Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid bij een ongeluk tijdens rijles

Een ongeluk tijdens rijles kan voor vervelend letsel zorgen. Maar hoe zit het met een ongeluk tijdens rijles? Bijvoorbeeld als u achterop gereden wordt of zelf een verkeersfout maakt?

In alle gevallen is er recht op een schadevergoeding als u een ongeluk overkomt tijdens rijles, voor u als leerling en voor u als instructeur. Meer weten of de mogelijkheden, neem dan contact met onze letselschade advocaten op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Ongeluk tijdens rijles als leerling

Is u een ongeluk tijdens rijles overkomen? Dan kunt u altijd een schadevergoeding eisen. Stel u bent van achteren aangereden tijdens de rijles of slachtoffer van een frontale botsing. Het is dan de autoverzekering van de persoon die u aangereden heeft die uw letselschade moet vergoeden.

Aansprakelijk stellen na een ongeluk tijdens rijles gebeurt door middel van het versturen van een aansprakelijkheidstelling. Deze kan direct aan de schadeverzekeraar gestuurd worden. Schakelt u kosteloos een letselschade specialist van ons letselschadebureau in, dan stellen wij de tegenpartij aansprakelijk. Wat wij nog meer voor u doen bij letselschade leest u verderop op deze pagina.

Maar wat nu als u zelf een ongeluk veroorzaakt? Heeft u dan ook recht op een schadevergoeding? U leest het hieronder.

Ongeluk tijdens rijles door eigen verkeersfout

Als leerling bent u aan het leren om zelfstandig auto te kunnen rijden. U heeft echter nog geen rijbewijs en ook nog niet de bevoegdheid om zonder instructeur auto te rijden. De wetgever bepaald daarom dat u wel de feitelijke bestuurder bent van een voertuig, maar niet de juridische voertuig.

Artikel 1, lid 1 onder c van de Wet aansprakelijkheid bestuurders, rijbevoegdheid en rijvaardigheid BES geeft de volgende definitie van een bestuurder:

"hij, die het motorrijtuig bestuurt of onder zijn onmiddellijk toezicht doet besturen."

Door het Gerechtshof in Leeuwarden is een bestuurder gedefinieerd als:

"Degene die de bedieningsorganen van een motorrijtuig hanteert en door middel daarvan de voortbeweging en rijrichting van het motorrijtuig beïnvloedt (Hof Leeuwarden, 25 januari 2011, VR 2012, 15"

Weliswaar bent u als leerling de feitelijke bestuurder, op grond van de wet is de instructeur de juridische bestuurder. Dit betekent dat als u als leerling een ongeluk veroorzaakt, niet u, maar de instructeur en daarmee ook de rijschool aansprakelijk is.

Omdat in artikel 6:170 BW staat dat een werkgever aansprakelijk is voor fouten van ondergeschikten, is dus niet de instructeur, maar uiteindelijk de rijschool gehouden uw letselschade door een verkeersongeluk te vergoeden, wat de toedracht van een ongeluk ook is en ongeacht de schuldvraag,

Wie is aansprakelijk voor letselschade van de rij instructeur?

Leerlingen maken tijdens een rijles verkeersfouten. Als instructeur probeert u dit te voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Maar u kunt ook door een andere auto aangereden worden met letsel tot gevolg. De vraag is dan wie er aansprakelijk is voor uw letselschade als rij instructeur.

Bent u als rij instructeur aangereden door de fout van een bestuurder van een ander motorvoertuig? Dan is de tegenpartij gehouden uw letselschade te vergoeden. Alle letselschade dient dan vergoed te worden, zowel de materiële schade als het smartengeld.

Maar wat nu als u gewond raakt doordat uw leerling een verkeersfout maakt? Wie betaalt in dit geval uw letselschade?

Voor de wet bent u de juridisch bestuurder en kunt u dus uw leerling niet aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Gelukkig betekent dit niet dat u uw letselschade niet kunt verhalen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om medewerkers te verzekeren tegen een verkeersongeval onder werktijd. U kunt dus als rij instructeur aanspraak maken op een letselschade vergoeding op grond van deze verplichte verzekering. Is deze verzekering er niet, dan kun u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade als gevolg van het verkeersongeluk.

Wilt u weten waar u recht op heeft na een ongeluk tijdens rijles? Neem dan contact op met onze ervaren en deskundige letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letsels door een ongeluk.

Letselschade vergoeding claimen

Is de aansprakelijkheid erkend voor het ongeluk tijdens rijles, dan kunt u een letselschade vergoeding claimen. Deze bestaat uit:

  1. alle kosten die u maakt door het rijles ongeval
  2. inkomensschade en een studievertraging
  3. een smartengeldvergoeding

 

Bij kosten kunt u denken aan medische kosten. Zo wordt u wellicht behandeld in het ziekenhuis. U bent dan het eigen risico verschuldigd. Maar als gevolg van een breuk of whiplashklachten maakt u wellicht ook kosten voor behandelingen van een fysiotherapeut. Als deze kosten als gevolg van een ongeluk tijdens rijles worden door de letselschade verzekering van de tegenpartij vergoed.

Uiteraard zijn er nog veel meer kosten die voor vergoeding in aanmerking komen, zoals kosten voor huishoudelijke hulp en reiskosten. Al deze letselschade bedragen worden door uw letselschade advocaat meegenomen op de schadestaat.

Soms kan er zelfs arbeidsongeschiktheid ontstaan van een ongeluk tijdens rijles. Hierdoor kan inkomensschade ontstaan. Ook deze schade komt voor vergoeding in aanmerking, evenals schade als gevolg van een studievertraging.

Als deze schadeposten vallen onder de materiële schade. Daarnaast is er na een ongeluk recht op een smartengeld, een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan door een ongeluk.

Wilt u uw letselschade laten bereken of direct een letselschade vergoeding claimen op de tegenpartij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Contact met een letselschade behandelaar

Heeft u vragen of wilt u uw letselschade verhalen na een ongeluk onder rijles? Onze letselschadde advocaten helpen u graag. Met meer dan 15 bezoeklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd dichtbij! Maar een afspraak bij u thuis is ook altijd mogelijk, waar in Nederland u ook woont.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland