Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Hoe zit het met voorrang bij een uitritconstructie?

Met name in de bebouwde kom zie je ze overal, een uitritconstructie. Een uitrit kan er echter verschillend uitzien, waardoor deze soms lastig te zien is. De letselschade juristen van ons letselschadebureau behandelen dan ook veel letselschade claims van verkeersslachtoffers die geen voorrang bij een uitritconstructie krijgen.

In de wet staan duidelijke regels over voorrang bij een uitrit. Deze vindt u op deze pagina, evenals tips voor het verhalen van uw letselschade na een verkeersongeluk.

Wilt u kosteloze rechtsbijstand na een aanrijding? Onze letselschade specialisten helpen u graag en bieden u altijd kosteloze juridische bijstand bij het verhalen van letselschade.

Wat is een uitritconstructie?

Zoals hiervoor aangegeven is het niet altijd duidelijk wat nu een uitritconstructie is. Deze ziet er immers vaak verschillend uit. In de wet staat ook geen definitie van het begrip "uitrit". Toch zijn er wel een aantal kenmerken van een uitritconstructie:

  • Het gaat om een verhoogd trottoir dat doorloopt langs de doorgaande weg.
  • Er zijn inritblokken aan de twee uiteinden van de uitrit
  • Een uitrit heeft geen bochtranden
  • Soms een toegangshek of slagboom
  • Een drempel
  • Verharding van de weg bij de uitrit, vaak met een andere kleur dan de rijbaan en een ander soort of kleur bestrating
  • oprit of oprijlaan

 

Is er sprake van een uitrit, dan gelden er bijzondere voorrangsregels. Deze bespreken wij hieronder.

Voorrangsregels bij uitritconstructie

De voorrangsregels voor een uitrit vinden wij in artikel 54 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Dit wetsartikel luidt:

"Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan."

Het verlaten van een uitritconstructie is dus een bijzondere manoeuvre of bijzondere verrichting. In een dergelijk geval dient de persoon die een uitrit verlaat dus iedere andere verkeersdeelnemer voorrang verlenen. Deze voorrang geldt dus niet alleen voor bestuurders, maar ook voor voetgangers.

Wanneer er dus sprake is van een uitrit en aan welke voorwaarden een uitritconstructie dient te voldoen vinden wij dus niet in de wet, maar wel de voorrangsregels die gelden bij het verlaten van een uitrit. Dit is ook de reden dat het vaak fout gaat en er verkeersongevallen ontstaan.

Uitritconstructie woonerf

Er gebeuren veel ongelukken bij een uitritconstructie binnen een woonerf. Onduidelijk is vaak of je het kruisende verkeer voorrang verlenen moet als je een woonerf verlaat. Hoe weet je nu hoe de voorrang is geregeld bij een uitritconstructie bij een woonerf?

Verlaat u een woonerf, dan staat hier altijd een verkeersbord. Dit is een G6 bord. Het is een blauw bord waarop u een huis, auto, volwassenen en spelend kind ziet met een rode streep erdoor. Daarnaast herkent u de uitrit doordat er vaak een drempel is en een verharding van de weg die verschilt van de weg op de doorgaande weg.

Komt u een woonerf uit, dan dient u al het kruisende verkeer voorrang te verlenen.

Aanrijding bij uitritconstructie

In de praktijk blijken veel verkeersdeelnemers de verkeersregels omtrent een uitritconstructie niet (voldoende) te kennen. Het gevolg is dat er veel aanrijdingen plaatsvinden, vaak met letsel tot gevolg. Maar wat nu te doen als u aangereden wordt?

Indien u door de schuld van een andere weggebruiker aangereden wordt, dan is deze persoon aansprakelijk voor de door u geleden letselschade. Hierbij is het van belang om te weten dat op u de bewijslast ligt. Met andere woorden, u dient aan te tonen dat de tegenpartij aansprakelijk is.

Om de schuld van de tegenpartij te bewijzen, adviseren ons letselschade kantoor u de volgende stappen te nemen:

  • vul altijd ter plaatse het schadeformulier in
  • onderteken het schade-aanrijdingsformulier en laat deze ook door de tegenpartij ondertekenen. Een ondertekend schadeformulier is namelijk een dwingend bewijsmiddel tussen partijen
  • zorg ervoor dat u de toedracht van het ongeluk duidelijk aangeeft en tekent op het aanrijdingsformulier
  • maak foto's van de ongevalssituatie
  • vraag eventuele getuigen om een verklaring over de toedracht van de aanrijding af te leggen
  • ga altijd met uw letsel langs een arts, doe dit zo spoedig mogelijk na de aanrijding. Vooral bij whiplash letsel zoals nekklachten is dit belangrijk
  • wacht niet te lang met het inschakelen van een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Hoe eerder u ons inschakelt, hoe beter wij u kunnen helpen bij uw letselschadeclaim
Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Is de aansprakelijkheid voor aanrijding erkend? Dan komen alle gemaakte kosten de schade die u lijdt voor vergoeding in aanmerking. Onderdeel van de letselschade vergoeding zijn onder andere inkomensschade door arbeidsongeschiktheid, maar ook gemaakte medische kosten, kosten voor overname van huishoudelijke taken en alle overige kosten die u maakt.

Naast een vergoeding van kosten en geleden inkomensschade is er na een aanrijding altijd recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor de geleden pijn na een aanrijding, maar ook voor rijangst, verdriet en psychisch leed door het verkeersongeval.

Aansprakelijk stellen na een aanrijding

Aansprakelijk stellen na een aanrijding doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Uiteraard stelt uw letselschade jurist van ons letselschadekantoor deze voor u op. In deze aansprakelijkstelling staat met name

  • de datum van de aanrijding
  • het letsel dat u aan het verkeersongeluk over gehouden hebt
  • uw schade
  • de aansprakelijkstelling zelf met daarbij de wettelijke grondslag
  • een stuiting van de verjaringstermijn

 

Alle motorrijtuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit betekent dat u altijd uw schade vergoed krijgt. De autoverzekering van de schuldige persoon kan rechtstreeks aangesproken worden voor uw letselschade.

 

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Lijdt u letselschade als gevolg van een aanrijding en wilt u geheel kosteloos uw letselschade verhalen op de WAM verzekering van de persoon die u aangereden heeft? Neem dan contact met onze letselschade juristen op. Wij helpen u altijd kosteloos. Uw letselschade en de kosten van rechtsbijstand verhalen wij op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering.

Wat als ik zelf een aanrijding veroorzaak?

Het is niet altijd duidelijk wie voorrang heeft en wij maken allemaal wel verkeersfouten. Indien wij zelf een aanrijding veroorzaken, dragen wij in beginsel zelf onze schade.

Op voornoemde hoofdregel bestaat een belangrijke uitzondering. Veel bezitters van een auto hebben namelijk een schade inzittendenverzekering afgesloten, afgekort een svi. Op basis van deze verzekering wordt de volledige letselschade vergoed, ongeacht de toedracht.

Wilt u meer informatie over het claimen van een letselschadevergoeding op de svi verzekering? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd kosteloos.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

1 jaar geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

2 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

2 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland