Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen na een verkeersongeval

U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft hieraan letsel overgehouden. Dan is er mogelijk recht op een letselschade vergoeding. Op deze pagina vindt u alle informatie over letselschade door een verkeersongeval.

Wat te doen na een verkeersongeval?

Iemand die niet oplet met een kop-staart botsing als gevolg. Of een verkeersfout waardoor u wordt aangereden. Een verkeersongeval is zo gebeurd en vaak geheel buiten uw schuld.

Raakt u gewond of heeft u klachten aan het verkeersongeval overgehouden, dan kunt schadevergoeding eisen van de aansprakelijke partij. Dit is echter lastiger dan u denkt. Want na een verkeersongeval krijgt u te maken met een schadeverzekeraar die tot doel heeft de schade uitkering zo laag mogelijk te houden. Daarom is het belangrijk om in ieder geval ook zelf een letselschade jurist in de arm te nemen.

Ben u aangereden en is de tegenpartij schuldig, dan dient u dit te bewijzen. Daarom is het van groot belang bij een verkeersongeval om een schadeformulier in te vullen. Maar ook namen van getuigen zijn belangrijk om te kunnen bewijzen wie schuldig bij een aanrijding is.

Gratis juridische hulp bij een verkeersongeval

Letselschade verhalen is niet eenvoudig. Zo dient u dus te bewijzen wie schuldig is bij een aanrijding en dient u een aansprakelijkheidsbrief op te stellen. Vervolgens krijgt u te maken met een letselschade jurist van een letselschade verzekeraar die er belang bij heeft de schadelast zo laag mogelijk te houden.

De wetgever in Nederland schiet u als verkeersslachtoffer gelukkig te hulp. In artikel 6:96 BW staat namelijk dat onderdeel van uw schadevergoeding is de kosten die nodig zijn om de schade vast te stellen en te verhalen. Met andere woorden, de kosten van een letselschade jurist worden betaald door de aansprakelijke partij of zijn of haar schadeverzekeraar.

Onze letselschade juristen kunnen u dus gratis helpen bij letselschade als gevolg van een verkeersongeval.

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval is geregeld in een aantal bijzondere wetten. De belangrijkste zullen wij hieronder bespreken.In het geval van een auto ongeluk zijn met name artikel 6:162 BW, artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstegens en artikel 5 en artikel 185 Wegenverkeerswet van belang.

Artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek gaat over de onrechtmatige daad. Hiervan is sprake als iemand een wettelijke regel of een gebruik overtreedt. De dader is dan verplicht de schade van het slachtoffer te vergoeden. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand die geen voorrang geeft of achterop rijdt op grond van dit artikel aansprakelijk is voor de schade die u door het verkeersongeval lijdt.

In artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens staat dat je voldoende afstand van je voorganger moet houden. Doe je dit niet, dan ben je aansprakelijk voor de schade die je aan jouw voorganger toebrengt. Bij een kettingbotsing is dus in beginsel het achterste voertuig aansprakelijk voor de schade die u als gevolg van het auto ongeluk lijdt.

De inhoud van artikel 5 Wegenverkeerswet is heel algemeen en houdt in dat je je niet zo mag gedragen op de weg dat er een risico op letsel ontstaat. Bijvoorbeeld bij bumperkleven of te hard rijden bent je dus aansprakelijk voor het verkeersongeval.

Verkeersongeval en artikel 185 Wegenverkeerswet

Artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW) is een heel bijzonder wetsartikel. Het beschermd fietsers en voetgangers die aangereden door een auto of ander motorvoertuig zijn. In artikel 185 WVW staat namelijk dat motorvoertuigen aansprakelijk zijn voor de schade die het motorvoertuig aan ongemotoriseerde verkeersdeelnemers toebrengen. Een auto is dus altijd aansprakelijk bij een verkeersongeval tussen een auto en fiets of voetganger.

De regeling van artikel 185 WVW is als volgt:

 1. u bent aangereden door een auto door diens schuld: de volledige letselschade wordt vergoed, zowel de materiële schade als de emotionele schade
 2. iemand is als voetganger of fietser aangereden maar heeft zelf een verkeersfout gemaakt: de bestuurder van het motorvoertuig is in ieder geval aansprakelijk voor 50% van de letselschade
 3. indien er een kind tot 14 jaar aangereden is wordt alle letselschade vergoed
Schadevergoeding verkeersongeval

Is de andere partij aansprakelijk voor de letselschade als gevolg van een verkeersongeval? Dan is er recht op schadevergoeding. Deze bestaat uit alle kosten die u maakt, loonschade, een studievertraging en uit smartengeld.

Smartengeld is een vergoeding voor de schade die niet in geld uit te drukken is. zo maken pijnklachten deel uit van de schadevergoeding, maar ook bijvoorbeeld rij angst en psychische klachten als een ptss.

Onder kosten vallen veel schadeposten. Het gaat dan onder andere om de volgend letselschade bedragen:

 • medische kosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • een vergoeding voor kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • reiskosten
 • kosten voor onderhoud aan de woning en tuin
 • een honden uitlaatservice
 • kosten van verzorging en verpleging
 • reparatiekosten en vervangingskosten

 

Schade bestaat met name uit loonschade door arbeidsongeschiktheid of inkomensschade van zelfstandig ondernemers. Maar ook schade door een studievertraging valt onder een letselschadevergoeding.

Mensen lezen ook:

🧑🏻‍🎓Het letselschade traject na een ongeval

👩🏽‍🎓 Uitkering en letselschade

🧑🏻‍🎓Bem-clausule letselschade

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland