Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Als fietser aangereden, wat nu?

Als u als fietser aangereden bent, dan biedt artikel 185 Wegenverkeerswet altijd recht op een letselschade vergoeding. Als u door de schuld van een ander aangereden bent, maar ook als u zelf een verkeersfout maakt.

In deze bijdrage leest u de voorwaarden, welke schadevergoeding er wordt uitgekeerd bij een fietsongeluk met letsel en waarom onze letselschade juristen u gratis kunnen bijstaan bij het verhalen van uw letselschade.

Ik ben als fietser aangereden en lijdt schade, wat nu?

U rijdt rustig op de fiets naar uw werk, studie of de winkel en wordt onderweg als fietser aangereden door een auto. U komt hard ten val en loopt letsel op.

Bij een verkeersongeval als fietser kunt u vervelende verwondingen en klachten oplopen. Door dit letsel maakt u kosten en lijdt u schade. Zo kunt u niet alleen materiële schade oplopen aan uw fiets, maar ook veel lichamelijke schade en hierdoor financiële schade.

Letselschade is te verhalen op de wederpartij, oftewel de persoon die u op de fiets aangereden heeft. Een letselschade jurist van Letselschade Kompas staat u graag bij waar het gaat om het verhalen van uw letselschade. Dit doen wij altijd geheel kosteloos voor u.

Hieronder leest u wat u kunt doen als u als fietser aangereden bent, wie aansprakelijk is voor letselschade en waaruit een letselschade vergoeding bestaat.

Aanrijding op de fiets? Altijd schadevergoeding!

Bij een aanrijding tussen een voetganger of fietser en een motorvoertuig raken eerstgenoemden het meest gewond. De automobilist komt veelal met de schrik vrij. De wetgever beseft zich dit ook en beschermd voetgangers en fietsers daarom tegen letsel als gevolg van deze verkeer ongevallen.

Bent u als voetganger of op de fiets aangereden door bijvoorbeeld een auto? Dan ontvangt u behoudens uitzonderingen altijd ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Zag u zelf een auto over het hoofd op de fiets? Dan ontvangt u dus een schadevergoeding van 50%. En dit percentage kan nog oplopen als de gevolgen van het ongeval heel ernstig zijn. Dit op basis van de billijkheidscorrectie die in de wet is opgelopen.

Kinderen nemen in het verkeer een extra kwetsbare positie in. Daarom bepaalt de wet dat kinderen tot 14 jaar in principe 100% van de geleden letselschade vergoed krijgen.

De regeling omtrent aanrijdingen tussen fietsers en voetgangers en motorvoertuigen vindt u in Wegenverkeerswet Deze wet is dus alleen van toepassing als u als voetganger of op de fiets aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent. Bij een aanrijding tussen fietsers gelden andere regels. De vindt u verderop deze pagina.Heeft u vragen over letselschade of wilt u uw letselschade na een verkeer ongeval laten verhalen door een ervaren en deskundige letselschadespecialist? Neemt u dan contact op met ons op. Wij helpen u graag!

Gratis juridische hulp bij fietsongeval

Bent u op de fiets aangereden? Neemt u dan contact met een letselschade jurist van Letselschade Kompas op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul het contactformulier in. Wij nemen direct contact met u op. Liever een letselschade advocaat? Geen probleem! Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade claimen na een ongeluk. U kunt bij ons altijd kiezen voor een kosteloze letselschade advocaat bij u in de buurt!

Als fietser aangereden, wie is aansprakelijk?

In de Wegenverkeerswet staat dat voetgangers en fietsers beschermde verkeersdeelnemers zijn. Dit omdat zij een zwakkere verkeersdeelnemer zijn en zwaarder letsel kunnen oplopen als gevolg van een verkeersongeval.

De bijzondere bescherming van fietsers en voetgangers houdt in dat wanneer de wederpartij een bestuurder is van een motorrijtuig, u als voetganger of fietser niet aan hoeft te tonen dat deze bestuurder aansprakelijk is. U ontvangt altijd een letselschade vergoeding!

Als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig

Bent u als fietser aangereden door een auto omdat u geen voorrang kreeg, dan ontvangt u uiteraard een volledige schadevergoeding. Alle kosten zoals medische kosten en kosten voor hulp in het huishouden worden vergoed.

Daarnaast is er recht op een smartengeldvergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor de pijnklachten die u aan het fietsongeluk heeft overgehouden, angstklachten en psychische klachten.

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat dat een bestuurder van een motorrijtuig altijd voor ten minste 50% aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade, ongeacht of het ontstaan van het ongeval aan hem te wijten is of niet. Dus wordt een fietser door een auto aangereden omdat de fietser door rood reed, dan nog kan er aanspraak gemaakt worden op een schadevergoeding.

Als fietser aangereden, de 100% regel en 50% regel

De bestuurder van een motorrijtuig is dus in beginsel voor 100% aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze zogenaamde "100%- regel."

Wanneer er aan de kant van de fietser sprake is van “eigen schuld” zoals in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek staat, dan kan de aansprakelijkheid worden verminderd tot maximaal 50%.

Een bestuurder van een motorrijtuig is dus altijd voor minimaal 50% aansprakelijk voor de letselschade die u lijdt omdat u als fietser aangereden bent door een auto of ander motorvoertuig.

Een andere uitzondering op de “100% regel” bij een fiets ongeluk is 'overmacht'. Deze uitzondering is ook meteen een uitzondering op de 50% regel. Indien de fietser op een onbehoorlijke manier heeft deelgenomen aan het verkeer en de bestuurder van het motorrijtuig geen rekening had kunnen houden met de bijzondere manoeuvres die de fietser uitvoerde, kan de bestuurder van het motorrijtuig niet aansprakelijk worden gesteld. Er is dan geen recht op schadevergoeding.

In de praktijk komt overmacht bijna nooit voor, maar als het toch voorkomt moet er overduidelijk bewijs zijn dat de bestuurder van het motorrijtuig niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Wilt u meer informatie over letselschade claimen nadat u als fietser aangereden bent door een auto? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd kosteloos.

Toepassing van de billijkheidscorrectie

Stel er vindt een aanrijding tussen een fiets en auto plaats en de fietser is door rood gereden. Op grond van de 50% regels ontvangt de aangereden fietser dan 50% van zijn of haar letselschade vergoed. Er is immers sprake van “eigen schuld” op grond van de wet.

Onder omstandigheden kan deze fietser toch 75% of zelf 100% van zijn of haar schadevergoeding ontvangen. Dit op grond van de billijkheidscorrectie.

Hoe hoog de schadevergoeding bij eigen schuld en toepassing van de billijkheidscorrectie is hangt af van met name de volgende factoren:

 • De ernst van het letsel.
 • Ernst van de schade.
 • Is het letselschadeslachtoffer verzekerd.
 • Bestaat er verzekeringsdekking aan de kant van het motorvoertuig?
 • Wie kan ik welke mate een verwijt gemaakt worden van het ongeval?
 • Het Betriebsgefahr. Onder Betriebsgefahr wordt verstaan het gevaar dat het gebruik van een motorvoertuig (auto, motor, scooter) in het verkeer met zich meebrengt. Een motorvoertuig kan door zijn massa namelijk gemakkelijk schade toebrengen aan andere, ongemotoriseerde verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers.
Schadevergoeding claimen na een fietsongeluk

Bij letselschade komen verschillende schadeposten kijken, zowel materiële als immateriële schadeposten. De hoogte van een schadevergoeding hangt af van bijvoorbeeld de ernst van het fietsongeval en van de impact die het ongeval op het leven heeft van de aangereden persoon.

De wederpartij is verantwoordelijk voor het vergoeden van uw letselschade. Alle motorvoertuigen zijn gelukkig verplicht verzekerd in Nederland. Als u als fietser aangereden bent zal de letselschade verzekeraar uw schade vergoeden.

De materiële schade kan bestaan uit bijvoorbeeld de schade aan uw fiets of andere spullen. De immateriële schade kan bestaan uit schade aan het lichaam of vermindering van de levensvreugde als gevolg van de lichamelijke en geestelijke pijn die geleden wordt. De immateriële schade wordt vergoed in de zin van smartengeld, dit is een vergoeding voor de niet op geld waardeerbare schade.

Wat te doen na een fietsongeluk?

Het is niet niks als u aangereden op de fiets wordt. Zeker niet als u aan een fietsongeluk ook nog eens verwondingen of klachten over hebt gehouden. Lijdt u hierdoor ook nog eens schade, dan spreken wij van letselschade.

Bent u als fietser aangereden door een auto of scooter, dan is er dus recht op een letselschadevergoeding. U dient als verkeersslachtoffer echter wel te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is.

Om te slagen in uw bewijslast adviseren wij u graag als volgt:

 • vul altijd een schadeformulier in
 • laat het aanrijdingsformulier ondertekenen door de tegenpartij
 • maak foto's van uw fiets, de auto en andere belangrijke zaken
 • vraag getuigen om een getuigenverklaring af te leggen.
 • ga altijd direct na een aanrijding langs een arts en laat uw letsel behandelen en documenteren
 • schakel zo spoedig mogelijk een letselschade jurist van ons letselschadebureau in

 

Wilt u meer informatie over letselschade verhalen als u aangereden bent op de fiets? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% gratis bij een fietsongeval.

Aanrijding tussen fietsers

Bent u aangereden op de fiets en gaat het om een aanrijding tussen fietsers? De beschermende werking van artikel 185 wvw is dan niet van toepassing. Er dient dan immers sprake te zijn van een aanrijding op de fiets met een auto.

Gaat het om een aanrijding tussen fietsers? Dan is er alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij een verkeersfout gemaakt heeft. Bijvoorbeeld bij het niet verlenen van voorrang of als de sturen van de fietsen door een inhaalmanoeuvre met elkaar in botsing komen.

Contact met uw letselschade specialist

Bent u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig of bent u slachtoffer van een aanrijding tussen fietsers? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij een fietsongeluk.

Ons letselschadebureau vindt u door heel Nederland, maar wij komen ook gewoon bij thuis voor een intakegesprek en letselschade advies.

Wilt u ook gratis juridische hulp nadat u als fietser aangereden bent? Neem dan contact met ons op per telefoon, mail of in de avond en in het weekend ook via de app!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland