Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Schadevergoeding bij letselschade claimen

Na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet is er vaak recht op een schadevergoeding bij letselschade. Is een derde aansprakelijk voor de schade, dan is er ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist of letselschade advocaat. Bij Letselschade Kompas behartigen wij graag uw belangen bij letselschade en altijd 100% kosteloos!

Wanneer recht op schadevergoeding bij letselschade?

In de wet staat dat als iemand een fout maakt, hij of zij gehouden is de schade van het letselschade slachtoffer te voldoen. Dit op grond van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Er is dan namelijk sprake van een onrechtmatige daad. Maar wat houdt dit nu voor u in als een ander u van achteren heeft aangereden, u als fietser aangereden bent of in het geval van een bedrijfsongeval?

Als iemand u letsel toebrengt, dan is er recht op een vergoeding van al uw gemaakte kosten zoals medische kosten, maar ook van schade als gevolg van arbeidsongeschiktheid of een studievertraging. Daarnaast maakt u aanspraak op smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijnklachten zoals nekklachten na een aanrijding, angstklachten als verkeersangst en andere psychische of emotionele klachten die na net ongeval ontstaan.

Recht op schadevergoeding bij letselschade is er dus als een ander aansprakelijk is voor het ontstaan van het letsel. Soms komt dit omdat iemand schuld aan het ongeluk heeft, zoals bij een kettingbotsing. Er is dan immers een verkeersfout gemaakt. Of aansprakelijkheid van de werkgever omdat deze niet aan de zorgplicht van een werkgever heeft voldaan.

Bij ander letsel is schuld niet noodzakelijk. Zo is een hondenbezitter altijd aansprakelijk voor een hondenbeet, ook al heeft hij of zij de hond keurig aan de lijn. En een werkgever is op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk voor fouten van haar medewerkers. Ook al kan de werkgever niks aan het ongeluk doen. Er is dan sprake van een risico aansprakelijkheid. Ook dan is er recht op een schadevergoeding bij letselschade.

De Kelderluik criteria ex artikel 6:162 BW

Er is dus onder andere recht op schadevergoeding bij letselschade als er een fout gemaakt is door een ander, met andere woorden, er is een onrechtmatige daad veroorzaakt. Maar wat is een onrechtmatige daad? Dit is afhankelijk van de Kelderluik criteria. Is hieraan voldaan, dan is er sprake van onzorgvuldigheid en is er recht op een letselschade vergoeding.

De Kelderluik criteria zijn vastgesteld door de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland. Dit zijn de Kelderluik criteria:

 • Hoe waarschijnlijk kan de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid (van anderen) worden geacht?
 • Wat is de kans dat door deze niet-inachtneming ongevallen staan?
 • Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn?
 • Is het bezwaarlijk om veiligheidsmaatregelen te nemen?

 

Is het waarschijnlijk dat er door het handelen of nalaten een ongeluk wordt veroorzaakt met letsel tot gevolg en had dit ongeluk voorkomen kunnen worden? Dan is er sprake van onzorgvuldig handelen en daarmee een onrechtmatige daad zoals bedoeld in artikel 6:162 BW. U kunt dan letselschade claimen en hiervoor de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Schadevergoeding bij letselschade zonder aansprakelijkheid

Soms is er niemand aansprakelijk voor uw letselschade. Dit doet zich voor bij een eenzijdig auto ongeluk. Toch is er dan mogelijk recht op een letselschadevergoeding. Namelijk als er een schade-inzittendenverzekering is afgesloten. Voor deze verzekering maakt de toedracht van het ongeval namelijk niet uit. Er is op grond van de svi- verzekering altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade, ook als u zelf een verkeersfout maakt of bij een eenzijdig verkeersongeval.

Zat u als passagier in de auto toen het verkeersongeluk plaatsvond? U heeft dan altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade. U wordt voor de wet gezien als een schuldloze derde. Onze letselschade advocaten adviseren u graag over de mogelijkheden.

Welke schadeposten worden vergoed bij letselschade?

Letselschade is heel persoonlijk. Er zijn ook heel veel letselschade posten die deel uitmaken van de schadevergoeding bij letselschade. Behalve smartengeld dienen alle materiële schadeposten vergoed te worden door de aansprakelijke persoon.

Dit zijn de meest voorkomende materiële schadeposten die deel uitmaken van de schadevergoeding bij letselschade:

 • Schade in het inkomen door arbeidsongeschiktheid.
 • Het verplichte eigen risico aangaande de zorgverzekeringswet.
 • Fysiotherapie facturen.
 • Kosten van de psycholoog.
 • Reiskosten.
 • Eigen bijdragen medicijnen en hulpmiddelen.
 • Hulp in het huishouden.
 • Onderhoudskosten huis en tuin.
 • Verzorgingskosten en verpleegkosten thuis
 • Ziekenhuisdaggeldvergoeding.
 • Revalidatiecentrumdaggeldvergoeding.
 • Reparatiekosten.
 • Kosten zonder nut (doorlopend fitness abonnement).
 • Extra stookkosten en elektriciteit.
 • Studievertraging.

 

Wilt u weten op welke schadevergoeding bij letselschade u recht heeft? Neem dan contact met ons op voor een gratis letselschade advies of het kosteloos verhalen van uw letselschade.

Wat is smartengeld?

Naast alle kosten en schade die op geld te waarderen is, bestaat er ook smartengeld of immateriële schade. Het is schade die je niet op geld kunt waarderen, maar waar wel een schadevergoeding voor betaald moet worden. Denk hierbij aan pijn in de nek na een aanrijding, psychische klachten en verdriet door ontsierende littekens.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Bent u als fietser aangereden, vond er een aanrijding op het zebrapad plaats, bij een uitrit of is u een auto- ongeval of bedrijfsongeval overkomen? Onze letselschade specialisten staan voor u klaar om u te helpen bij uw letselschade claim.

Letselschade Kompas is geen klassiek letselschade bureau waar u wordt geholpen door een letselschade jurist. Wij zijn onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een absolute specialist in het verhalen van letselschade door heel Nederland. Met meer dan 10 afspraaklocaties zijn wij ook altijd bij u in de buurt.

Wilt u een schadevergoeding bij letselschade claimen bij de aansprakelijke partij? Wij behartigen graag uw belangen. Bel voor kosteloze rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul hier in wat u is overkomen. Een letselschade specialist van ons kantoor neemt dan direct contact met u op.

Wat kost een letselschade advocaat?

Vaak wordt gedacht dat het inschakelen van een letselschade advocaat duur is. Bij ons letselschadekantoor is dit niet het geval. Alle juridische kosten verhalen wij bij aansprakelijk persoon of diens letselschadeverzekering.

Contact met ons letselschade bureau

Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij het verhalen van uw letselschade vergoeding? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Dit doen wij altijd geheel kosteloos voor u!

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland