Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Inkomensschade claimen

Arbeidsongeschiktheid zelfstandig ondernemer

Maar liefst 1 op de 4 zelfstandig ondernemers raakt arbeidsongeschikt. Deze harde cijfers komen naar voren uit onderzoek van Interpolis. Het gaat dan om tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid.

De oorzaken van de arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer verschillen van ziekte, tot een burn-out of een ongeluk zoals een aanrijding of bedrijfsongeval.

arbeidsongeschiktheid zelfstandig ondernemer

Veel arbeidsongeschikte zelfstandig ondernemers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een AOV- verzekering is ook duur. Gevolg is wel dat veel zelfstandigen zonder inkomen zitten.

Bij een burn-out worden de problemen nog groter als er ook nog een inkomensschade ontstaat. In het geval van arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer als gevolg van een ongeluk is er echter de mogelijkheid om inkomensschade te claimen. Dit als onderdeel van een letselschade vergoeding.

Inkomensschade zelfstandig ondernemers

Een bedrijfsongeval op de bouw of een aanrijding met letsel tot gevolg. Arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer kan het gevolg zijn van een ongeluk. Is een derde hiervoor aansprakelijk te stellen, dan kan er recht zijn op een letselschadevergoeding.

Inkomensschade van een zelfstandig ondernemer is lastig te berekenen. Letselschade berekenen kunt u echter overlaten aan een gespecialiseerde letselschade jurist of letselschade advocaat. Deze vindt u bij ons letselschadebureau.

Arbeidsongeschiktheid zelfstandig ondernemer door bedrijfsongeval

Een val van een steiger, een gebrekkige machine, uitgegleden over een gladde vloer of een fout van een collega. Arbeidsongeschiktheid als zelfstandig ondernemer kan door allerlei ongelukken op het werk gebeuren.

De vraag is dan wie u aansprakelijk stellen kunt voor de inkomensschade en andere letselschade die u door het arbeidsongeval lijdt. Een letselschade specialist kan u hierbij helpen.

Letselschade claimen na een bedrijfsongeval is opgenomen in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat namelijk dat werkgevers er alles aan moeten doen om te voorkomen dat werknemers schade lijden. Zo moet de werkplek veilig zijn, moeten er instructies gegeven worden en dient het toezicht voldoende te zijn.

In het vierde lid van artikel 7:658 BW is opgenomen dat deze zorgplicht van een werkgever niet alleen voor werknemers geldt. Opdrachtgevers worden in dit wetsartikel gelijk gesteld met werkgevers. Dit betekent dat opdrachtgevers ook aansprakelijk zijn voor inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid van zelfstandig ondernemers.

Bent u dus als gevolg van een bedrijfsongeval arbeidsongeschikt geraakt, dan kunt de opdrachtgever als zijnde uw werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade.

Op grond van de wet heeft u bij een bedrijfsongeval recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Ons letselschade bureau kan u dus gratis helpen als u letselschade lijdt als gevolg van een ongeluk op het werk.

Arbeidsongeschiktheid zelfstandig ondernemer door een verkeersongeluk

Arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer kan ook het gevolg zijn van een auto ongeluk of fietsongeluk. Is een ander schuldig aan de aanrijding, dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen.

Bent u door een auto aangereden? Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. U kunt uw letselschadevergoeding dus direct bij de autoverzekeraar laten claimen door een letselschade specialist.

Maar wat nu als u door eigen schuld betrokken raakt bij een aanrijding of u betrokken bent bij een eenzijdig ongeluk? Bijvoorbeeld omdat u zelf geen voorrang verleende en hierdoor in de auto of als fietser aangereden bent? Of als u door gladheid tegen een boom aanrijdt? Wie kunt u dan aansprakelijk stellen voor de schade als gevolg van arbeidsongeschiktheid als zelfstandig ondernemer?

Letselschade claimen op de svi- verzekering

In Nederland geldt een verplichte verzekering tegen aansprakelijkheid in het verkeer. Maar er is ook een vrijwillige verzekering die letselschade dekt na een ongeluk, de schade inzittende verzekering, afgekort de SVI- verzekering.

Op grond van de SVI- verzekering kunt u een letselschade uitkering eisen bij een eenzijdig verkeersongeluk. Maar u kunt ook een beroep doen op deze verzekering als u zelf een auto ongeluk hebt veroorzaakt. De toedracht van de aanrijding doet namelijk voor een schadevergoeding op grond van de svi niet ter zake.

Is er derhalve sprake van arbeidsongeschiktheid als zelfstandig ondernemer als gevolg van een verkeersongeluk, dan kunt u altijd aanspraak maken op een letselschadevergoeding op grond van de svi- verzekering. Dit geldt overigens voor alle inzittenden!

Als fietser aangereden

Bent u als fietser aangereden? Dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding. Ook als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt. Dit op grond van artikel 185 wvw.

De regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet is als volgt

  • u bent aangereden door de schuld van een ander: alle letselschade wordt vergoed. Dus ook uw inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • de aanrijding is (mede) te wijten aan een eigen fout: ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed

 

Bent u dus als fietser aangereden, dan wordt altijd tenminste een deel van de schade door het fietsongeluk betaald. De enige voorwaarde is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.