Iemand die u geen voorrang geeft terwijl u van rechts komt. Of een collega die een fout maakt waardoor u schade lijdt. Het zijn voorbeelden van een onrechtmatige daad. Maar wat is nu een onrechtmatige daad precies?
In het Nederlandse Burgerlijk Wetboek (BW) vinden wij de definitie van een onrechtmatige daad: "Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond."
Wordt er dus gehandeld in strijd met de wet (geen voorrang verlenen, te kort afstand houden) of maakt iemand anderszins een fout, dan spreken wij van een onrechtmatige daad.
Dat iemand schadeplichtig is bij het plegen van een onrechtmatige daad, blijkt uit artikel 6:162 lid 1 BW: "Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden."
Bent u dus van achteren aangereden bij een kop-staart botsing, gaf iemand u geen voorrang of heeft uw werkgever gehandeld in strijd met de op haar rustende zorgplicht? Dan dient deze persoon uw letselschade te vergoeden.