Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door fiets ongeluk
Aangereden op de elektrische fiets

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat in 2020 meer dan 25% van de met de fiets gereden kilometers gereden wordt met een elektrische fiets. Dit is het afgelopen jaar alleen maar meer geworden. In 2020 reden er al 2,9 miljoen elektrische fietsen in Nederland.

Het feit dat wij meer met de elektrische fiets rijden, betekent helaas ook dat de kans op een fietsongeluk is toegenomen. Maar wat doe je als je als fietser aangereden door een auto wordt of bij een aanrijding tussen fietsers? Hoe moet je de tegenpartij aansprakelijk stellen en welke schade wordt er vergoed na een aanrijding op de fiets?

Aanrijding tussen scooter en auto, wie is aansprakelijk?Aantal ongelukken met elektrische fiets

Voordat wij u informeren over wat te doen na een fiets ongeluk, enkele cijfers op een rij.

Jaarlijks gebeuren er enorm veel fiets ongelukken, met en zonder elektrische fiets. De voornaamste reden van een fiets ongeluk is omdat iemand door een auto aangereden wordt. De groep aanrijdingen tussen fietsers onderling is veel kleiner.

In 2020 was 68% van de verkeersslachtoffers die in het ziekenhuis belande een fietser. In getallen, dit waren er ongeveer 12.000 van de 19.700 verkeersslachtoffers. In hetzelfde jaar kwamen 229 mensen om bij een fiets ongeluk. Ook hier ging het met name om een aanrijding tussen een fiets en auto.

Reden waarom vooral elektrische fietsen bij een fiets ongeluk betrokken raken is met name de hoge snelheid waarmee gereden kan worden. Andere verkeersgebruikers schatten de verkeerssituatie dan verkeerd in met een aanrijding tot gevolg.

Wat te doen na een fiets ongeluk met motorrijtuig

Komt u met de fiets in aanrijding met een auto of ander motorrijtuig? In artikel 185 wvw staat dat u dan altijd recht heeft op een schadevergoeding . Dit is zelfs het geval als u als fietser zelf een verkeersfout maakt. De regeling van artikel 185 wvw ziet er als volgt uit:

  • is het gemotoriseerde voertuig fout? De volledige schade van de fietser wordt vergoed.
  • maakt u zelf een verkeersfout als fietser? Ten minste de helft van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking.
  • is uw kind tot 14 jaar aangereden? : Dan wordt de gehele schade vergoed.
Aanrijding tussen fietsers

De hierboven besproken bijzondere regeling geldt alleen voor een aanrijding op de fiets met een auto of ander motorrijtuig. Maar wat kun je doen bij een aanrijding tussen fietsers. Want u kunt ook door een elektrische fiets of fiets zonder ondersteuning worden aangereden. Bijvoorbeeld omdat u geen voorrang krijgt.

In deze situatie kunt u niet automatisch schadevergoeding eisen. Je kunt alleen de tegenpartij aansprakelijk stellen bij een onrechtmatige daad. Dit betekent dat de andere fietser een verkeersfout heeft gemaakt zoals bij een voorrangsfout.

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Bent u als fietser aangereden en wilt u uw letselschade claimen op de tegenpartij? Onze letselschade juristen helpen u graag. Bel 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.