Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Als fietser aangereden en de werking van artikel 185 wvw

Als u als fietser of voetganger aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent, dan krijgt u te maken met artikel 185 WVW. Dit artikel regelt de bescherming van de zwakke verkeersdeelnemers.

Bent u als voetganger of fietser aangereden? Dan kunt u met een beroep op artikel 185 wvw altijd schadevergoeding claimen. Ongeacht de toedracht van de aanrijding.

Wilt u weten waar u recht op heeft op grond van de werking van artkel 185 wvw? Onze letselschade juristen helpen u graag en verhalen uw letselschade altijd 100% kosteloos voor u.

 

Wanneer is artikel 185 WVW van toepassing?

Indien er sprake is van een aanrijding op de openbare weg tussen een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan is artikel 185 wvw van toepassing. De laatstgenoemde groep zijn fietsers en voetgangers.

Artikel 185 wvw is te vinden in de Wegenverkeerswet. Deze wet regelt hoe motorvoertuigen zich in het verkeer dienen te gedragen. Zo omvat de Wegenverkeersweg onder andere de verkeersregels, maar ook  aansprakelijkheid na een aanrijding tussen bijvoorbeeld een fiets en auto.

Is er sprake van een aanrijding waarbij een zwakke verkeersdeelnemer en motorvoertuig zijn betrokken? Vaak is er dan sprake van ernstig letsel. Want als fietser of voetganger bent u u nu eenmaal kwetsbaar in het verkeer. Het is daarom belangrijk dat u zich door een gespecialiseerde letselschadejurist bij laat staan. Deze vindt u bij ons letselschade bureau.

Werking artikel 185 wvw

Artikel 185 wvw regelt de aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en ongemotoriseerde verkeersdeelnemers. Let op, voor artikel 185 Wegenverkeerswet geldt ook een elektrische fiets als een zwakke verkeersdeelnemer. Dit is alleen onder bijzondere omstandigheden niet het geval.

Bent u dus betrokken bij een fietsongeluk waarbij u aangereden door een auto bent, dan bepaalt artikel 185 wvw wie aansprakelijk is voor de schade. Daarbij is het belangrijk om te weten dat schuld iets anders is dan aansprakelijkheid. De werking van artikel 185 wvw is hier een goed voorbeeld van.

Het kan namelijk zijn dat een aanrijding het gevolg is van de schuld van de voetganger of fietser. Bijvoorbeeld omdat er door rood licht gelopen of gefietst wordt. De voetganger of fietser is dan schuldig, de aansprakelijkheid ligt echter voor ten minste 50% bij de bestuurder van de auto. Dit wordt de 50% regel genoemd.

Als fietser of voetganger aangereden

Is er sprake van een aanrijding tussen een fietser of voetganger en een motorrijtuig, dan luidt de regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet als volgt;

 • De aanrijding is het gevolg van een verkeersfout van het gemotoriseerde voertuig, alle letselschade van de fietser of voetganger wordt vergoed
 • de fietser of voetganger maakt een verkeersfout, ten minste 50% van de letselschade van de ongemotoriseerde wordt vergoed
 • In het geval uw kind aangereden wordt en uw kind jonger is dan 14 jaar, dan wordt alle letselschade altijd betaald, ongeacht de toedracht.

De billijkheidscorrectie van artikel 185 wvw

Fietsers en voetgangers ontvangen bij eigen schuld aan de aanrijding dus in beginsel 50% van de geleden letselschade vergoed. Maar soms kan dit toch onredelijk zijn. De fietser of voetganger is immers gewond geraakt door de zwaarte en snelheid van het motorvoertuig. Dit wordt het Betriebsgefahr genoemd, een motorvoertuig brengt nu eenmaal meer gevaar mee op de weg  en is daarom eerder of meer aansprakelijk.

Op grond van de billijkheidscorrectie van artikel 6:101 BW kan een verkeersslachtoffer tocht meer dan 50% van zijn of haar letselschade vergoed krijgen, ongeacht de gemaakte verkeersfout. Of toepassing van de billijkheidscorrectie redelijk is hangt onder andere af van:

 • De aard en ernst van het letsel van het verkeersslachtoffer
 • Of er nog een andere verzekering is waar het slachtoffer aanspraak op kan maken
 • de mate van schuld van beide partijen.

 

Heeft u vragen of wilt u weten op welke schadevergoeding u recht heeft? Neem dan contact met ons op. Wij helpen graag en altijd 100% bij het claimen van letselschade na een ongeluk.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren. Daarom wordt u door ons niet geholpen door een letselschade jurist, maar door een letselschade advocaat.

Kiest u voor een letselschade specialist van ons kantoor, dan kiest u voor kwaliteit en gespecialiseerde en ervaren advocaten. Wij gaan ook direct voor u aan de slag. Dit is wat wij voor u doen:

 • wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen
 • verzoeken direct om een voorschot op uw letselschadevergoeding
 • schakelen zo nodig een medisch adviseur in zodat u de beste medische behandeling krijgt
 • onderhandelen en discussiëren met de letselschade verzekering
 • zorgen voor een maximale slotbetaling van uw letselschade vergoeding
Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland