Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Gratis letselschade verhalen

Als fietser of voetganger aangereden

Het voorjaar is weer begonnen. Dat betekent dat het aantal fietsers en voetgangers weer toeneemt. Lekker een stukje fietsen op lopen door de weilanden of de bossen of op de fiets of lopend naar het werk.  Maar wat nu als je als fietser of voetganger aangereden wordt? U leest hier alles over het verhalen van letselschade na een aanrijding als voetganger of een fietsongeluk.

Als fietser of voetganger aangereden, wat nu?

Indien u als fietser aangereden bent, dan is het van belang wat er precies is gebeurd. Bent u aangereden door een auto of is er sprake van een fietsongeluk tussen 2 fietsers? Deze vraag is van belang omdat als u als fietser aangereden bent door een auto, scooter of ander motorrijtuig, er recht is op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat.

Alvorens op het voorgaande in te gaan, is het belangrijk te weten wat te doen na een aanrijding op de fiets. Want als u aangereden bent en schade lijdt, dan dient u te bewijzen wie schuldig is aan een ongeval. Daarom adviseren wij u het volgende te doen:

 • vul altijd een schadeformulier in, een schadeformulier kan ook ingevuld worden bij een fietsongeluk
 • vraag getuigen om een getuigenverklaring
 • maak foto's van de voertuigen
 • ga altijd langs een arts en laat uw letsel beoordelen
 • bewaar bonnen en facturen van uw schade
 • schakel een letselschade jurist van ons letselschadebureau in

Als voetganger aangereden door een auto

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een auto, dan is er altijd recht op schadevergoeding. Dit is in de wet opgenomen en wel in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat een bestuurder gehouden is de schade te vergoeden als er iemand aangereden wordt. Maar dit geldt dan alleen voor zogeheten zwakke of ook wel kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit zijn fietser en voetgangers omdat deze vaak ernstig en zelfs blijvend letsel oplopen als gevolg van een verkeersongeluk.

Bent u als voetganger aangereden of betrokken geraakt bij een fietsongeluk en bent u aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan is er dus altijd recht op een letselschadevergoeding. Maar hoe ziet deze schadevergoedingsplicht van een automobilist er dan uit?

Artikel 185 Wegenverkeerswet en Spoorboekje 185 wvw

In artikel 185 wvw is dus opgenomen dat u als voetganger of fietser altijd recht op schadevergoeding hebt. Hoe deze schadevergoedingsplicht eruit ziet, is opgenomen in het Spoorboekje artikel 185 wvw. Hierin staat precies wie rechthebbende op schadevergoeding zijn en op welke letselschadevergoeding aanspraak gemaakt kan worden.

De regeling ziet er als volgt uit:

 • bent u als voetganger aangereden door schuld van het motorvoertuig? Dan ontvangt u uw gehele schade vergoed
 • heeft u zelf een verkeersfout gemaakt omdat u ergens overstak wat niet was toegestaan? Dan wordt ten minste 50% van de schadevergoeding betaald
 • kinderen tot 14 jaar maken aanspraak op een volledige schadevergoeding, ook als ze plotseling de weg oplopen.

 

Soms kan het niet redelijk zijn dat een deel van de schadevergoeding bij het slachtoffer blijft. Er kan dan een beroep gedaan worden op de billijkheidscorrectie uit artikel 6:101 BW.

 

De billijkheidscorrectie

De billijkheidscorrectie is er dus voor een slachtoffer van een verkeersongeval die zelf schuld heeft aan het ontstaan hiervan. Maar schuld wil niet zeggen dat je iets expres doet. Bijvoorbeeld omdat je oversteekt waar het eigenlijk niet mag omdat je er even met je hoofd niet bij bent. Of omdat je een voorrangssituatie verkeerd inschat. Dan is er wel sprake van "eigen schuld" zoals in de wet bedoelt, maar kan het onredelijk zijn dat dan een deel van de schade voor eigen rekening blijft. Voor deze gevallen is de billijkheidscorrectie in het leven geroepen.

De billijkheidscorrectie houdt in dat ondanks dat volgens de wet er maar recht is op een vergoeding van een deel van de schade, toch de volledige schade vergoed wordt. Dit is het geval indien er sprake is van:

 • ernstig letsel
 • blijvend letsel
 • geen verzekering aan de kant van het slachtoffer
Welke letselschadebedragen worden vergoed?

Heeft u klachten overgehouden aan een aanrijding? Dan is de kans aanwezig dat u recht op een schadevergoeding heeft.

In het geval van letselschade worden de materiële schadeposten en het smartengeld vergoed . Voorbeelden van letselschade bedragen die worden vergoed zijn:

 • loonschade
 • inkomensschade als zelfstandig ondernemer
 • pensioenschade
 • schade door een studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname

 

Daarnaast is er recht op smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding van onder andere pijnklachten, angstklachten als rijangst en psychische klachten.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Liever direct contact? Bel ons op 0800 27 84 626 wij helpen je graag verder

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang gratis advies van een expert
 1. 14+ jaar expertise in letselschadezaken
 2. Directe persoonlijke hulp op werkdagen
 3. 7-dagen-per-week beschikbaarheid in heel Nederland
 4. Gratis hulp bij het verhalen van letselschade en overlijdensschade
Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Wij