Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis
Meer dan 20 jaar ervaring!
Hulp van ervaren letselschade advocaten
Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor
Bij een auto ongeluk is het gebruikelijk om een schade- aanrijdingsformulier in te vullen. In het geval van een aanrijding tussen een auto en fiets gebeurd dit echter zelden. Dit terwijl je op een schadeformulier veel belangrijke informatie kwijt kunt en een automobilist vaak een schadeformulier in de auto heeft.
Vult u bij een aanrijding tussen een auto en fiets een schadeformulier in, dan staat de toedracht van het fietsongeluk vast. Dit kan u helpen bij het verhalen van uw schade indien u als fietser aangereden bent. Vul het daarom altijd in!
Bent u als fietser aangereden door een auto en wilt u een schadevergoeding? Neem dan contact met ons op. Klik op de button of bel direct 0800 278 4626 (gratis).
Op deze pagina leest u wie schuldig is bij een aanrijding tussen een auto en fiets, maar ook over de speciale regeling in artikel 185 wvw. Op grond hiervan is er altijd recht op schadevergoeding voor u als fietser.
27 april 2022
Vult u na een aanrijding tussen een fiets en een auto een schadeformulier in, dan is het verstandig om de volgende tips na te lopen. U weet dan zeker dat u het schade-aanrijdingsformulier compleet hebt ingevuld. Ook staat dan vast wie schuldig is bij de aanrijding. Dit kan de schade afhandeling van de letselschade vereenvoudigen:
Auto's en fietsers zijn beide bestuurders. Er gelden daarom geen bijzondere voorrangsregels. Schuldig aan de aanrijding is derhalve de persoon die de verkeerfout maakt. Zo heeft een fietser van rechts voorrang, behalve als deze uit een uitrit komt of de auto op een voorrangsweg rijdt.
Schuld en aansprakelijkheid zijn twee verschillende zaken bij een een aanrijding tussen een fiets en auto. Fietsers worden namelijk door de wetgever gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers.
De regeling die u beschermt als u als fietser aangereden door een auto wordt vinden wij in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.
Op grond van art. 185 WVW is er altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade voor fietsers en voetgangers. Deze regeling geldt zowel voor een "gewone" fiets als voor elektrische fietsen.
De regeling van artikel 185 is als volgt:
Vult u bij een aanrijding tussen auto en fiets een schadeformulier in? Dan staat vast wie schuldig is bij de aanrijding en kunt u een volledige schadevergoeding claimen.
In het recht kennen wij de redelijkheid en billijkheid. Dit betekent eigenlijk dat iets redelijk of eerlijk moet zijn. Zo is het soms eerlijk of redelijk dat een deel van de schade bij het slachtoffer blijft. Of andersom dat er bij eigen schuld toch recht is op een schadevergoeding.
Wij weten dat bij een aanrijding tussen een fietser en auto de fietser altijd recht heeft op een schadevergoeding van letselschade. Bij eigen schuld aan de zijde van de fietser is deze ten minste 50%.
Soms kan niet redelijk en billijk zijn dat een deel van de schade bij de fietser blijft. Er vindt dan een zogeheten billijkheidscorrectie plaat. Er wordt dan een hogere schadevergoeding betaald. Of de billijkheidscorrectie wordt toegepast hangt af van:
Is er sprake van aansprakelijkheid voor het fietsongeluk? Dan heeft u recht op een schadevergoeding en op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist.
Wij helpen graag en komen na het fietsongeval bij u thuis voor een gratis letselschade advies. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag en verhalen wij uw letselschade als gevolg van de aanrijding.
Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Met vestigingen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. U wordt altijd geholpen door uw vaste letselschade jurist.
Wilt u gratis letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn er graag voor u.