Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Een hondenbeet, een trap van een paard of een val omdat een paard steigert. Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in de wet. Als u schade lijdt door een dier van een ander, dan is de bezitter van het dier aansprakelijk voor uw letselschade. Soms is er recht op een volledige letselschade vergoeding en soms op een deel van de schade. Wij leggen het u graag uit!

Letsel door een gedraging van een dier

Jaarlijks zijn meer dan 150.000 mensen slachtoffer van een hondenbeet. Nog eens duizenden mensen vallen in Nederland ieder jaar van een paard of krijgen een schop van een paard. In veel gevallen leidt dit tot letsel. Veel voorkomend letsel als gevolg van een hondenbeet of gedrag van een paard zijn:

 • Littekensspierschade
 • Open wond
 • botbreuken
 • beschadigde zenuwen
 • Pijnklachten
 • hersenletsel (door val of schop paard)
 • dwarslaesie (door val van paard)

Risico aansprakelijkheid bij dieren

Als een dier schade veroorzaakt, dan heeft u meestal recht op een schadevergoeding. De bezitter van het dier is hiervoor aansprakelijk. Aansprakelijkheid voor dieren valt onder de dekking van de AVP- verzekeraar, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Soms hebben mensen ook een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor dieren.

Aansprakelijkheid bij dieren is een risico aansprakelijkheid. Dit betekent dat een bezitter van dieren aansprakelijk is omdat hij de bezitter is. Hij of zij hoeft dus niks verkeerd te hebben gedaan. Enkel en alleen omdat hij de bezitter is dient hij op te komen voor de letselschade van het slachtoffer.

Bent u van een manegepaard gevallen of getrapt door een paard van een manege? Dan is de manege aansprakelijk voor de schade. Het dier wordt dan namelijk gebruikt in de uitoefening van een bedrijf. Dit geldt ook voor paarden die geen eigendom zijn van de manege zelf! U kunt dan aanspraak maken op een vergoeding van schade uit de aansprakelijkheidsverzekering voor dieren van de manege.

Aansprakelijkheid voor dieren houdt in dat alle schade die u als letselschade slachtoffer lijdt vergoed moet worden. Deze letselschade kan oplopen, zeker bij ernstig letsel of blijvend letsel.

Letselschadevergoeding bij aansprakelijkheid dieren

Is de aansprakelijkheid erkend, dan dient de letselschade claim vastgesteld te worden. Hierbij kunt u kosteloos gebruik maken van de diensten van een letselschade jurist. Dit is zeker aan te raden omdat u een letselschade verzekeraar tegenover u hebt met veel kennis van letselschade. Een letselschade jurist heeft alle benodigde kennis in huis om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Een letselschadevergoeding bij een hondenbeet of gedrag van een paard kan uit vele soorten schadeposten bestaan. De meest voorkomende materiële schadeposten zijn:

 • wettelijk eigen risico
 • eigen bijdragen medicatie en hulpmiddelen
 • kosten fysiotherapeut
 • inkomensschade;
 • kosten voor hulp in he huishouden;
 • reiskosten
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • reparatiekosten
 • Studievertraging

Behalve een vergoeding voor materiële schadeposten kan aanspraak gemaakt worden op smartengeld. Recht op een smartengeldvergoeding bestaat omdat u aan de hondenbeet of val van een paard pijnklachten overhoudt en wellicht ook psychische klachten. Daarnaast is smartengeld een vergoeding voor de littekens die u aan de gedraging van het dier over heeft gehouden.

Aansprakelijkheid dieren: eigen schuld

Meestal is er bij de aansprakelijkheid bij dieren geen sprake van eigen schuld. U kunt er meestal niks aan doen als u door een hond gebeten bent of een trap van een paard krijgt. In een enkel geval kan er toch sprake zijn van eigen schuld.

In de juristprudentie (rechtsspraak) is namelijk uitgemaakt dat er bij aansprakelijkheid van dieren eigen schuld is indien het risico op schade heeft aanvaard. Dit is het geval als u op een paard rijdt. U aanvaart dan de kans, aldus de rechtspraak, dat het paard steigert en er een val van het paard is.

In dit geval wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed. Is er sprake van ernstig letsel? Dan kan dit oplopen tot 100%.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Schade melden

Lijdt u schade door gedraging dier?

Onze letselschade juristen helpen u graag. Is er een letselschade advocaat nodig? Geen probleem, Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade. Indien nodig schakelen wij een van onze letselschade advocaten in.