Een verouderde machine die niet aan de veiligheidsvereisten voldoet, een gladde vloer of een heftruck ongeluk omdat u door een collega aangereden bent. Een bedrijfsongeval gebeurt vaak geheel buiten uw schuld. De gevolgen zijn echter wel voor u en lijden meestal tot letselschade. De vraag is dan wie u aansprakelijk kunt stellen bij een ongeluk op het werk.
In artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek is de zorgplicht van de werkgever opgenomen. In deze wettelijke bepaling staat:
"De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt."
Op uw werkgever rust dus de zorgplicht ervoor te zorgen dat u het werk veilig kunt verrichten. Lijdt u dus schade door een verouderde of defecte machine, dan is de werkgever aansprakelijk. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Hiervan is ook sprake indien u:
- van de ladder valt
- uitglijdt over een gladde vloer
- letsel oploopt door toedoen van een collega
- er onvoldoende veiligheidsinstructies zijn gegeven
- scholing onvoldoende is
- letsel oploopt tijdens een verkeersongeluk