Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Moet de fietshelm verplicht worden?

Het aantal fietsongelukken met zwaar letsel tot gevolg groeit in Nederland. In 2023 eindigde maar liefst 76.400 fietsers op de spoedeisende hulp als gevolg van een fietsongeluk. Bijna 49.000 van deze verkeersslachtoffers hadden ernstig letsel opgelopen.

Hersenletsel, een breuk en whiplash symptomen zijn veel gehoorde letsels van iemand die als fietser aangereden is. De vraag is dan ook of de fietshelm verplicht moet worden in Nederland.

Moet de fietshelm verplicht worden?

Het aantal zwaargewonden fietsers is Nederland is dus hoog. Dat doet de vraag opkomen of de fietshelm verplicht moet worden. Artsen in Nederland pleiten hier al langer voor, maar desondanks is deze verplichting er nog niet. Bijzonder aangezien de helmplicht in Nederland wel geldt voor onder andere scooters.

In het buitenland zien wij wel dat de fietshel verplicht is. Zo geldt de helmplicht onder andere in Frankrijk en Groot-Brittannië en Italië voor kinderen tot 12 jaar. In Duitsland geldt de helmplicht voor wielrenners om het aantal wielrenongelukken te verminderen en in Spanje ben je verplicht een helm op te doen als je buiten de bebouwde kom fietst.

Feit is dat de helm ernstig en blijvend letsel kan voorkomen. Met name schedelhersenletsel is een veelvoorkomende vorm van letsel dat na een fietsongeluk voorkomt. Het dragen van een helm zou dit letsel kunnen voorkomen.

Voor wie zou de fietshelm verplicht moeten worden?

We zien in veel landen dat de fietshelm verplicht is voor jonge kinderen. Aan de ene kant logisch nu jonge kinderen ernstig en blijvend letsel aan een fietsongeval over kunnen houden en nog een lang leven voor zich hebben.

Kijken wij naar het aantal fietsongelukken, dan valt op dat met name ouderen vaak op de eerste hulp terecht komen met letsel als gevolg van een fietsongeluk. Dit vaak nadat zij door een auto aangereden zijn. Veel voorkomend letsel bestaat dan uit hersenletsel. Het is nu juist deze vorm van letsel dat door het dragen van een fietshelm voorkommen kan worden.

Het feit dat met name ook ouderen letsel oplopen als gevolg van een aanrijding op de fiets maakt dat een fietshelm verplicht moet worden voor alle leeftijden.

Bij Letselschade Kompas pleiten de letselschade juristen al jaren voor het dragen van een helm. Op ons letselschadebureau krijgen wij immers te maken met de ernstige gevolgen die een fietsongeval voor een verkeersslachtoffer met zich meebrengt.

Als fietser aangereden, wat nu?

Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of door een andere fietser? Dan is de vraag uiteraard of u in aanmerking komt voor een letselschade vergoeding. Dit is ten eerste afhankelijk van de vraag door wie u aangereden bent en wij schuldig is bij een aanrijding.

In de Nederlandse wetgeving worden fietsers bijzonder goed beschermd. Deze bescherming vinden wij in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (wvw). Deze wettelijke bepaling biedt fietsers altijd een schadevergoeding als zij aangereden zijn door een motorvoertuig.

Is er dus sprake van een aanrijding tussen een auto en fiets, dan kan de aangereden fietser altijd aanspraak op schadevergoeding maken:

  • in het geval de fietser door toedoen van de autobestuurder aangereden wordt is er recht op een volledige schadevergoeding
  • bij een aanrijding tussen auto en fiets door schuld van de fietser ontvangt deze persoon toch ten minste 50% van de letselschade vergoed
  • is uw kind tot 14 jaar aangereden? Dan wordt altijd alle letselschade vergoed
Wat doet een letselschade advocaat voor mij?

Als u aangereden bent op de fiets, dan komt er veel op uw af. U heeft verwondingen en klachten aan het ongeluk op de fiets overgehouden en bent onder behandeling van een arts. Maar een fietsongeval kan ook financiële gevolgen hebben.

Een letselschade advocaat kan u helpen bij het verhalen van uw letselschade. Zoals hiervoor uitgelegd heeft u bij een aanrijding als fietser altijd recht op schadevergoeding. Maar letselschade claimen is niet eenvoudig. Daarom kunt u altijd gratis aanspraak maken op de hulp van een letselschade specialist van ons letselschade bureau.

Wij helpen u op alle vlakken van de schade afwikkeling:

  1. onderzocht wordt wie schuldig is bij een aanrijding
  2. er wordt een aansprakelijkheidsbrief opgesteld
  3. wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen
  4. na erkenning van aansprakelijkheid regelt uw letselschade jurist een voorschot op de letselschadevergoeding
  5. de schadestaat wordt opgesteld
  6. uw letselschade advocaat of letselschade jurist onderhandelt over de hoogte van de schadevergoeding
Waar vind ik mijn letselschade specialist?

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau met afspraaklocaties door heel Nederland. Waar u dus ook op zoek bent naar een letselschade advocaat of letselschade jurist, wij zijn altijd in de buurt.

Een ongeluk heeft een grote impact op uw leven. Het is begrijpelijk dat u dan niet eenvoudig naar ons toe kan komen. Daarom komt een letselschade expert van ons letselschadekantoor gewoon bij u thuis voor een letselschade advies of een uitgebreid intakegesprek.

Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Wij hielpen al meer dan 1500 slachtoffers van een fietsongeluk, scooter ongeluk of auto botsing. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen en letselschade advocaten die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Amsterdam of een letselschade advocaat in Rotterdam, wij zijn altijd bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden