Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
In Eindhoven

Fietser zwaargewond

Zaterdag 30 juli 2022 werden 2 fietsers aangereden door een automobilist en hierbij raakte de fietsers zwaargewond. De automobilist is gevlucht. Deze persoon reed met hoge snelheid door nadat hij beide fietsers aangereden had. Zijn auto kwam enkele honderden meters verder tegen een lantarenpaal tot stilstand en vloog over de kop.

Na het eenzijdig ongeluk vluchtte de automobilist te voet verder en wordt nu door de politie gezocht.

Doorrijden na een aanrijding komt steeds vaker voor. Uit het jaarverslag van het Waarborgfonds Motorverkeer blijkt dat het gaat om maar liefst doorrijders na een aanrijding per dag! Helaas wordt slechts een aantal van de daders van dit misdrijf uiteindelijk achterhaald en vervolgd.

In deze bijdrage van onze letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman leest u wat te doen na doorrijden na een aanrijding en hoe u toch uw letselschade kunt verhalen bij een onbekende dader.

Bent u aangereden en is de dader doorgereden? Neem dan contact op met onze letselschade juristen en letselschade advocaten. Wij helpen u graag, gaan direct voor u aan de slag en weten precies wat te doen bij doorrijden na een aanrijding. En wij helpen u altijd 100% kosteloos!

Doorrijden na een aanrijding

Iedere dag rijden er 3 automobilisten of scooterrijders door na een aanrijding. Zo ook bij het ongeluk in Eindhoven waarbij ook nog eens 2 fietsers zwaar gewond raakte.

Doorrijden na een aanrijding is een steeds grote probleem aan het worden in Nederland. De oorzaken zijn divers, maar uit de praktijk blijkt dat de reden voor het doorrijden na een ongeluk vaak te maken heeft met alcoholgebruik, het niet verzekerd zijn of de schrik.

In het laatste geval meldt een doorrijder zich vaak nog. Met name bij alcoholgebruik en het niet verzekerd zijn blijft een dader onbekend. Het letselschade slachtoffer kan dan niet zijn of haar letselschade claimen op de letselschade verzekeraar van de tegenpartij. Zo ook bij de beide fietsers die aangereden werden in Eindhoven.

Om ervoor te zorgen dat slachtoffers van doorrijden na een aanrijding niet met de letselschade blijven zitten, is er in Nederland het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is een wettelijke verplichting.

Hieronder wordt uitgelegd wat te doen bij doorrijden na een ongeluk en onder welke voorwaarden er een letselschade claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer ingediend kan worden

Wat te doen bij doorrijden na een aanrijding?

Als je betrokken raakt bij een aanrijding, dan is dit al erg genoeg. Zeker als je bij dit ongeluk gewond raakt en hierdoor letsel oploopt. Dit kan immers grote gevolgen voor je hebben, op persoonlijk, maar ook op financieel vlak.

Ben je betrokken bij een aanrijding en rijdt de dader door, dan is een aantal zaken van belang om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding:

 • Bel indien mogelijk ter plaatse met 112 de politie. Wacht niet tot je thuis bent. De politie kan namelijk ter plaatse komen en daar een onderzoek uitvoeren. De kans dat de dader dan alsnog gevonden wordt in dan het grootst.
 • Vraag getuigen om contactgegevens. Deze gegevens kun je nodig hebben om in een later stadium te bewijzen dat je bent aangereden door een onbekend gebleven dader.
 • Doe aangifte van het strafbare feit. Zorg ervoor dat de aangifte binnen 14 dagen gedaan wordt. Dit is namelijk een vereiste om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer.
 • Schakel zo snel mogelijk een letselschade jurist of letselschade advocaat in. Deze kan ervoor zorgen dat tijding een letselschade claim ingediend wordt bij het Waarborgfonds en zorgt ervoor dat alle letselschade bedragen verhaald worden

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen is het vangnet van het Waarborgfonds Motorverkeer ingesteld. Het doel is om ervoor te zorgen dat slachtoffers van schade, waaronder letselschade, altijd een schadevergoeding kunnen claimen.

In de meeste gevallen kun je bij schade veroorzaakt door een auto of ander motorrijtuig terecht bij de verzekeraar van dit motorvoertuig. In een aantal situaties is dit echter niet het geval:

 • bij doorrijden na een aanrijding
 • indien een motorvoertuig niet verzekerd is
 • als het motorvoertuig onbekend is gebleven (letselschade door olie op de weg)

 

Om voor een letselschadevergoeding in aanmerking te komen is het wel vereist dat er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. In het geval er sprake is van doorrijden na een aanrijding gelden de volgende voorwaarden:

 • er dient binnen 14 dagen aangifte gedaan te worden
 • de letselschade claim moet binnen 3 jaar worden ingediend
 • vast moet staan dat de schade is ontstaan door een motorvoertuig (daarom is het belangrijk om getuigen te hebben van de aanrijding)

 

Voldoet u aan deze voorwaarden, dan kan er letselschade geclaimd worden bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Gratis letselschade claimen na doorrijden na een aanrijding

De 2 fietsers die in Eindhoven aangereden zijn kunnen de schade die zij lijden waarschijnlijk verhalen op de verzekeraar van het motorvoertuig dat is doorgereden nu deze enkele honderden meters verder tot stilstand is gekomen tegen een lantaarnpaal. Dat de dader gevlucht is maakt dit niet anders. Daarbij kunnen zij gratis gebruik maken van de hulp van een letselschade advocaat in Eindhoven.

Maar ook in het geval van doorrijden na een aanrijding waarbij de dader onbekend blijft kan er gratis gebruik worden gemaakt van de hulp van een letselschade advocaat. Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u daar gratis bij.

Bent u aangereden door een auto of scooter en is de dader doorgereden? Wij helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan het werk.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.