Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade verhalen

Zwembad ongeluk

Het gebeurt helaas regelmatig, een zwembad ongeluk. Bijvoorbeeld door een val. Maar ook verdrinken er jaarlijks mensen door een ongeluk in het zwembad. Wie is hier aansprakelijk voor? U leest het in deze blog van letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman.

Letsel en overlijden door een zwembad ongeluk

Op 16 oktober 2022 kwam een duikinstructeur om het leven in het Amstelveense Zwembad De Meerkamp. Kort daarvoor kwam een meisje van 9 om het leven bij een zwembad ongeluk in Frankrijk. Zij verdronk toen zij met haar haren vast kwam te zitten in het inlaatrooster van een waterval in het Zwembad. Een man loopt ernstig letsel op toen hij uitgleed in het zwembad.

Helaas is het gevolg van een zwembad ongeluk vaak ernstig letsel of overlijden. Dit roept veel vragen op, wie is nu aansprakelijk te stellen en wie kan je helpen bij het verhalen van letselschade of overlijdenschade?

Wettelijke regelingen ter voorkoming zwembad ongeluk

Wie aansprakelijk is voor de gevolgen van een zwembad ongeluk hangt af van de toedracht van het ongeval. Daarbij dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een ongeval op de vloer rondom het zwembad en een ongeluk in het zwembad zelf.

Op eigenaren van een zwembad rust een vergaande zorgplicht. Er zijn ook wettelijke voorschriften waar zwembadeigenaren zich strikt aan moeten houden. Zo dienen glijbanen in een zwembad gekeurd te worden. Dit is opgenomen in het Warenbesluit Attractie- en Speeltoestellen, de WAS.

Een andere verplichting voor exploitanten van een zwembad is dat er voldoende toezicht op het zwemmend publiek wordt gehouden. Er dienen genoeg badmeesters aanwezig te zijn om eventuele gevaarlijke situaties waar te nemen en in te grijpen om een zwembad ongeluk te voorkomen.

Ten slotte schuilt in zwembaden het gevaar op de legionella bacterie. Daarom dient er ieder jaar een controle plaats te vinden op het bestaan van deze bacterie in de waterleidingen.

Er zijn dus tal van wettelijke regelingen die moeten voorkomen dat er ongelukken plaatsvinden. Maar toch gaat het regelmatig mis in zwembaden, met letsel en zelfs overlijden tot gevolg.

Wie is aansprakelijk voor een zwembad ongeluk?

Ondanks alle wettelijke regelingen ter voorkoming van een zwembad ongeluk, gebeuren er jaarlijks toch veel ongelukken in het zwembad. Een onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • een zwembad ongeluk door schending zorgplicht
  • letsel toegebracht door een andere bezoeker

 

Is het ongeval gebeurt door toedoen van de eigenaar van het zwembad, omdat deze zijn zorgplicht geschonden heeft? Dan kan het zwembad als rechtspersoon of de zwembadeigenaar in het geval van een eenmanszaak of VOF aansprakelijk gesteld worden voor de geleden en te lijden schade.

Soms kan een exploitant van een zwembad niks aan een ongeluk doen. Bijvoorbeeld omdat iemand in het zwembad springt en op iemand anders terecht komt met letsel tot gevolg. Of omdat iemand van de glijbaan af op iemand anders terecht komt. In deze gevallen is niet het zwembad, maar de persoon die het letsel veroorzaakt aansprakelijk. Dit op grond van een onrechtmatige daad.

Wat te doen na een zwembad ongeluk?

Bent u of is uw naaste slachtoffer van een zwembad ongeluk? Dan is een aantal zaken van belang voor het verhalen van uw letselschade:

  • Meldt het ongeval direct bij de badmeester en directie van het zwembad (indien deze niet al ingeschakeld zijn)
  • Zorg ervoor dat de camerabeelden van het zwembad ongeluk bewaard blijven
  • Vraag getuigen om contactgegevens zodat u om een getuigenverklaring kunt vragen
  • Schakelen direct een letselschade jurist in om u te helpen bij het verhalen van letselschade of overlijdensschade. Dan voorkomt u dan bewijs verdwenen is en getuigen niet meer weten wat er gebeurd is.
Gespecialiseerde advocaat of jurist inschakelen

Lijdt u letselschade als gevolg van een zwembad ongeluk? Neem dan een gespecialiseerde advocaat of jurist in de arm om u te helpen bij het verhalen van letselschade. Schade claimen is namelijk niet eenvoudig en een gespecialiseerde letselschade advocaat of jurist zorgt ervoor dat uw letselschade volledig verhaald wordt.

Kiest u voor een gespecialiseerde advocaat van ons letselschade bureau, dan gaan wij direct voor u aan de slag. Uw persoonlijke letselschade advocaat onderzoekt de schuldvraag, stelt de tegenpartij aansprakelijk en stelt de aansprakelijkheidsbrief op. Hij of zij zal na erkenning van de aansprakelijkheid direct een voorschot op uw schade regelen en alle schadeposten inventariseren zodat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Wij