Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade als gevolg van

vuurwerk ongelukken

Het jaar loopt weer ten einde en de eerste knallen zijn weer te horen. Er wordt weer vuurwerk afgestoken. Dit leidt steeds vaker tot vuurwerk ongelukken. Zo belanden er tijdens de jaarwisseling 2021-2022 circa 773 vuurwerkslachtoffers op de SEH-afdeling of de huisartsenpost met letsel. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaarwisseling 2020-2021.

Maar wat kun je doen als je letsel oploopt als gevolg van een vuurwerk ongeluk. Wie is aansprakelijk en welke letselschade kun je verhalen? U leest het in deze bijdrage van onze letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman.

Het aantal vuurwerk ongelukken stijgt.

Ondanks dat het corona was en er op veel plekken een vuurwerkverbod gold, telde men op de spoedeisende hulp en de huisartsenpost toch weer een stijgend aantal slachtoffers van vuurwerk ongelukken. In totaal kwam de schatting op 773 ongelukken met vuurwerk.

Een jaar eerder lag het aantal vuurwerkslachtoffers lager.

Aantal vuurwerk ongelukken jaarwisseling 2021 en 2022

Rond de jaarwisseling van 2021 naar 2022 werden er maar liefst 256 personen behandeld als gevolg van vuurwerk ongelukken. Het gaat dan om ernstig letsel, van geamputeerde vingers, tot oogletsel aan toe.

Vergelijken wij het aantal vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende hulp (SEH) bij de jaarwisseling 2021/2022 met een jaar ervoor, dan gaat het om meer dan een verdubbeling van het aantal vuurwerk ongelukken met letsel! Tijdens de jaarwisseling 2020/2021 was het aantal slachtoffers van vuurwerk dat de SEH bezocht namelijk "nog maar" 108.

Wel dient hierbij aangetekend te worden dat er in 2020 en 2021 ene algeheel vuurwerkverbod gold. Kijken we naar de jaarwisseling 2019/ 2020, toen dit vuurwerkverbod er nog niet was, betrof het aantal vuurwerk ongelukken 385.

Ook op de Huisartsenpost (HAP) steeg tijdens de jaarwisseling 2021/2022 het aantal vuurwerkslachtoffers, bijna 2 keer zoveel als tijdens de jaarwisseling 2020/2021.

Lees voor meer informatie het rapport ongevallen met vuurwerk jaarwisseling 2021/2022.

Letselschade als gevolg van vuurwerk ongelukken

Een vuurwerkongeluk kan tot ernstig letsel leiden. Veel voorkomend letsel is letsel aan handen, vingers en ogen. De vraag is echter of je hiervoor iemand aansprakelijk kunt stellen.

Is het letsel veroorzaakt door het zelf afsteken van vuurwerk, dan is de kans dat je letselschade eisen kan nihil. Vuurwerk brengt immers een bekend gevaar met zich mee en dit risico draag je zelf. Alleen als je kunt bewijzen dat het vuurwerk niet deugdelijk was, kun je wellicht de producent of verkoper aansprakelijk stellen. De kans op succes is echter bijzonder klein.

Maar wat nu als je letselschade oploopt door het vuurwerk van een ander? Kun je dan wel een letselschadevergoeding claimen?

Letselschade door vuurwerk van een ander

Of je een schadevergoeding claimen kunt bij letselschade door vuurwerk van een ander, hangt van de omstandigheden af. Maar voordat wij het hierover gaan hebben, is het wel belangrijk dat je weet van wie het vuurwerk afkomstig is. Want alleen dan kun je schadevergoeding eisen. Op grond van artikel 150 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering ligt de bewijslast namelijk bij de persoon die schadevergoeding claimt.

Is bekend van wie het vuurwerk afkomstig was? Dan zijn we er nog niet. Want niet onder alle omstandigheden is iemand ook aansprakelijk voor de schadelijke gevolgen van het letsel. Dit is pas het geval als er onzorgvuldig oftewel gevaarzettend is gehandeld, dit wordt een onrechtmatige daad genoemd. Of hiervan sprake is hangt af van een aantal voorwaarden of criteria, de "Kelderluik criteria" genaamd.

De Kelderluik criteria en vuurwerk ongelukken

Of je iemand dus aansprakelijk stellen kunt voor vuurwerkletsel, hangt af van de Kelderluik criteria. Deze zijn door de Hoge Raad vastgesteld en luiden als volgt:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid niet in acht wordt genomen;
  • Wat is de kans dat uit de onoplettendheid en onvoorzichtigheid een ongeval ontstaat;
  • Wat is de ernst van de te verwachten gevolgen;
  • Hoe bezwaarlijk is het nemen van maatregelen die het ongeval hadden kunnen voorkomen.

 

Is het waarschijnlijk dat omstanders niet de hele tijd uitkijken voor vuurwerk en is de kans groot dat hierdoor een ongeval ontstaat, dan is er mogelijk sprake van gevaarzetting en dus aansprakelijkheid.

Omdat de ernst van de gevolgen (handletsel, oogletsel) groot is en het niet bezwaarlijk is voor de vuurwerkafsteker om maatregelen tegen een ongeluk te nemen, kun je zeker betogen dat er bij het afsteken van vuurwerk sprake is van aansprakelijkheid als een ander hierdoor letsel oploopt!

Letselschade claimen na een vuurwerk ongeluk

Bent u dus gewond geraakt door vuurwerk van anderen en weet u wie het vuurwerk heeft afgestoken? Dan is de kans groot dat u aanspraak kunt maken op een letselschadevergoeding.

Letselschade bestaat uit diverse schadeposten. Zo zijn er kosten die u maakt zoals het verplicht eigen risico, kosten voor hulp in het huishouden en reiskosten. Maar er kan ook andere schade ontstaan zoals inkomensschade door arbeidsongeschiktheid of schade als gevolg van een studievertraging. Al deze schadeposten maken onderdeel uit van de schadevergoeding.

Voornoemde letselschade bedragen worden materiële schade genoemd. Daarnaast bestaat er immateriële schade, ook wel smartengeld genaamd. Recht op een smartengeldvergoeding is er omdat u aan het vuurwerkongeluk pijnklachten heeft overgehouden en letsel heeft opgelopen met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het een vergoeding voor psychische klachten als gevolg van het ongeluk en voor ontsierende littekens.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Is een ander aansprakelijk voor het vuurwerk ongeluk? Dan heeft u recht op gratis hulp van een letselschade advocaat. Deze zorgt ervoor dat de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt en u de letselschadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Aansprakelijkheid voor letsel als gevolg van vuurwerk valt onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, de AVP of WA- verzekering. Is de tegenpartij verzekerd, dan zal de verzekering de letselschade vergoeden.

Bij aansprakelijkheid van een de vuurwerkafsteker heeft u ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat of letselschade bureau. Op ons letselschadebureau werken echter geen letselschade juristen maar enkel letselschade advocaten. U wordt bij ons dus altijd bijgestaan door een ervaren en deskundige letselschade advocaat.

bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 2784626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.