Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Pre- existent bij letselschade, wat is dat?

Verzekeraars dien bij een letselschade claim nogal eens een beroep op pre existentie. Maar wat is pre existent en hoe hier mee om te gaan?

Onze letselschade juristen adviseren u graag hoe om te gaan met een beroep op pre existentie en verhalen gratis uw letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet.

Pre existentie, wat is dat precies?

U heeft letsel opgelopen door een auto ongeluk, fietsongeval of bedrijfsongeval en een letselschade claim ingediend. Nu wil de letselschade verzekeraar van u allerlei medische informatie opvragen. Over het ongeval zelf, maar ook over uw medisch verleden. Dit om te bezien of er sprake is van een relevante pre-existent klachtenbeeld. Waar wat is dit nu precies en waarom wil de verzekeraar weten of klachten pre existent zijn?

Een pre existent wil zeggen dat er medische klachten of aandoeningen waren ten tijde van het u overkomen schade- evenement die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw schadevergoeding. Bijvoorbeeld bij een whiplash of er voor het u overkomen ongeluk al nekklachten of andere whiplash symptomen waren.

Voorbeeld klachten die pre existent zijn.

Stel u bent betrokken geraakt bij een achterop aanrijding. Iemand let niet op en ziet de file niet waardoor deze persoon een kettingbotsing veroorzaakt. Als gevolg hiervan loopt u nekklachten op met schouderklachten en zijn er concentratieproblemen.

Als gevolg van de aanrijding van achteren raakt u arbeidsongeschikt vanwege whiplash klachten. Er ontstaan hierdoor inkomensschade en u wilt deze schade verhalen op de aansprakelijke partij. Deze is op grond van de wet verplicht verzekerd en de aansprakelijkstelling komt terecht bij de letselschade verzekeraar.

De letselschade verzekeraar wil weten of er niet al vóór het ongeval sprake is geweest van nekklachten en wil daarom informatie uit uw medisch verleden opvragen. Zij willen met andere woorden, weten of er er klachten pre existent zijn. Met andere woorden, of er een relevante medische voorgeschiedenis is.

Wat te doen bij een beroep op pre existentie?

Doet de verzekeraar een beroep op het pre existent zijn van klachten, dan zijn er veel letselschade bureaus en letselschade advocaten die aan het verzoek om medische informatie uit uw voorgeschiedenis gehoor geven. Dit is heel gevaarlijk! De verzekeraar is dan op de hoogte van uw medische voorgeschiedenis en dit kan leiden tot een lagere schadevergoeding.

De vraag die nu gesteld kan worden is of de schadeverzekeraar wel op de hoogte mag zijn van de informatie uit uw medische voorgeschiedenis. Het antwoord op deze vraag is NEE! Wordt er derhalve gevraagd om pre existente klachten, dan hoeft u niet zondermeer aan dit verzoek gehoor te geven. Maar welke informatie moet dan wel gedeeld worden met de medisch adviseur van de aansprakelijkheidsverzekeraar?

De Medische Paragraaf Letselschade

Partijen in de letselschade branche hebben afspraken gemaakt over welke medische informatie noodzakelijk is voor de afhandeling van een letselschadeclaim. Deze afspraken staan in de Medische Paragraaf Letselschade.

In de Medische Paragraaf staat ook hoe om te gaan met pre existentie en wordt aangegeven welke klachten die pre existent zijn wel en niet bij de schadeafwikkeling meegenomen dienen te worden. Het gaat in beginsel alleen om medische informatie die ziet op het ongeluk zelf en informatie en relevante medische informatie tot 2 jaar vóór het ongeluk.

Wilt u weten welke medische informatie de medisch adviseur van de verzekeraar mag inzien en wilt u uw letselschade laten claimen door een letselschade jurist van ons letselschadebureau? Neem dan contact met ons op. Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Contact met uw letselschade advocaat

Lijdt u letselschade als gevolg van een ongeluk en wilt u gratis juridische hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Met meer dan 15 bezoeklocaties zijn onze letselschade specialisten altijd in de buurt.

Al meer dan 3000 slachtoffers van een ongeluk gingen u voor. Bel voor gratis rechtsbijstand 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland