Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door studievertraging verhalen

Een ongeval kan grote gevolgen hebben, op persoonlijk vlak, maar ook op het gebied van werk op studie. Wat de studie betreft kan er een studievertraging ontstaan waardoor er schade geleden kan worden. Is de studievertraging het gevolg van een ongeval waarvoor een derde aansprakelijk is, dan kan de geleden schade op deze persoon verhaald worden.

Op deze pagina leest u alles over letselschade als gevolg van een studievertraging en het verhalen van letselschade. Daarbij geldt dat onze letselschade juristen u gratis kunnen helpen bij het verhalen van de letselschade. Hoe dit kan leest u hier!

Waaruit bestaat een studievertraging bij letselschade?

Een fietsongeluk, scooterongeluk of auto ongeluk, als gevolg van een ongeval kunt u vervelend letsel oplopen. Het gevolg is vaak dat er klachten en beperkingen ontstaan. Hierdoor kan het zo zijn dat u voor korte of langere termijn niet naar school of studie kan. Er ontstaat van een studievertraging.

Als u een studievertraging oploopt door een ongeluk, dan heeft dit diverse schadelijke gevolgen:

 • er dient 1 of meerdere jaren extra studiegeld betaald te worden
 • voor de studie zijn nieuwe boeken nodig
 • u komt later dan gepland op de arbeidsmarkt

 

De eerste twee gevolgen zullen wij gezamenlijk bespreken, gevolgd door inkomensschade door een studievertraging.

Studievertraging letselschade, collegegeld en extra boeken

Het collegegeld voor een MBO opleiding voor het schooljaar 2023/20254 bedraagt € 1357,00 voor een full-time studie. Voor een HBO opleiding of Universitaire opleiding is dit € 2314,00. Loop je door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval een studievertraging op, dan betaal je dit bedrag dus per jaar extra en dat is veel geld!

Kiest u voor een letselschade jurist van ons letselschadebureau, dan zullen wij deze schade op de aansprakelijke partij verhalen. Hetzelfde geldt voor boeken die u opnieuw aan moet schaffen door de studievertraging. Want vaak is er net een nieuwe druk of heeft de opleiding besloten dat er voor het nieuwe studiejaar andere boeken nodig zijn.

Schoolgeld, collegegeld en kosten van nieuwe boeken maken dus onderdeel uit van een letselschadevergoeding. Maar hoe zit het dan als je door een studievertraging later op de arbeidsmarkt komt?

inkomensschade bij studievertraging

Stel iemand is als fietser aangereden en breekt hierdoor zijn of haar been. Helaas geneest de breuk slecht door een ontsteking. Het verkeersslachtoffer verblijft 6 maanden in het ziekenhuis en revalidatiecentrum. Het gevolg is dat hij het gehele schooljaar moet missen. Er ontstaat dan een studievertraging van 1 jaar.

Zou het slachtoffer van het fietsongeluk het ongeval niet zijn overkomen, dan was hij 1 jaar eerder klaar met zijn studie. Hij of zij had dan 1 jaar eerder een salaris kunnen verdienen. Als gevolg van de studievertraging ontstaat er dus schade.

De schade bedraagt 1 jaarsalaris. We weten alleen bijna nooit hoe hoog dit salaris zou zijn, het slachtoffer werkte immers ten tijde van het verkeersongeluk nog niet maar studeerde. En een bijgaan verdient vaak veel minder dan een "echte" baan op het niveau van de studie. Om tocht tot een berekening van de schade van de studievertraging te komen, is er een richtlijn opgesteld. Deze gaat uit van een gemiddeld salaris voor diverse opleidingsniveaus.  Deze richtlijn is de 'Richtlijn studievertraging' van de 'Letselschade Raad.'

Richtlijn studievertraging

De letselschade richtlijn studievertraging is een initiatief van de Letselschade Raad. Op grond van de richtlijn studievertraging bedragen de jaarlijkse schadevergoedingen per 1 januari 2024 als volgt

 • Basisschool niveau: € 7.225,00
 • vmbo en lbo niveau: € 16.650,00
 • havo, mbo vwo niveau: € 20.275,00
 • hbo, universiteit: € 22.471,00

 

De letselschade richtlijn studievertraging geldt voor een vertraging van maximaal  jaar. Alternatief is om zo goed als mogelijk de werkelijk schade te begroten. In de praktijk wordt echter door letselschade advocaten en letselschade juristen alsmede door schadeverzekeraars gerekend met de letselschade richtlijn studievertraging

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Heeft u een studievertraging opgelopen als gevolg van een ongeluk waarvoor een derde aansprakelijk is? Onze letselschade juristen helpen u gratis bij het verhalen van deze schadepost. De kosten van onze rechtsbijstand verhalen wij namelijk op de aansprakelijke persoon of diens letselschadeverzekeraar.

Soms is er een letselschade advocaat nodig, namelijk bij een gerechtelijke procedure. Dat is voor ons geen probleem. Ons letselschade bureau is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Indien nodig schakelen wij dus gratis een letselschade advocaat voor u in.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland