Fietsers en voetgangers hebben een grote kans om letsel op te lopen bij een verkeersongeluk. Je bent immers kwetsbaar op de fiets of als voetganger. Zeker als je als fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig bent. Alle reden dus om u als fietser extra te beschermen.
De vraag bij een ongeluk met fiets, welke verzekering van toepassing is weten wij inmiddels, maar welke schadevergoeding kunt u nu eisen op basis van artikel 185 wvw?
Het is duidelijk dat u een volledige schadevergoeding ontvangt als u door diens schuld wordt aangereden door een automobilist. Waar wat nu als u zelf geen voorrang verleende en daarom aangereden door een auto bent?
De regeling van artikel 185 wvw is uitgewerkt in het zogeheten "spoorboekje artikel 185 wvw. Deze regeling ziet er in hoofdlijnen als volgt uit?
- Tegenpartij is schuldig: volledige letselschade vergoeding. Alle materiële schadeposten en het smartengeld worden vergoed
- U bent (mede) schuldig aan de aanrijding: in ieder geval de helft van uw letselschade wordt vergoed. Dit kan oplopen tot 100%!
- Uw kind jonger dan 14 jaar is aangereden: de letselschade wordt altijd geheel vergoed door de letselschade verzekeraar van de tegenpartij
Soms kan, zelfs als u een verkeersfout maakt, de schadevergoeding toch 100% zijn. Dit is het geval als u bij het fiets ongeluk ernstig letsel oploopt of als de schadelijke gevolgen voor u erg groot zijn. Dit wordt de billijkheidscorrectie genoemd.