluk op het werk overkomen of bent u gebeten door een hond? Dan is de verjaringstermijn 5 jaar. Dit geldt ook als u de gemeente aansprakelijk wilt stellen voor letselschade na een ongeval en bij een medische fout.

Alleen bij een ongeluk in het openbaar vervoer geldt nog een afwijkende termijn. Bent u door een tram aangereden of gevallen in de bus? Dan heeft u altijd recht op een schadevergoeding van letselschade. De letselschade claim moet dan wel binnen 3 jaar na het ongeluk ingediend worden. Dit op basis van de reisovereenkomst.

Stuiting verjaring letselschade

De lopende verjaringstermijn bij letselschade kan "gestuit" worden. Dit betekent dat er opnieuw eenzelfde verjaringstermijn gaat lopen. We leggen het uit met een voorbeeld.

Stel u bent op het werk aangereden door een heftruck. Door dit heftruck ongeluk loopt u ernstig letsel op en bent u arbeidsongeschikt geraakt. Er is een erkenning van aansprakelijkheid, dus er is recht op een compensatie van schade. Er is binnen de verjaringstermijn een aansprakelijkheidsbrief gestuurd, maar het dossier loopt erg lang. Inmiddels bijna meer dan 5 jaar. Stuurt uw letselschade jurist dan een nieuwe aansprakelijkheidsbrief, dan gaat er opnieuw een verjaringstermijn van 5 jaar lopen. Met de aansprakelijkstelling vindt een stuiting van de verjaring in uw letselschadedossier plaats.

Let er wel op dat u dient te bewijzen dat uw stuitingsbrief is ontvangen door de aansprakelijke persoon. Stuur de brief daarom altijd aangetekend en verzoek om een ontvangstbevestiging in de brief. Zorg ervoor dat u een bewijs heeft dat de tegenpartij de stuitingsbrief ook daadwerkelijk ontvangen heeft.

Contact met uw letselschade advocaat

Heeft u letselschade aan een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet overgehouden en wilt u tijdig een letselschade claim indienen? Wilt u informatie over de verjaringstermijn van uw letselschade dossier of wat de wettelijke termijn voor de afhandeling van uw letselschadezaak is?

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau gespecialiseerd in het claimen van letselschade voor slachtoffers van een ongeluk. Onze letselschade juristen zijn altijd in de buurt met maar liefst 15 bezoeklocaties door heel Nederland. Maar wij komen voor een letselschade advies of een intakegesprek gewoon bij u thuis, waar in Nederland u ook woont!

Neem voor al uw vragen over verjaring en letselschade claimen contact met ons op en wij gaan direct voor u aan de slag.

Letselschade Kompas is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Voor u heeft dit grote voordelen. Zo kunnen wij kosteloos voor u procederen als het nodig is. Ook hebben wij hierdoor meer kennis in huis dan andere letselschade bureaus.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland