Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Wat is de richtlijn licht letsel?

De richtlijn licht letsel is bedoelt voor het efficiënt en snel afwikkelen van letselschadezaken waarbij er sprake is van tijdelijke klachten en beperkingen.

De richtlijn licht letsel voorziet in een schadevergoeding van alle schade, zowel de materiële schade als voor het smartengeld. Dit vereenvoudigt de letselschade behandeling voor het letselschadeslachtoffer, de belangenbehartiger en de verzekeraar.

In de richtlijn licht letsel zijn definities te vinden zoals wat wordt verstaan over een letselschadevergoeding, smartengeld en finale kwijting bij letselschade.

Wilt u ook letselschade verhalen op grond van de richtlijn licht letsel? Onze letselschade advocaten en letselschade juristen helpen u graag.

Wist u dat wij u altijd volledig gratis kunnen helpen bij letselschade? U maakt dus nooit kosten voor onze rechtsbijstand. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag met uw letselschade claim.

Voor wie is de richtlijn licht letsel bedoeld?

Als gevolg van een ongeluk kunt u letsel oplopen. Denk hierbij aan whiplash klachten, verwondingen, een enkelbreuk of zelfs hersenletsel of ander ernstig letsel. Maar ook als het letsel meevalt, kunt u er klachten en beperkingen van ondervinden.

Een reguliere letselschadezaak duurt gemiddeld tussen de 3 maanden en 3 jaar! Dat is erg lang. Dit komt mede omdat letsel soms blijvend kan zijn. Een letselschade advocaat stelt dan een aansprakelijkheidsbrief op, gaat de tegenpartij aansprakelijk stellen en onderhandelt over de hoogte van de letselschade.

Wordt ieder letselschadedossier op deze wijze behandeld, dan duurt het lang voordat u een letselschadevergoeding ontvangt. Dit is niet fijn als er sprake is van licht letsel en tijdelijk letsel. Voor deze situaties is nu de richtlijn licht letsel bedoeld. Op grond hiervan wordt er gewerkt met standaard bedragen voor materiële schade en smartengeld. Zo kan uw letselschade jurist binnen enkele weken tot enkele maanden uw letselschade claim afwikkelen!

Wat is licht letsel?

De richtlijn licht letsel is dus bedoelt voor letselschade berekenen bij licht letsel en tijdelijk letsel. Maar wat verstaan wij op grond van de richtlijn licht letsel nu onder letselschade?

 • letsel dat binnen zes maanden restloos hersteld en waarbij er geen complicaties optreden.
 • er is geen sprake van arbeidsongeschiktheid dan wel van tijdelijke arbeidsongeschiktheid
 • de medische behandelingen duren maximaal 6 maanden

 

Voorbeelden van licht letsel zijn oppervlakkige wonden waarbij er geen sprake is van zenuwschade en die door de huisarts of via de polikliniek in het ziekenhuis kan worden behandeld. Of 1e en 2e graads brandwonden, eenvoudig te behandelen botbreuken, kneuzingen en lichte nekklachten die na een maand weer genezen zijn.

Stappenplan richtlijn licht letsel

De richtlijn licht letsel werkt met een stappenplan. Dit zijn de diverse stappen:

 • Aanmelden van de schade door het letselschadeslachtoffer of diens belangenbehartiger. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief en (bij een aanrijding) een schadeformulier.
 • Er vindt (door tussenkomst van de belangenbehartiger) een eerste contact plaats tussen de letselschadeverzekeraar en het letselschadeslachtoffer. Hierbij worden diverse afspraken gemaakt die van belang zijn voor een snelle afwikkeling van de letselschadezaak.
 • Innemen standpunt aansprakelijkheid. Binnen 3 maanden neemt de verzekeraar een standpunt betreffende de aansprakelijkheid in.
 • verstrekken voorschot op de letselschadevergoeding. Is er een erkenning van aansprakelijkheid? Dan wordt er een voorschot betaald door de verzekeraar.
 • afronden van de letselschadezaak. Ten slotte wordt er onderhandeld over de letselschadevergoeding tussen de letselschade advocaat en de verzekeraar en wordt de smartengeldvergoeding vastgesteld.

Smartengeld bij de richtlijn licht letsel

Onderdeel van de richtlijn licht letsel is het smartengeld. Daarbij zijn er 3 categorieën waarmee de hoogte van het smartengeld wordt vastgesteld.

 • Smartengeldvergoeding tot € 925,00. Het gaat dan om oppervlakkig letsel van beperkte duur met een herstelperiode van circa twee maanden. Het gaat dan om schaafwonden, kneuzingen, eerstegraads
  brandwonden en beperkte, niet-ontsierende littekens.
 • Smartengeldvergoeding tussen de € 625 en € 1.850. Hierbij is sprake van letsel waarvoor een korte medische behandeling noodzakelijk was en waarbij sprake is van een herstelperiode tussen de 2 en 4 maanden. Denk onder meer aan een (lichte) hersenschudding of lichte whiplash klachten  van tijdelijke aard, een flinke verzwikking of snel genezen breuken en een korte duur van arbeidsongeschiktheid.
 • een smartengeldvergoeding tussen € 1.225 en € 2.275 . Bij deze categorie is er sprake van letsel waarbij herstel langer heeft geduurd tussen de 4 en 6 maanden, maar wel met een uiteindelijk volledig herstel. Het gaat dan om een whiplash die na bijvoorbeeld fysiotherapeutische behandeling volledig geneest of een breuk waarvoor tot een half jaar behandeling nodig is gebleken.
Belangenbehartiging bij berekenen letselschade

Indien u letselschade aan een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet over hebt gehouden, dan kunt u schadevergoeding eisen als een ander hiervoor aansprakelijk is. Maar hoe weet u nu op welke letselschadevergoeding u recht heeft en welke bedragen vallen er onder een schadevergoeding?

De wetgever beseft zich ok dat letselschade claimen niet eenvoudig is. Daarom is er op grond van het Burgerlijk Wetboek de mogelijkheid om gratis een belangenbehartiger in te schakelen bij letselschade. Dit kan een letselschade jurist van een letselschade bureau zijn of een letselschade advocaat.

Belangenbehartiging bij letselschade berekenen is gratis voor u. Kiest u voor een belangenbehartiger van ons letselschadebureau, dan krijgt u altijd een ervaren en deskundige letselschade advocaat toegewezen. Deze staat u bij het gehele letselschade traject bij. Van het opstellen van een aansprakelijkstelling tot het onderhandelen over een maximale slotbetaling van uw letselschadevergoeding.

Contact met uw letselschade advocaat

Wilt u ook gratis letselschade claimen na een auto ongeluk, fietsongeluk, scooterongeluk of hondenbeet? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor al uw vragen, een gratis letselschade advies of het kosteloos claimen van letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en 1 van onze letselschade advocaten neemt direct contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade berekenen

Richtlijn licht letsel

Heeft u klachten of verwondingen aan een ongeluk overgehouden en zijn deze binnen 6 maanden hersteld? Dan kunt u gratis uw letselschade claimen op grond van de richtlijn licht letsel. Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos!