Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door fout collega

Het kan zijn dat niet uw werkgever een fout maakt, maar diens medewerker, dus uw collega. Bijvoorbeeld omdat hij u op de werkvloer met een heftruck aanrijdt of uitschiet met gereedschap en u hierbij letsel oploopt. Er is dan recht op schadevergoeding.

Waarom kiezen voor Letselschade Kompas:

  1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
  2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
  3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Ik heb letsels door een fout van een collega

De werkgever is aansprakelijk bij schending van de zorgplicht die op de werkgever rust. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen letselschade.

Soms echter overkomt u een bedrijfsongeval zonder dat de werkgever blaam treft. Het bekendste voorbeeld hiervan is een fout van een collega. Want er gaat regelmatig iets mis op het werk. Denk aan een bouwongeluk omdat een medeweker van de werkgever een pot met verf van een ladder laat vallen. Of de heftruckchauffeur die te hard de bocht omrijdt u letsel toebrengt.

In deze gevallen bepaalt de wet dat naast uw collega ook de werkgever aansprakelijk is voor uw letselschade. De wet geeft in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek aan:

“Voor schade, aan een derde toegebracht door een fout van een ondergeschikte, is degene in wiens dienst de ondergeschikte zijn taak vervult aansprakelijk, indien de kans op de fout door de opdracht tot het verrichten van deze taak is vergroot en degene in wiens dienst hij stond, uit hoofde van hun desbetreffende rechtsbetrekking zeggenschap had over de gedragingen waarin de fout was gelegen.”

Is de persoon die u het letsel heeft toegebracht niet in dienst van de werkgever? Dan nog is de werkgever aansprakelijk als de werkgever deze persoon een opdracht heeft verleend, bijvoorbeeld een uitzendkracht of zzp'er.

Uw werkgever is bij een fout van een collega dus aansprakelijk zonder dat hem een verwijt gemaakt kan worden. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd. Het enkele feit dat het ongeluk is veroorzaakt door een medewerker maakt dat de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor de geleden letselschade.

Werkgever aansprakelijk stellen voor fout collega

Bij letsel door een fout van een collega kunt u dus de werkgever aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. De werkgever zal de aansprakelijkstelling in de regel doorsturen naar zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. Deze zal uw letselschade vergoeden.

Een letselschade vergoeding bestaat uit veel soorten schadeposten. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen materiële schade en smartengeld. Bij materiële schade kan ten eerste gedacht worden aan alle kosten die gemaakt worden. Het gaat dan om medische kosten, reiskosten en kosten voor het onderhoud van uw huis en tuin.

Soms ook is het letsel dermate ernstig dat u voor korte of langer tijd uw werk niet kunt verrichten. Zeker bij blijvend letsel kan het werk blijvend niet meer uitgevoerd worden. Er ontstaat dan inkomensschade. Deze schadepost wordt ook wel verlies aan verdienvermogen genoemd.

Tenslotte is er recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u door de fout van de collega is aangedaan. Het is een vergoeding voor alle gevolgen van het ongeluk en er is altijd recht op een smartengeldvergoeding, zowel bij licht letsel als zwaar en blijvend letsel.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland