Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

EN NL
NL
Als fietser aangereden door een auto
Aanrijding tussen auto en fiets: invullen schadeformulier

Bij een auto ongeluk is het gebruikelijk om een schade- aanrijdingsformulier in te vullen. In het geval van een aanrijding tussen een auto en fiets gebeurd dit echter zelden. Dit terwijl je op een schadeformulier veel belangrijke informatie kwijt kunt en een automobilist vaak een schadeformulier in de auto heeft.

Vult u bij een aanrijding tussen een auto en fiets een schadeformulier in, dan staat de toedracht van het fietsongeluk vast. Dit kan u helpen bij het verhalen van uw schade indien u als fietser aangereden bent. Vul het daarom altijd in!

Bent u als fietser aangereden door een auto en wilt u een schadevergoeding? Neem dan contact met ons op. Klik op de button of bel direct 0800 278 4626 (gratis).

Op deze pagina leest u wie schuldig is bij een aanrijding tussen een auto en fiets, maar ook over de speciale regeling in artikel 185 wvw. Op grond hiervan is er altijd recht op schadevergoeding voor u als fietser.

of bel direct

0800-27 84 626

27 april 2022

Aanrijding tussen auto en fiets. Tips voor invullen schadeformulier!

Vult u na een aanrijding tussen een fiets en een auto een schadeformulier in, dan is het verstandig om de volgende tips na te lopen. U weet dan zeker dat u het schade-aanrijdingsformulier compleet hebt ingevuld. Ook staat dan vast wie schuldig is bij de aanrijding. Dit kan de schade afhandeling van de letselschade vereenvoudigen:

  • zorg dat de (verzekerings) gegevens van beide partijen ingevuld zijn
  • maak gebruik van de situatieschets
  • vul altijd in dat u letsel heeft en welk letsel of welke klachten u heeft
  • vergeet niet om onderaan de toedracht te beschrijven
  • tekenen beide partijen het aanrijdingsformulier? Dan staat de toedracht vast!
Aanrijding auto en fiets, wie is schuldig?

Auto's en fietsers zijn beide bestuurders. Er gelden daarom geen bijzondere voorrangsregels. Schuldig aan de aanrijding is derhalve de persoon die de verkeerfout maakt. Zo heeft een fietser van rechts voorrang, behalve als deze uit een uitrit komt of de auto op een voorrangsweg rijdt.

Schuld en aansprakelijkheid zijn twee verschillende zaken bij een een aanrijding tussen een fiets en auto. Fietsers worden namelijk door de wetgever gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers.

De regeling die u beschermt als u als fietser aangereden door een auto wordt vinden wij in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

Artikel 185 wvw

Op grond van art. 185 WVW is er altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade voor fietsers en voetgangers. Deze regeling geldt zowel voor een "gewone" fiets als voor elektrische fietsen.

De regeling van artikel 185 is als volgt:

  • Bent u door schuld van de auto aangereden? U ontvangt 100% van uw letselschade vergoed, inclusief het smartengeld
  • Is de fietser schuldig omdat deze geen voorrang verleende of door rood licht reed? Ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed. Dit kan oplopen tot 100% bij toepassing van de billijkheidscorrectie
  • In het geval van een fietsongeluk met een kind tot 14 jaar ontvangt het kind altijd een volledige schadevergoeding

 

Vult u bij een aanrijding tussen auto en fiets een schadeformulier in? Dan staat vast wie schuldig is bij de aanrijding en kunt u een volledige schadevergoeding claimen.

Billijkheid en de billijkheidscorrectie

In het recht kennen wij de redelijkheid en billijkheid. Dit betekent eigenlijk dat iets redelijk of eerlijk moet zijn. Zo is het soms eerlijk of redelijk dat een deel van de schade bij het slachtoffer blijft. Of andersom dat er bij eigen schuld toch recht is op een schadevergoeding.

Wij weten dat bij een aanrijding tussen een fietser en auto de fietser altijd recht heeft op een schadevergoeding van letselschade. Bij eigen schuld aan de zijde van de fietser is deze ten minste 50%.

Soms kan niet redelijk en billijk zijn dat een deel van de schade bij de fietser blijft. Er vindt dan een zogeheten billijkheidscorrectie plaat. Er wordt dan een hogere schadevergoeding betaald. Of de billijkheidscorrectie wordt toegepast hangt af van:

  • de aard en ernst van het letsel. Is de fietser ernstig gewond? Dan zal er eerder aanleiding zijn voor een hogere schadevergoeding dan bij licht letsel.
  • of partijen verzekerd zijn. Auto's zijn verplicht verzekerd en fietsers niet. Is de fietser afhankelijk van de verzekering van de auto voor zijn schadevergoeding? Dan zal er eerder aanleiding zijn om de billijkheidscorrectie toe te passen.

 

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Is er sprake van aansprakelijkheid voor het fietsongeluk? Dan heeft u recht op een schadevergoeding en op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist.

Wij helpen graag en komen na het fietsongeval bij u thuis voor een gratis letselschade advies. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag en verhalen wij uw letselschade als gevolg van de aanrijding.

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Met vestigingen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. U wordt altijd geholpen door uw vaste letselschade jurist.

Wilt u gratis letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn er graag voor u.

of bel direct

0800-27 84 626