Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wie betaalt de schade?

Ongeluk met fiets welke verzekering

U bent als fietser aangereden en lijdt hierdoor schade. Het kan dan gaan om fietsschade, maar ook om letselschade. Uiteraard wilt u dan een schadevergoeding eisen. De vraag bij een ongeluk met de fiets is, welke verzekering betaalt de schade?

Bij welke letselschade verzekeraar u de letselschade na een fiets ongeluk kun claimen hangt af van of het gaat om een aanrijding tussen een fietser en een auto of een aanrijding tussen fietsers.

Bent u op de fiets aangereden door een auto of andere fietser? Onze letselschade juristen helpen u graag. Dit doen wij altijd volledig kosteloos voor u. Hoe dit kan leest u hier.

Fietser aangereden door auto

Bent u als fietser aangereden door een auto? Auto's en alle overige motorrijtuigen zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit betekent dat u altijd succesvol een letselschade claim kunt indienen. Er is immers altijd een autoverzekeraar die de schade dekt.

Deze verplichte verzekering voor motorvoertuigen wordt een WAM- verzekering genoemd. WAM staat voor Weg Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer. Doet u bij een fiets ongeluk een beroep op deze verzekering? Dan ontvangt u altijd een schadevergoeding, ook als u zelf geen voorrang verleende en zelfs als u als fietser aangereden bent omdat u door rood licht rijdt!

De vraag bij  een ongeluk met de fiets welke verzekering van toepassing is is dus de WAM verzekering als u door een auto aangereden bent.

Dit recht op schadevergoeding heeft u bij een fietsongeluk op basis van de Wegenverkeerswet.

Artikel 185 wvw

Fietsers en voetgangers hebben een grote kans om letsel op te lopen bij een verkeersongeluk. Je bent immers kwetsbaar op de fiets of als voetganger. Zeker als je als fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig bent. Alle reden dus om u als fietser extra te beschermen.

De vraag bij een ongeluk met fiets, welke verzekering van toepassing is weten wij inmiddels, maar welke schadevergoeding kunt u nu eisen op basis van artikel 185 wvw?

Het is duidelijk dat u een volledige schadevergoeding ontvangt als u door diens schuld wordt aangereden door een automobilist. Waar wat nu als u zelf geen voorrang verleende en daarom aangereden door een auto bent?

De regeling van artikel 185 wvw is uitgewerkt in het zogeheten "spoorboekje artikel 185 wvw. Deze regeling ziet er in hoofdlijnen als volgt uit?

  • Tegenpartij is schuldig: volledige letselschade vergoeding. Alle materiële schadeposten en het smartengeld worden vergoed
  • U bent (mede) schuldig aan de aanrijding: in ieder geval de helft van uw letselschade wordt vergoed. Dit kan oplopen tot 100%!
  • Uw kind jonger dan 14 jaar is aangereden: de letselschade wordt altijd geheel vergoed door de letselschade verzekeraar van de tegenpartij

 

Soms kan, zelfs als u een verkeersfout maakt, de schadevergoeding toch 100% zijn. Dit is het geval als u bij het fiets ongeluk ernstig letsel oploopt of als de schadelijke gevolgen voor u erg groot zijn. Dit wordt de billijkheidscorrectie genoemd.

Aanrijding tussen fietsers

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding tussen fietsers? Artikel 185 wvv gaat dan niet op.  De vraag bij een ongeluk met de fiets is dan welke verzekering uw letselschade vergoed.

Er is geen verplichte verzekering voor fietsers. De schadeclaim dient daarom ingediend te worden bij de WA- verzekering of AVP- verzekering van de schuldige persoon bij het fietsongeluk.

Helaas zijn ongeveer 400.000 huishoudens in Nederland niet verzekerd tegen aansprakelijkheid voor fietsongevallen. Dat betekent dus dat u bij een aanrijding tussen fietsers met uw letselschade kunt blijven zitten. Het is daarom belangrijk dat u bij een fiets ongeval altijd vraagt naar de verzekeringsgegevens van de tegenpartij.

Kosteloze rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Vraag u zich bij een ongeluk met de fiets af welke verzekering uw letselschade moet vergoeden? Wilt u gratis rechtsbijstand bij het claimen van letselschade na een fiets ongeluk? Onze letselschade specialisten helpen u graag.

Bij ons helpen wij u altijd 100% gratis bij uw letselschade claim. Wij stellen de aansprakelijkheidsbrief op, gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen en zorgen voor een maximale schadevergoeding na een ongeluk met de fiets.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.