Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Aansprakelijkheid werkgever voor
verkeersongeval werknemer

Werkgevers kunnen aansprakelijk gesteld worden voor een bedrijfsongeval. Er wordt dan vaak gedacht aan een ongeluk op het werk. Bijvoorbeeld bij letselschade door een kapotte machine of een gladde vloer.

Bij een bedrijfsongeval spreken wij van werkgeversaansprakelijkheid. Deze term is echter ruimer dan alleen een ongeval op het werk. Werkgeversaansprakelijkheid ziet op alle ongevallen waarvoor een werkgever aansprakelijk is. Hieronder vallen:

  • bedrijfsongevallen
  • schade toegebracht door een fout van een medewerker
  • letselschade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd

Bent u dus aangereden tijdens uw werk, dan is de werkgever aansprakelijk. U leest er alles over op deze pagina.

Werkgeversaansprakelijkheid bij verkeersongeval

De aansprakelijkheid voor werkgever bij een verkeersongeval van een werknemer is niet op grond van de wet tot stand gekomen, maar in de jurisprudentie ontstaan. Het ging hier om een werknemer die met zijn eigen auto onder werktijd en in opdracht van zijn werkgever aan het rijden was op de openbare weg. Hierbij werd hij aangereden met letselschade tot gevolg.

De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, oordeelde dat er een zorgplicht op de werkgever rust. Deze zorgplicht vinden wij in artikel 7:611 BW. Deze zorgplicht van de werkgever hield volgens de Hoge Raad in dat de werkgever zijn medewerkers dient te verzekeren tegen letselschade veroorzaakt door een aanrijding. Daarom achtte de Hoge Raad de werkgever aansprakelijk voor de schade van haar medewerker

WEGAM verzekering vergoed de letselschade

Werkgevers zijn dus verplicht om een verzekering af te sluiten tegen letselschade veroorzaakt door een ongeluk. Daarom hebben de meest bedrijfsauto's ook een svi verzekering. Er zijn echter voor werkgevers ook bijzondere verzekeringen die medewerkers beschermen tegen aansprakelijkheid. Dit is de zogeheten WEGAM verzekering, ook wel WEGAS verzekering genaamd.

Op grond van de WEGAM of WEGAS verzekering ontvangt een medewerker altijd een letselschade vergoeding bij een aanrijding. De toedracht van het ongeluk speelt geen rol voor het recht op een schadevergoeding bij letselschade. Dus ook als een medewerker zelf een verkeersongeluk veroorzaakt of bij een eenzijdig auto ongeluk is er dekking op grond van de WEGAM verzekering.

Aansprakelijkheid werkgever woon werk verkeer

Aansprakelijkheid van de werkgever voor een verkeersongeval van zijn werknemer geldt alleen bij een verkeersongeluk tijdens werk. Aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer is er dus niet. Wordt iemand dus op weg naar het werk aangereden, dan kan de werknemer hiervoor de werkgever niet aansprakelijk stellen.

Toch zijn er werkgevers die een speciale verzekering hebben afgesloten voor haar medewerkers. Op grond van een dergelijke verzekering valt ook een ongeluk tijdens woon werk verkeer onder de dekking. Het is verstandig de werkgever hiernaar te vragen.

Aansprakelijkheid werkgever voor schade veroorzaakt door werknemer

Onder werkgeversaansprakelijkheid vallen niet alleen bedrijfsongevallen en verkeersongevallen. Ook de aansprakelijkheid van de werkgever voor schade veroorzaakt dooreen werknemer valt hieronder. Deze aansprakelijkheid geldt tegenover derden, zoals cliënten van de werkgever, maar ook tussen collega's.

Stelt een medewerker in een magazijn staat spullen te verzamelen om te versturen als hij door een collega met de heftruck wordt aangereden. Het letsel dat ontstaat door dit heftruck ongeluk komt voor vergoeding door de werkgever in aanmerking.

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Is er sprake van aansprakelijkheid van uw werkgever voor een verkeersongeval van u als werknemer? Dan heeft u recht op een schadevergoeding en om gratis rechtsbijstand. Hiervoor kunt u terecht bij onze letselschade juristen. Wij helpen graag en komen na de aanrijding bij u thuis voor een gratis letselschade advies. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag en verhalen wij uw letselschade na het verkeersongeluk.

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Met vestigingen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. U wordt altijd geholpen door uw vaste letselschade jurist.

Wilt u gratis letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn er graag voor u.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.