Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wie is schuldig bij aanrijding met fietser

U bent als fietser aangereden door een auto, scooter of andere fietser. Lijdt u hierdoor schade, dan komt deze voor vergoeding in aanmerking. Maar wie is schuldig bij een aanrijding met een fietser en welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking? U leest het in deze blog.

Wie is schuldig bij een aanrijding met u als fietser?

Het aantal fietsongelukken groeit. Dit is mede het gevolg van de groei van het aantal elektrische fietsen, maar ook omdat het steeds drukker wordt op de weg en met name ook op het fietspad. De vraag is echter wie nu schuldig is bij een aanrijding met een fietser. Want alleen als de tegenpartij aansprakelijk is dan kunt u letselschade claimen.

Om te bepalen wie schuldig is bij een aanrijding met een fietser is van belang dat een fietser een bestuurder is en de meeste voorrangsregels betrekking hebben op bestuurders. Voor u als fietser gelden dus dezelfde verkeersregels als voor auto's en andere motorvoertuigen.

Wordt u aangereden door een auto, brommer of andere fiets, dan is dus schuldig bij de aanrijding de bestuurder die de verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld omdat iemand u als fietser over het hoofd ziet en ten onrechte geen voorrang verleent. Of omdat iemand door rood licht rijdt.

In beginsel geldt dat wie schuldig is bij een aanrijding met een fietser, ook aansprakelijk is. Maar hierop zijn uitzonderingen van toepassing. Bent u namelijk als voetganger of fietser aangereden door een auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig, dan is er altijd recht op schadevergoeding.

Wie is schuldig en aansprakelijk bij aanrijding met fietser

Normaal zijn schuld en aansprakelijkheid gelijkt aan elkaar. Maar er is dus een belangrijke uitzondering. Vindt er namelijk een aanrijding plaats tussen een fiets en auto, dan geldt dat de bestuurder van de auto altijd aansprakelijk is. Dus ook als de fietser het fietsongeluk veroorzaakt! Hoe kan dit nu?

Fietsers en voetgangers zijn voor de wet kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat als deze verkeersdeelnemers betrokken raken bij een ongeluk, de kans op ernstig letsel en zelfs blijvend letsel groot is.

De wetgever wil fietsers en voetgangers beschermen tegen letselschade en daarom worden deze verkeersdeelnemers beschermd op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet. Hierin staat dat als een fietser aangereden wordt door een auto, er altijd recht op schadevergoeding is voor de fietser. Dit is ongeacht wat er gebeurd is. Dus ook als de fietser door rood licht rijdt of geen voorrang verleent is de bestuurder van het motorvoertuig schuldig bij een aanrijding met een fietser.

Is de aanrijding veroorzaakt door de fietser? Dan vindt er wel een korting plaats van 50%. De overige schade wordt dus vergoed. Is er sprake van ernstig letsel? Dan kan er gebruik worden gemaakt van de billijkheidscorrectie en wordt er nog een hogere schadevergoeding betaald.

De vraag wie is schuldig bij aanrijding met fietser is dus niet altijd even belangrijk.

Wat doet een letselschade jurist?

Is duidelijk wie schuldig is bij een aanrijding met een fietser, dan kan op de schuldige partij de letselschade verhaald worden. Maar letselschade verhalen is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u op grond van de wet gratis een letselschade jurist van ons letselschadebureau inschakelen.

Een letselschade jurist van ons kantoor helpt u gedurende het gehele letselschade traject:

  • Onderzocht wordt wie schuldig is bij een aanrijding met fietser.
  • De tegenpartij wordt aansprakelijk gesteld.
  • Er wordt een voorschot op uw letselschade gevorderd
  • Wij berekenen uw letselschade en verhalen deze op de tegenpartij

 

Wilt u ook uw letselschade laten verhalen door een ervaren en deskundige letselschade jurist? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschadebureau met 20 letselschade juristen die iedere dag de belangen behartigen van verkeersslachtoffers en slachtoffers van een verkeersongeluk of ongeluk op het werk. Dus ook bij een aanrijding met een elektrische step kunt u bij ons terecht voor gratis rechtsbijstand.

Ons letselschadekantoor is onderdeel van een groot advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Hierdoor kunnen wij indien nodig gratis een letselschade advocaat inschakelen.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden

Letselschade Kompas
Wat anderen van ons vinden