Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid voor dieren

Bezitters van dieren zijn aansprakelijk voor schade die het dier toebrengt aan mensen en zaken. Dit staat in artikel 6:179 BW.  Bij een hondenbeet, een val van een paard of een trap van een paard is de bezitter dus altijd aansprakelijk. U heeft dan recht op een letselschadevergoeding.

De letselschade juristen van Letselschade Kompas verhalen uw letselschade kosteloos! Hoe dit kan leest u hier!

Wettelijke grondslag aansprakelijkheid dieren

Een hondenbeet, een trap van een paard of een val omdat een paard steigert. Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in de wet en wel in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt:

"De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad."

Als u dus schade lijdt door een dier van een ander, dan is de bezitter van het dier aansprakelijk voor uw letselschade. Soms is er recht op een volledige letselschade vergoeding en soms op een deel van de schade. Wij leggen het u graag uit in deze bijdrage van letselschade advocaat Friso Brugman.

Letsel door een gedraging van een dier

Jaarlijks zijn meer dan 150.000 mensen slachtoffer van een hondenbeet. Nog eens duizenden mensen vallen in Nederland ieder jaar van een paard of krijgen een schop van een paard. In veel gevallen leidt dit tot letsel.

Veel voorkomend letsel als gevolg van een hondenbeet of gedrag van een paard zijn:

 • Littekens
 • spierschade
 • Open wond
 • botbreuken
 • beschadigde zenuwen
 • Pijnklachten
 • hersenletsel (door val of schop paard)
 • dwarslaesie (door val van paard)
 • amputatie van ledematen

 

Lijdt u letsel als gevolg van een dier, dan is de bezitter aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door het dier. Dit wordt letselschade genoemd. Een letselschade jurist kan deze schade kosteloos voor u verhalen.

Risico aansprakelijkheid dieren

Als een dier schade veroorzaakt, dan heeft u meestal recht op een schadevergoeding. De bezitter van het dier is hiervoor aansprakelijk. Ook al kan de hondenbezitter of bezitter van een paard niks aan het ongeval doen en kon hij dit niet voorkomen. Dit wordt de risico aansprakelijkheid voor dieren genoemd.

Aansprakelijkheid voor dieren valt onder de dekking van de AVP- verzekeraar, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Soms hebben mensen ook een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor dieren.

Aansprakelijkheid bij dieren is dus een risico aansprakelijkheid. Dit betekent dat een bezitter van dieren aansprakelijk is omdat hij de bezitter is. Hij of zij hoeft dus niks verkeerd te hebben gedaan. Enkel en alleen omdat hij de bezitter is dient hij op te komen voor de letselschade van het slachtoffer.

Bent u van een manegepaard gevallen of getrapt door een paard van een manege? Dan is de manege aansprakelijk voor de schade. Het dier wordt dan namelijk gebruikt in de uitoefening van een bedrijf. Dit geldt ook voor paarden die geen eigendom zijn van de manege zelf! U kunt dan aanspraak maken op een vergoeding van schade uit de aansprakelijkheidsverzekering voor dieren van de manege.

Aansprakelijkheid voor dieren houdt in dat alle schade die u als letselschade slachtoffer lijdt vergoed moet worden. Deze letselschade kan oplopen, zeker bij ernstig letsel of blijvend letsel.

Letselschadevergoeding bij aansprakelijkheid dieren

Is de aansprakelijkheid erkend, dan dient de hoogte van de letselschade vergoeding vastgesteld te worden. Hierbij kunt u kosteloos gebruik maken van de diensten van een letselschade jurist van ons letselschadebureau.

Het inschakelen van een letselschade specialist is zeker aan te raden omdat u een letselschade verzekeraar tegenover u hebt met veel kennis van letselschade. Een letselschade jurist heeft alle benodigde kennis in huis om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Een letselschadevergoeding bij een hondenbeet of gedrag van een paard kan uit vele soorten schadeposten bestaan. De meest voorkomende materiële schadeposten zijn:

 • wettelijk eigen risico
 • eigen bijdragen medicatie en hulpmiddelen
 • kosten fysiotherapeut
 • inkomensschade
 • kosten voor hulp in het huishouden
 • reiskosten
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • reparatiekosten
 • Studievertraging

 

Behalve een vergoeding voor materiële letselschade bedragen kan aanspraak gemaakt worden op smartengeld. Recht op een smartengeldvergoeding bestaat omdat u aan de hondenbeet of val van een paard pijnklachten overhoudt en wellicht ook psychische klachten. Daarnaast is smartengeld een vergoeding voor de littekens die u aan de gedraging van het dier over heeft gehouden.

Aansprakelijkheid dieren: eigen schuld

Meestal is er bij de aansprakelijkheid bij dieren geen sprake van eigen schuld. U kunt er meestal niks aan doen als u door een hond gebeten bent of een trap van een paard krijgt. In een enkel geval kan er echter toch sprake zijn van eigen schuld.

In de juristprudentie (rechtsspraak) is namelijk uitgemaakt dat er bij aansprakelijkheid van dieren eigen schuld is indien het risico op schade heeft aanvaard. Dit is het geval als u op een paard rijdt. U aanvaart dan de kans, aldus de rechtspraak, dat het paard steigert en u van het paard valt. In dit geval wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed. Is er sprake van ernstig letsel? Dan kan dit oplopen tot 100%.

Uw letselschade jurist van ons letselschadekantoor adviseert u graag en altijd kosteloos bij letselschade als gevolg van aansprakelijkheid voor dieren.

Gratis hulp van een letselschade jurist

Bent u gebeten door een hond of is er letsel ontstaan door toedoen van een val of trap van een paard? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade.

Bel voor gratis juridische hulp van een letselschade jurist 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland