Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Ik ben aangereden

Op de fiets

Ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen? Het antwoord op deze vraag vindt u in deze blog. Onze letselschade juristen adviseren en helpen u kosteloos bij het verhalen van uw letselschade na een fietsongeluk

Ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen?

Ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen? Dit is een vraag die onze letselschade juristen vaak krijgen. Daarom schrijven wij deze informatieve blog. Want wat moet je nu doen als je bent aangereden op de fiets?

Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk en hierbij letsel opgelopen, dan wilt u uiteraard een schadevergoeding eisen. Maar hiervoor is wel nodig dat vaststaat dat de tegenpartij schuldig is bij de aanrijding. Om dit te kunnen bewijzen, is het van belang dat dat u een schadeformulier invult.

Vaak denken mensen dat het invullen van een schade- aanrijdingsformulier alleen nodig is bij een auto ongeluk, maar dit is een misvatting. Op een schade-aanrijdingsformulier kunt u namelijk veel belangrijke informatie kwijt, ook als u als fietser aangereden bent. En wist u dat een door beide partijen ondertekend schadeformulier een dwingend bewijsmiddel tussen partijen is? Vul daarom altijd een aanrijdingsformulier in.

De vraag: "ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen" kunnen wij dan ook als volgt beantwoorden:

 • vul altijd een schadeformulier in
 • laat deze ook door de tegenpartij ondertekenen
 • vraag getuigen van de aanrijding om contactgegevens
 • maak foto's van de schade aan uw fiets, maar ook van het voertuig van de tegenpartij
 • houd schade goed bij, schrijf gereden kilometers op en bewaar bonnen en facturen
 • ga met letsel altijd langs een arts en laat het letsel documenteren
 • schakel een letselschade jurist van ons letselschade bureau in, het is gratis!

 

Ik ben aangereden op de fiets door een auto of ander motorvoertuig

Ik ben aangereden op de fiets door een auto en heb letsel opgelopen. Als iemand met deze melding bij ons komt, kunnen wij altijd direct aangegeven dat er recht is op een schadevergoeding. In de wet is namelijk opgenomen dat als een fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, de fietser ten minste de helft van zijn of haar schade vergoed krijgt.

Dit recht op schadevergoeding als fietser is opgenomen in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (wvw). In dit wetsartikel worden fietsers en voetgangers namelijk geschaard onder de zogenaamde "zwakke verkeersdeelnemers". Dit houdt in dat fietser en voetgangers eerder gewond raken bij een verkeersongeval dan een automobilist.

De regeling van artikel 185 wvw is als volgt

 • ik ben aangereden op de fiets door een auto en de bestuurder van de auto is schuldig: alle letselschade wordt volledig vergoed, zowel de materiële schadeposten als het smartengeld
 • ik heb zelf een verkeersfout gemaakt: ten minste de helft van de letselschade wordt vergoed. Op basis van de billijkheidscorrectie kan dit zelfs 100% worden
 • mijn kind is aangereden door een motorvoertuig: alle letselschade wordt volledig vergoed, wat er ook is gebeurd.

Ik ben op de fiets aangereden door een andere fietser

Bent u op de fiets aangereden door een andere fietser? Dan geldt de regeling van artikel 185 wvw niet voor u. De letselschade die u oploopt wordt dan alleen vergoed als de andere fietser een verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld omdat u geen voorrang krijgt.

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid, fietsers zijn dit niet. Wij adviseren u daarom wel om bij een aanrijding tussen fietsers goed aan de persoon die u aangereden heeft te vragen of deze verzekerd tegen aansprakelijkheid is.

Ik ben aangereden op de fiets, welke schade wordt vergoed?

Kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade? Dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit veel soorten schadeposten welke kunnen worden onder verdeeld in smartengeld en materiële schadeposten.

De volgende materiële schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking:

 • loonschade door arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • inkomensschade als zelfstandig ondernemer
 • medische kosten zoals het eigen risico
 • reiskosten
 • kosten voor hulp in het huishouden
 • verzorgingskosten en verpleegkosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • schade door een studievertraging
Wat is smartengeld?

Naast materiële schadeposten is er recht op een smartengeldvergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor alle schadeposten die niet op geld waardeerbaar zijn zoals pijnklachten, rij angst, angst voor auto's door het fietsongeluk en psychische klachten als een ptss.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Liever direct contact? Bel ons op 0800 27 84 626 wij helpen je graag verder

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang gratis advies van een expert
 1. 14+ jaar expertise in letselschadezaken
 2. Directe persoonlijke hulp op werkdagen
 3. 7-dagen-per-week beschikbaarheid in heel Nederland
 4. Gratis hulp bij het verhalen van letselschade en overlijdensschade
Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Wij