In principe is er alleen recht op een letselschadevergoeding als de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Bijvoorbeeld omdat een auto geen voorrang verleend aan een fietser. Zeker als de scholen weer zijn begonnen gebeuren dit soort ongelukken veel.
Veilig Verkeer Nederland startte de campagne de scholen zijn weer begonnen nu juist omdat kinderen voor het eerst of voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school gaan. De voorzichtigheid is dan nog niet zo groot en veel kinderen zijn in het begin onwennig op de fiets. Als gevolg hiervan geven ze per ongeluk geen voorrang of ze rijden met de hele groep meer en hierdoor door rood licht. De vraag is dan of er ook dan recht is op compensatie van letselschade?
Artikel 185 Wegenverkeerswet geeft het antwoord op deze vraag. In dit wetsartikel staat namelijk dat een motorvoertuig zoals een auto altijd (deels) schuldig en dus aansprakelijk is bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Dus ook als een fietser zelf een verkeersfout maakt is er recht op een letselschadevergoeding.
Op grond van artikel 185 wvw wordt de letselschade van kinderen vanaf 14 jaar in ieder geval voor 50% vergoed. Is er sprake van ernstig letsel en/ of zijn de gevolgen van de aanrijding voor uw kind groot? Dan kan dit percentage naar boven worden bijgesteld tot 75 of zelfs 100%.
Zeker kinderen die voor het eerst naar school gaan zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom wordt de letselschade van kinderen tot 14 jaar voor 100% vergoed. Een beroep op "eigen schuld" zoals opgenomen in artikel 6:162 BW komt een bestuurder van een motorvoertuig niet toe.