Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

De richtlijn licht letsel

Aan een ongeluk kunt u verwondingen en klachten overhouden. Soms gaat het om tijdelijke klachten, dit wordt ook wel licht letsel genoemd. Bijvoorbeeld tijdelijke nekklachten, lichte verwondingen of schrammen.

Ook bij licht letsel is er recht op een letselschadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding wordt berekend op basis van de richtlijn licht letsel van de Letselschade Raad.

Op deze pagina leest u alles over schade claimen op grond van de richtlijn licht letsel. Wilt u een letselschadeclaim indienen? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

Wat is de richtlijn licht letsel?

De richtlijn licht letsel is bedoelt voor het efficiënt en snel afwikkelen van letselschadezaken waarbij er sprake is van tijdelijke klachten en beperkingen. De richtlijn licht letsel voorziet in een schadevergoeding van alle schade, zowel de materiële schade als voor het smartengeld.

De bedoeling van de richtlijn licht letsel is het  vereenvoudigen van de letselschade behandeling voor het letselschadeslachtoffer, de belangenbehartiger en de verzekeraar.

In de richtlijn licht letsel zijn definities te vinden zoals wat wordt verstaan over een letselschadevergoeding, smartengeld en finale kwijting bij letselschade.

Wilt u ook letselschade verhalen op grond van de richtlijn licht letsel? Onze letselschade advocaten en letselschade juristen helpen u graag. Wist u dat wij u altijd volledig gratis kunnen helpen bij letselschade? U maakt dus nooit kosten voor onze rechtsbijstand.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag met uw letselschade claim.

Voor wie is de richtlijn licht letsel bedoeld?

Als gevolg van een ongeluk kunt u letsel oplopen. Denk hierbij aan whiplash klachten, verwondingen, een enkelbreuk of zelfs hersenletsel of ander ernstig letsel. Maar ook als het letsel meevalt, kunt u er klachten en beperkingen van ondervinden.

Een reguliere letselschadezaak duurt gemiddeld tussen de 3 maanden en 3 jaar! Dat is erg lang. Dit komt mede omdat letsel soms blijvend kan zijn. Een letselschade advocaat stelt dan een aansprakelijkheidsbrief op, gaat de tegenpartij aansprakelijk stellen en onderhandelt over de hoogte van de letselschade.

Wordt ieder letselschadedossier op deze wijze behandeld, dan duurt het lang voordat u een letselschadevergoeding ontvangt. Dit is niet fijn als er sprake is van licht letsel en tijdelijk letsel. Voor deze situaties is nu de richtlijn licht letsel bedoeld. Op grond hiervan wordt er gewerkt met standaard letselschade bedragen voor materiële schade en smartengeld. Zo kan uw letselschade jurist binnen enkele weken tot enkele maanden uw letselschade claim afwikkelen!

Wat is licht letsel?

De richtlijn licht letsel is dus bedoelt voor letselschade berekenen bij licht letsel en tijdelijk letsel. Maar wat verstaan wij op grond van de richtlijn licht letsel nu onder letselschade?

 • letsel dat binnen zes maanden rest loos hersteld en waarbij er geen complicaties optreden.
 • er is geen sprake van arbeidsongeschiktheid dan wel van tijdelijke arbeidsongeschiktheid
 • de medische behandelingen duren maximaal 6 maanden
Voorbeelden licht letsel

Voorbeelden van licht letsel zijn oppervlakkige wonden waarbij er geen sprake is van zenuwschade en die door de huisarts of via de polikliniek in het ziekenhuis kan worden behandeld. Of 1e en 2e graads brandwonden, eenvoudig te behandelen botbreuken, kneuzingen en lichte nekklachten die na een maand weer genezen zijn.

Stappenplan richtlijn licht letsel

De richtlijn licht letsel werkt met een stappenplan. Dit zijn de diverse stappen:

 • Aanmelden van de schade door het letselschadeslachtoffer of diens belangenbehartiger. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief en (bij een aanrijding) een schadeformulier.
 • Er vindt (door tussenkomst van de belangenbehartiger) een eerste contact plaats tussen de letselschadeverzekeraar en het letselschadeslachtoffer. Hierbij worden diverse afspraken gemaakt die van belang zijn voor een snelle afwikkeling van de letselschadezaak.
 • Innemen standpunt aansprakelijkheid. Binnen 3 maanden neemt de verzekeraar een standpunt betreffende de aansprakelijkheid in.
 • Verstrekken voorschot op de letselschadevergoeding. Is er een erkenning van aansprakelijkheid? Dan wordt er een voorschot betaald door de verzekeraar.
 • Afronden van de letselschadezaak. Ten slotte wordt er onderhandeld over de letselschadevergoeding tussen de letselschade advocaat en de verzekeraar en wordt de smartengeldvergoeding vastgesteld.
Smartengeld bij de richtlijn licht letsel

Onderdeel van de richtlijn licht letsel is het smartengeld. Daarbij zijn er 3 categorieën waarmee de hoogte van het smartengeld wordt vastgesteld.

 • Smartengeldvergoeding tot € 925,00. Het gaat dan om oppervlakkig letsel van beperkte duur met een herstelperiode van circa twee maanden. Het gaat dan om schaafwonden, kneuzingen, eerstegraads
  brandwonden en beperkte, niet-ontsierende littekens.
 • Smartengeldvergoeding tussen de € 625 en € 1.850. Hierbij is sprake van letsel waarvoor een korte medische behandeling noodzakelijk was en waarbij sprake is van een herstelperiode tussen de 2 en 4 maanden. Denk onder meer aan een (lichte) hersenschudding of lichte whiplash klachten  van tijdelijke aard, een flinke verzwikking of snel genezen breuken en een korte duur van arbeidsongeschiktheid.
 • Een smartengeldvergoeding tussen € 1.225 en € 2.275 . Bij deze categorie is er sprake van letsel waarbij herstel langer heeft geduurd tussen de 4 en 6 maanden, maar wel met een uiteindelijk volledig herstel. Het gaat dan om een whiplash die na bijvoorbeeld fysiotherapeutische behandeling volledig geneest of een breuk waarvoor tot een half jaar behandeling nodig is gebleken.
Belangenbehartiging bij berekenen letselschade

Indien u letselschade aan een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet over hebt gehouden, dan kunt u schadevergoeding eisen als een ander hiervoor aansprakelijk is. Maar hoe weet u nu op welke letselschadevergoeding u recht heeft en welke bedragen vallen er onder een schadevergoeding?

De wetgever beseft zich ook dat letselschade claimen niet eenvoudig is. Daarom is er op grond van het Burgerlijk Wetboek de mogelijkheid om gratis een belangenbehartiger in te schakelen bij letselschade. Dit kan een letselschade jurist van een letselschade bureau zijn of een letselschade advocaat.

Belangenbehartiging bij letselschade berekenen is gratis voor u. Kiest u voor een belangenbehartiger van ons letselschadebureau, dan krijgt u altijd een ervaren en deskundige letselschade advocaat toegewezen. Deze staat u bij het gehele letselschade traject bij. Van het opstellen van een aansprakelijkstelling tot het onderhandelen over een maximale slotbetaling van uw letselschadevergoeding.

 

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland