Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

10 maatregelen voor veilig op de fiets rijden

Deze titel klinkt vanzelfsprekend, uiteraard wilt u veilig op de fiets rijden. Maar helaas gebeuren er dagelijks voor veel fiets ongelukken met letsel tot gevolg. Er zijn jaarlijks zelfs 200 dodelijke fietsongelukken te betreuren. Daarom wil de Fietsersbond actie en heeft zij een top 10 van maatregelen opgesteld om de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten.

In dit nieuwbericht vindt u de top 10 maatregelen voor veilig op de fiets rijden. Daarnaast vindt u hier informatie over wat te doen als u als fietser aangereden wordt. Want wist u dat u altijd recht heeft op een letselschade vergoeding als u als fietser aangereden door een auto wordt?

Wilt u ook letselschade claimen na een fiets ongeluk? Onze letselschade juristen en letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos!

De eerste 5 maatregelen voor veilig op de fiets rijden

Om veilig fietsen mogelijk te maken, is een groot aantal maatregelen nodig. De fietsersbond doet daarom de volgende aanbevelingen:

  • Snelheid auto's omlaag brengen
  • Fietspaden beter inrichten
  • Verkeersstromen ontvlechten
  • Autodruk verminderen
  • Weg inrichten voor iedereen

Nog 5 maatregelen voor veilig op de fiets rijden hebben met name te maken op het verkeer.

Bovenstaande maatregelen voor veilig fietsen zien met name op auto's en het beter inrichten van wegen. Zo zou letsel bijvoorbeeld voorkomen kunnen worden of minder zwaar kunnen zijn bij minder hard rijden en helpen goed fietspaden ook bij het vergroten van de verkeersveiligheid.

De Fietsersbond geeft verder de volgende 5 maatregelen:

  • Beter onderhoud van de wegen
  • Ruimer inhalen van fietsers
  • Duidelijker richtlijnen voor inrichting
  • Bewust zijn van ongevallen
  • Fietsvaardigheid vergroten

 

Deze maatregelen zien meer op fietser zelfs, zoals het bewuster zijn van ongevallen en het vergroten van de fietsvaardigheid. Het fietsexamen voor scholieren is hier een voorbeeld van.

Als fietser aangereden door auto

Het kan je zomaar overkomen, je wordt als fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig. Zeker omdat fietsers vaak op de rijbaan rijden en auto's niet altijd voorrang verlenen, gaat het vaak mis. Het gevolg is een fiets ongeluk. Daarbij kunt u letsel oplopen.

In de wet is een speciale regel opgenomen voor fiets ongevallen veroorzaakt door een auto of ander motorrijtuig. In deze regeling staat dat als je als fietser aangereden door een auto bent, er altijd recht is op schadevergoeding. De schuldvraag maakt daarbij niet uit. Deze is alleen van belang voor de hoogte van de schadevergoeding.

Artikel 185 Wegenverkeerswet

De bijzondere regeling voor fietsongelukken waarbij een auto of bijvoorbeeld een scooter betrokken is, vinden wij in artikel 185 wvw. Volgens deze regeling is er altijd recht op een schadevergoeding als je als fietser aangereden wordt.

Is het motorrijtuig schuldig bij een aanrijding? Dan wordt vanzelfsprekend de gehele letselschade vergoeding uitbetaald door de letselschade verzekeraar van de tegenpartij.

Gaf je als fietser geen voorrang of reed je door rood? Ook dan is er een schadevergoedingsplicht van de autobestuurder. Je ontvangt dan ten minste 50% van de letselschade vergoed en dit kan oplopen tot 100%.

Bij een kind tot 14 jaar dat wordt aangereden door een motorrijtuig wordt altijd de volledige schade vergoed.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Liever direct contact? Bel ons opΒ 0800 27 84 626Β wij helpen je graag verder

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang gratis advies van een expert
  1. 14+ jaarΒ expertise in letselschadezaken
  2. DirecteΒ persoonlijke hulpΒ op werkdagen
  3. 7-dagen-per-weekΒ beschikbaarheid in heel Nederland
  4. Gratis hulpΒ bij het verhalen van letselschade en overlijdensschade