Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade claimen

U kunt zonder uw schuld opeens betrokken zijn bij een aanrijding of een bedrijfsongeval. Of u wordt gebeten door een hond bij het wandelen of fietsen. Raakt u hierbij gewond, dan is er sprake van letsel. Voor de behandeling hiervan maakt u kosten, maar u kunt ook arbeidsongeschikt raken of een studievertraging oplopen. Daarom wilt u een vergoeding van letselschade  claimen.

Letselschade claimen is niet eenvoudig. Want wie is aansprakelijk en hoe stel je een aansprakelijkstelling op?

Kiest u voor een letselschade jurist of letselschade advocaat van Letselschade Kompas, dan nemen wij het letselschade claimen voor u uit handen. Wij stellen de aansprakelijke persoon aansprakelijk en zorgen direct voor een voorschot op uw letselschade. Ook stellen wij een schadestaat op waar alle letselschade bedragen opstaan en zorgen wij dat deze maximaal vergoed worden. Maar welke letselschade bedragen vallen er eigenlijk onder een letselschade vergoeding?

Letselschade bedragen claimen

Een letselschade claim bestaat uit alle kosten die u maakt en uit letselschade bedragen als inkomensschade, pensioenschade en een studievertraging. Daarnaast is er recht op smartengeld. Een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan bij bijvoorbeeld een kop-staartbotsing, arbeidsongeval of hondenbeet.

De meest bekende materiële letselschade bedragen zijn:

 • inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • verzorgingskosten en verpleegkosten

 

Wat is smartengeld?

Al deze letselschade bedragen hebben gemeen dat ze op geld waardeerbaar zijn. Bij smartengeld is dit niet het geval. Smartengeld is een vergoeding voor al het leed en smart wat u is aangedaan door een ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u aan een aanrijding whiplashklachten heeft overgehouden. Smartengeld is dan een vergoeding voor de nekpijn, de angstklachten in het

Smartengeld berekenen is niet eenvoudig. Want hoe bepaal je een schadevergoeding voor pijnklachten, verdriet of psychische klachten? Met andere woorden, hoe ga je deze letselschade claimen?

Smartengeld of ook wel immateriële schade claimen gebeurt door gebruik te maken van de smartengeld gids van de ANWB. Hierin staan duizenden gerechtelijke uitspraken over smartengeld. Uw smartengeldvergoeding wordt vastgesteld door te zoeken in de smartengeld gids naar een situatie die op uw ongeluk lijdt.

Wilt u uw smartengeld berekenen? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij uw letselschade berekenen en bepalen ook direct de hoogte van het smartengeld. Vervolgens gaan wij kosteloos uw letselschade claimen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering.

Letselschade claimen: de aansprakelijkstelling

Letselschade claimen gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat wat voor ongeluk u is overkomen en wanneer het ongeluk is gebeurd. Verder staat er in deze letselschade claim:

 • het letsel dat u heeft opgelopen
 • de schade die u hierdoor lijdt
 • het verzoek de letselschade te vergoeden
 • een stuiting van de verjaring

Neemt u een letselschade specialist van Letselschade Kompas in de arm, dan stellen wij de aansprakelijkstelling voor u op.  Wij helpen u daarnaast bij het letselschade claimen. Wij stellen een schadestaat op, regelen direct een voorschot letselschade en discussiëren voor u met de letselschade verzekeraar. Zo zorgen wij ervoor dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.

Letselschade vergoeding aanrijding

Een aanrijding door niet verlenen van voorrang, een kettingbotsing door kijken op de mobiele telefoon of een eenzijdig ongeval door gladheid. U kunt gemakkelijk buiten uw schuld betrokken raken bij een aanrijding. Gelukkig heeft u dan wel bijna altijd recht op een schadevergoeding.

Bent u in de auto aangereden door een auto? Als u van achteren aangereden bent, dan is de vraag wie schuldig is bij de aanrijding. Het antwoord vinden wij in artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Hierin staat dat bestuurder van auto's in staat moeten zijn de auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. Het achterop rijdende voertuig is dus aansprakelijk bij een kop-staart botsing of kettingbotsing.

Bent u als fietser aangereden door een auto? Dan kunt u altijd letselschade claimen. De schuldvraag is alleen relevant voor het percentage van de schade die u vergoed krijgt. Bent u aangereden door een auto buiten uw schuld? Dan wordt de volledige schadevergoeding betaald. Bij eigen schuld aan het fietsongeluk is dit ten minste 50%

Bij kinderen tot 14 jaar en bij toepassing van de billijkheidscorrectie wordt (tot) 100% van de letselschadevergoeding betaald.

 

Affectieschade

Niet alleen het letselschadeslachtoffer heeft recht op een letselschadevergoeding. Per 1 januari 2019 hebben ook bij de Wet Affectieschade genoemde personen recht op een letselschadevergoeding die volledig bestaat uit smartengeld. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden:

 • er is sprake van ernstig letsel of overlijden bij het letselschadeslachtoffer
 • alleen kinderen, partners en ouders hebben recht op affectieschade.

 

Deze smartengeldvergoeding wordt affectieschade genoemd. Er is bij affectieschade recht op een bij het besluit vergoeding affectieschade vastgestelde schadevergoeding. Deze varieert tussen de € 12.500 en € 20.000 per persoon. Wilt u meer informatie over affectieschade of uw letselschade of affectieschade gratis laten verhalen door onze letselschade advocaten? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Een van onze letselschade specialisten neemt nog dezelfde dag contact met u op.

Contact met uw letselschade advocaat

Bij Letselschade Kompas heeft u het grote voordeel dat u altijd wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste gespecialiseerde advocatenkantoren in letselschade in Nederland.

Onze letselschade advocaten werken in heel Nederland. Met 15 bezoeklocaties zijn wij altijd in de buurt. Neem daarom contact met ons op voor een intakegesprek bij ons op kantoor of bij u thuis! Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade vergoeding

claimen na een ongeluk

Een aanrijding, ongeval op het werk of gebeten door een hond. In al deze gevallen is er sprake van letsel en letselschade. U heeft dan recht op een letselschade vergoeding. Wij claimen deze gratis voor u!