Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door een fietsongeluk

U bent betrokken geraakt bij een fietsongeluk. Helaas heeft u daarbij verwondingen en/of klachten opgelopen. Is het fietsongeluk veroorzaakt door een ander? Dan heeft u recht op een schadevergoeding.

Maar wie kun je aansprakelijk stellen voor letselschade en hoe doe je dat? En waar heb je recht op bij een fietsongeluk? Onze letselschade juristen leggen het u in deze bijdrage uit. Wilt u uw letselschade na een fietsongeval verhalen? Ook daar helpen wij u graag en kosteloos bij.

of bel direct

Wat te doen na een fietsongeluk?

U bent onderweg naar het werk of school als er opeens een auto van links komt en u op de fiets wordt aangereden. Of wellicht dat de auto van rechts kwam en u deze over het hoofd zag. Hoe het fietsongeluk ook veroorzaakt wordt, u heeft recht op schadevergoeding.

In de wet is namelijk geregeld dat u als fietser na een fiets ongeluk altijd recht op schadevergoeding heeft. De enige voorwaarde is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.

Op deze pagina leest u alles over letselschade claimen na een fietsongeluk. Heeft u vragen of wilt u gratis uw letselschade laten verhalen door een letselschade jurist van ons letselschadebureau? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd geheel kosteloos.

Waar moet ik aan denken bij een fietsongeluk?

Letselschade claimen na een fietsongeluk is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u onze letselschade specialisten inschakelen. Deze regelen alles voor u, voor het aansprakelijkstelling van de tegenpartij tot het regelen van een voorschot op uw letselschade.

Voor een maximaal resultaat heeft uw letselschade specialist van ons kantoor informatie nodig. U kunt hierbij helpen. Daarom adviseren wij u om na een fietsongeluk:

 • vul een aanrijdingsformulier in
 • vraag getuigen om naam, adres en telefoonnummer en een getuigenverklaring
 • maak foto’s van de locatie van het fietsongeluk
 • ga direct naar het ziekenhuis of arts en laat uw letsel documenteren
 • bel vervolgens uw letselschade jurist zodat deze direct voor u aan de slag kan

Altijd recht op schadevergoeding na een fietsongeluk

Bent u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan is er een speciale regeling van toepassing welke in artikel 185 wvw staat.

Deze regeling staat bekend als de 100%- en 50% regel en luidt als volgt:

 • Is het motorvoertuig schuldig aan het fietsongeluk? Dan krijgt u al uw letselschade vergoed. Alle kosten, inkomensschade en smartengeld vallen onder de letselschade vergoeding.
 • Bent u zelf schuldig aan de aanrijding? Dan krijgt u ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Op basis van de billijkheidscorrectie kan dit percentage verhoogd worden tot 75% of zelfs 100%.
 • Is uw kind aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Bij kinderen tot 14 jaar wordt 100% van de letselschade bij een fietsongeluk betaald.

Aanrijding tussen fietsers

Ook een aanrijding tussen fietsers komt geregeld voor. Soms komen de sturen tegen elkaar aan of rijdt een fietser een andere fietser aan door geen voorrang te verlenen.

Om bij een fietsongeluk tussen fietsers schade te verhalen moet u bewijzen dat de andere fietser fout is. Een eerlijk persoon zal dit beamen, maar helaas gebeurt dit niet altijd of ontstaat er discussie over wie fout is bij het fietsongeluk. Getuigen zijn dan erg belangrijk.

Auto’s en andere motorvoertuigen zijn op grond van de wet verplicht verzekerd. Een verplichte fietsverzekering bestaat niet. Wel valt aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen fietser en fietser onder de WA-verzekering van de schuldige fietser. Deze zal dan aangesproken moeten worden.

Wat gebeurt er na een fiets ongeval?

Wanneer je letselschade oploopt bij het fietsongeval kunnen onze letselschade specialisten u helpen bij het claimen van de geleden schade.

Vaak wordt er na een fietsongeluk een schadeformulier ingevuld. Dit formulier is handig voor de letselschade jurist om zo de gegevens van de wederpartij en de toedracht van het ongeluk te achterhalen. Laat u de tegenpartij het schadeformulier ondertekenen, dan staat de inhoud vast tussen partijen.

Heeft uw letselschade jurist genoeg informatie over het fietsgeluk? Dan kan de behandeld jurist zich richten tot de verzekeraar van aansprakelijke partij met een aansprakelijkstelling. Hierin staat wat u is overkomen en welke schadelijke gevolgen het fiets ongeluk voor u heeft.

Na erkenning van de aansprakelijkheid gaat de letselschade jurist over tot het inventariseren van de schadeposten en gaat hij of zij de letselschade berekenen. Vervolgens wordt de schade verhaald op de wederpartij en wordt er onderhandeld over de hoogte van uw schadevergoeding.

Doorrijden dader na een fietsongeluk

Het komt helaas voor, u wordt als fietser aangereden, maar de dader rijdt door. Doorrijden na een ongeval is een misdrijf, toch weerhoudt het mensen niet om na een fietsongeluk door te rijden. Heeft u dan nog recht op een schadevergoeding? Ja, gelukkig wel!

U kunt bij doorrijden na een aanrijding uw letselschade claimen op het Waarborgfonds motorverkeer. Aan het verkrijgen van een letselschade uitkering uit het Waarborgfonds motorverkeer zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

 • de dader is doorgereden en niet meer te achterhalen
 • u heeft binnen 14 dagen aangifte gedaan bij de politie
 • het betreft een aanrijding door een motorrijtuig

 

Is de dader na het fietsongeluk dus doorgereden? Dan kunt u wellicht tot een letselschade claim indienen. Vraag onze letselschade specialisten naar de mogelijkheden, wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade advocaat na een fietsongeluk? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos, ook bij een eenzijdig auto ongeluk. Bel gratis 0800 278 4626 of stuur ons een bericht en wij gaan direct voor u aan de slag.

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, 1 van de enige advocatenkantoren gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor verkeersslachtoffers. Daaro ontvangt u bij ons altijd de beste rechtsbijstand, helemaal kosteloos.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland