Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aangereden door auto

U bent aangereden door een auto en heeft hieraan letsel of klachten overgehouden. Dan is er recht op een schadevergoeding. Bij Letselschade Kompas zijn wij gespecialiseerd in het verhalen hiervan en dit doen wij altijd geheel gratis voor u.

Aangereden door auto, wat nu?

Bent u aangereden door een auto, dan heeft dit gevolgen. Op persoonlijk maar ook op financieel gebied. U heeft immers te maken met letsel, klachten en daardoor ook met schade. Omdat u waarschijnlijk nog nooit een aanrijding heeft meegemaakt, zit u met veel vragen. Op deze pagina proberen wij deze vragen voor u te beantwoorden.

Onze letselschade juristen en advocaten adviseren u graag na een aanrijding. En wist u dat er recht is op gratis juridische hulp als u door een auto aangereden bent? U betaalt dus niks voor onze rechtsbijstand!

Bent u aangereden door een auto, dan zijn een aantal zaken belangrijk voor het succesvol letselschade claimen:

 • vul altijd een aanrijdingsformulier in
 • maak foto's van de schade aan de voertuigen
 • vraag om gegevens van getuigen
 • laat uw letselschade direct na het ongeval beoordelen door een arts
 • schakel zo spoedig mogelijk een letselschade specialist in, het is bij ons gratis!

 

Lijdt u schade na een aanrijding en wilt u gratis juridische hulp bij uw letselschade claim? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Een van onze letselschade advocaten belt u dan nog dezelfde dag.

Aangereden door auto, wie is schuldig?

Als u door een auto aangereden bent, dan wilt u uiteraard een letselschade vergoeding claimen. De eerste vraag die dan gesteld moet worden is: "wie is schuldig bij een aanrijding?"

Het antwoord op deze vraag vinden wij in een aantal wettelijke bepalingen. Zo is in artikel 5 van de Wegenverkeerswet opgenomen dat bestuurders geen gevaar op de weg mogen veroorzaken. Daarbij kunt u denken aan het verlenen van voorrang, het voldoende afstand houden en het niet te snel rijden. Worden deze of andere verkeersregels geschonden, dan is de partij die deze regel schendt schuldig.

Vaak gaat het bij een aanrijding om een achterop aanrijding zoals bij een kop-staart botsing. Artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens schrijft voor dat bestuurders voldoende afstand moeten houden op voorgangers. Daarom is bij een aanrijding van achteren in de regel het achterste voertuig schuldig aan de aanrijding.

De wet kent ook regels voor bijzondere gevallen. De belangrijkste is wel artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet(. Dit wetsartikel regelt het als u als fietser aangereden door een auto wordt. Ook al maakt de fietser een verkeersfout, dan nog is op grond van artikel 185 wvw de auto schuldig aan het ongeval. Omdat alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid, betaalt de autoverzekeraar (WAM verzekeraar) dan de letselschade van de fietser.

Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding als u aangereden door een auto bent? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Bel voor gratis letselschade advies en het verhalen van letselschade na een aanrijding 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.

Als fietser aangereden door een auto

Fietsers en voetgangers zijn "zwakke" verkeersdeelnemers. Dit slaat op het feit dat als u als fietser aangereden wordt, de kans op letsel groot is. Zo komt in Nederland vaak letsel in de vorm van breuken, maar ook hersenletsel en dwarslaesies voor na een fietsongeluk.Ernstig letsel heeft als gevolg dat er letselschade ontstaat. Zeker bij een fietsongeval kan deze schade oplopen. Er worden allerlei kosten gemaakt en er kan inkomensschade of studievertraging ontstaan. Daarom heeft de wetgever artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) in het leven geroepen. Op basis van dit artikel is de automobilist altijd aansprakelijk voor de letselschade die door de aanrijding ontstaat. Deze regel geldt ook als u als voetganger aangereden wordt.

Natuurlijk is het logisch dat u een volledig letselschade vergoeding ontvangt als u op de fiets aangereden wordt door toedoen van de automobilist. Wordt de fietser door eigen toedoen aangereden (door rood licht of geen voorrang verlenen), dan wordt ten minste 50% van de schade vergoed. Maar kinderen tot 14 jaar krijgen altijd een volledig schadevergoeding.

Soms kan het oneerlijk zijn als maar 50% van de schade vergoed wordt. Feit is namelijk wel dat het ernstige letsel is ontstaan door de kracht en zwaarte van de auto. Daarom wordt onder omstandigheden meer dan 50% vergoed bij eigen schuld aan de zijde van de fietser. Dit noemen wij de billijkheidscorrectie. Er wordt dan zelfs tot 100% van de letselschade vergoed.

Scooter aangereden door auto

Bent u op de scooter aangereden door een auto? In principe krijgt u dan alleen uw schade vergoed als u door toedoen van een ander bent aangereden. Veroorzaakt u zelf het ongeluk, dan blijf u met de schade zitten. Toch kunt u in 2 situaties toch aanspraak maken op een vergoeding van letselschade bij een eenzijdig ongeval of als u zelf een scooter ongeluk veroorzaakt:

 • op grond van de schade opzittende verzekering
 • als u onder werktijd een aanrijding meemaakt

 

Is er een schade opzittende verzekering? Op grond van deze verzekering maakt de toedracht van de aanrijding niet uit. Alleen het feit dat er sprake is van een aanrijding is genoeg voor een letselschade uitkering.

Werkgevers zijn verplicht om haar werknemers te verzekeren tegen verkeersongevallen. Gebeurt jou dus een ongeval, bijvoorbeeld als bezorger, dan kun je aanspraak maken op een schadevergoeding door de werkgever aansprakelijk te stellen. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Wat doet een letselschade advocaat?

Is de tegenpartij aansprakelijk, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze bestaat uit alle kosten die u maakt zoals medische kosten, reiskosten en kosten voor hulp in het huishouden. Ook mantelzorg wordt vergoed. Soms ontstaat er zelfs inkomensschade of een studievertraging omdat u aangereden door een auto bent. Ook deze schade maakt onderdeel uit van een letselschade vergoeding.

Letselschade claimen is niet zo simpel als het wellicht lijkt. Bij de verzekeraar werken letselschade juristen die de wet goed kennen. Doel van de verzekeraar is ook om zo min mogelijk schadevergoeding uit te keren. Daarom is het goed om u bij te laten staan door een letselschade jurist of letselschade advocaat.

Kiest u voor een letselschade specialist van Letselschade Kompas, dan helpen wij u vanaf het eerste begin tot het moment uw letselschade maximaal vergoed is. Wij:

 • stellen de tegenpartij aansprakelijk
 • inventariseren uw letselschade
 • regelen een voorschot op uw letselschade
 • adviseren u
 • voeren de discussie met de verzekeraar voor u
 • schakelen een medisch adviseur in
 • zorgen dat uw letselschade maximaal vergoed wordt
Contact met uw letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau gespecialiseerd in het claimen van letselschade. Onze letselschade juristen zijn altijd in de buurt met maar liefst 10 bezoeklocaties door heel Nederland. Maar wij komen voor een letselschade advies of een intakegesprek gewoon bij u thuis, waar in Nederland u ook woont!

Letselschade Kompas is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Voor u heeft dit grote voordelen. Zo kunnen wij kosteloos voor u procederen als het nodig is. Ook hebben wij hierdoor meer kennis in huis dan andere letselschade bureaus.

Bent u aangereden door een auto en wilt u gratis uw letselschade claimen? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland