Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Ik ben als voetganger aangereden, wat nu?

U bent als voetganger aangereden door een auto, scooter of fietser. U heeft dan mogelijk recht op schadevergoeding. U leest er alles over op deze pagina.

Waarom kiest u voor Letselschade Kompas?

  1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
  2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
  3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Ik ben als voetganger aangereden, wat nu?

U wilde oversteken bij het zebrapad, maar werd aangereden door een auto of scooter die u geen voorrang verleende. Of een fietser ziet u op het fietspad over het hoofd en rijdt u van achteren aan met letsel tot gevolg. Wat kunt u dan doen om uw letselschade te verhalen?

In Nederland wordt u als voetganger extra goed beschermd door de wet. Deze bescherming staat beschreven in artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW). Het eerste lid van artikel 185 wvw luidt:

"Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is."

Bent u als voetganger aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan kunt u dus altijd aanspraak op schadevergoeding maken. Welk deel van de schade voor vergoeding in aanmerking komt hangt daarbij af van de omstandigheden van het geval.

Als voetganger aangereden: altijd recht op schadevergoeding

Bent u als voetganger aangereden door een scooter of ander motorvoertuig? Dan is er op grond van artikel 185 wvw altijd recht op ten minste 50% van de geleden schade. Dit is alleen anders bij overmacht. Hiervan is echter zeldzaam sprake.

Indien u als voetganger aangereden bent en de tegenpartij is schuldig bij de aanrijding, dan ontvangt u uiteraard 100% van de letselschade vergoed. Stak u over waar dit niet is toegestaan of liep u door een rood verkeerslicht? Dan wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed.

Kinderen zijn niet altijd voorzichting. Kinderen tot 14 jaar worden daarom door de wet nog beter beschermd. Rent uw kind zonder te kijken de weg over en wordt uw kind als voetganger aangereden door een auto of scooter? Dan wordt altijd de volledige schade vergoed.

Voetganger aangereden door fietser

De hiervoor genoemde regeling van artikel 185 wvw geldt alleen als u als voetganger aangereden bent door een motorvoertuig. Maar wat nu als u als voetganger aangereden door een fietser wordt? Dan geldt het regime van artikel 185 WVW niet. U heeft dan alleen recht op een letselschade vergoeding als de fietser schuld heeft aan het verkeersongeluk.

Wat te doen bij een aanrijding?

Bent u aangereden? Vul dan altijd een schadeformulier in. Vaak denken mensen dat dit alleen noodzakelijk is bij een auto ongeluk, zoals een kop staart botsing. Dit is echter onjuist. Ook als u als voetganger aangereden bent is het verstandig een schadeformulier in te vullen.

Naast het invullen van een schadeformulier is het van belang dat er getuigen van de aanrijding zijn. Zo bewijst u wat er gebeurd is.

Soms is er sprake van doorrijden na een aanrijding. Belt u dan direct de politie. Zij kunnen dan wellicht de tegenpartij achterhalen. Is dit niet mogelijk, dan kunt u wellicht bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht voor het verkrijgen van schadevergoeding.

Contact met uw letselschade jurist

Wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van letselschade nadat u als voetganger aangereden bent? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Het enige wat u hoeft te doen is uw letselschade melden bij ons. Wij doen de rest!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland