Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Hoe verhaal ik letselschade na een frontale botsing

Bij een frontale botsing krijgt u de schrik van uw leven. U verwacht het immers niet dat een andere bestuurder op de verkeerde weghelft terechtkomt. Het gevolg van een frontale aanrijding is ook vaak hevig. Vaak is er sprake van letsel en lijdt u hierdoor letselschade.

Op deze pagina leest u alles over het verhalen van letselschade als gevolg van een frontale botsing, van het aansprakelijk stellen en de schadeposten tot wat een letselschade advocaat van ons letselschadebureau kosteloos voor u kan betekenen.

Wat is een frontale botsing

Bij een frontale botsing komen 2 voertuigen van de voorkant met elkaar in botsing. De oorzaak is meestal het op de verkeerde weghelft komen van bestuurder van een motorvoertuig.

Bekend is met name de frontale botsing tussen 2 auto's, maar ook een frontale aanrijding tussen fietsers of een scooterongeluk door een frontale botsing komen geregeld voor.

Wie is aansprakelijk bij een frontale aanrijding?

Het op de verkeerde weghelft komen is een verkeersfout welke valt onder artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw). Dit wetsartikel luidt:

"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Omdat de oorzaak van een frontale botsing is gelegen in het feit dat een andere bestuurder op de verkeerde weghelft komt, handelt deze bestuurder in strijd met artikel 5 wvw en is de bestuurder dus aansprakelijk voor uw letselschade.

In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit is geregeld in de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Bent u dus slachtoffer van een frontale botsing, dan kunt u 3 personen aansprakelijk stellen:

 • de bestuurder van de auto waarbij de frontale botsing plaatsvond
 • een eigenaar van de auto die u van voren aangereden heeft
 • de verplichte autoverzekering

 

U kunt dus direct de autoverzekering aanspreken voor uw letselschade en de aansprakelijkheidsbrief dus aan deze letselschade verzekering richten. Deze schadeverzekeraar zal uw letselschade dan vergoeden.

Letselschade claimen bij een aanrijding is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u bij ons letselschadebureau kosteloos een letselschade advocaat inschakelen. Deze regelt alles voor u. Maar wat doet een letselschade advocaat dan allemaal voor u bij een frontale botsing?

Wat doet een letselschade advocaat bij een frontale botsing

Maakt u gebruik van de kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat van ons letselschadekantoor, dan nemen wij alle financiële zorgen voor u uit handen. U wordt altijd geholpen door een vaste letselschade advocaat die u bijstaat gedurende het gehele letselschade traject.

Uw letselschade advocaat:

 1. onderzoekt wie schuldig is bij de frontale aanrijding
 2. stelt een aansprakelijkstelling op
 3. stelt de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade
 4. zorgt voor een voorschot op uw letselschadevergoeding na erkenning van de aansprakelijkheid
 5. schakelt indien nodig een medisch adviseur in
 6. schakelt bij arbeidsongeschiktheid en inkomensschade een arbeidsdeskundige en rekenkundige in
 7. stelt een schadestaat op met daarom alle op uw situatie van toepassing zijnde schadeposten op
 8. onderhandelt met de schadeverzekering over de hoogte van uw schadevergoeding
 9. zorgt er ook voor dat toekomstige letselschade vergoed wordt.

 

Wilt u ook gratis juridische bijstand van een ervaren en deskundige letselschade advocaat van ons letselschadekantoor? Wilt u uw letselschade berekenen en weten op welke smartengeldvergoeding u recht heeft na een frontale botsing? Neem dan contact met ons team van letselschade specialisten op.

Wat te doen bij een aanrijding?

Bent u verkeersslachtoffer? Dan wilt u uiteraard uw letselschade claimen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering. Een letselschade advocaat helpt u daar uiteraard bij, maar u kunt zelf ook een belangrijke rol spelen bij het succesvol verhalen van een letselschadevergoeding.

Op u als letselschadeslachtoffer rust een bewijslast. Deze houdt in dat u dient te bewijzen dat een frontale aanrijding ook daadwerkelijke de schuld is van de tegenpartij. Hiervoor geven wij u graag de volgende tips:

 1. vul altijd het schadeformulier in.
 2. doe dit ter plaatse, mits dit veilig kan
 3. komt de ambulance ter plaatse en kan er geen schadeformulier ingevuld worden, vraag dan het proces verbaal op bij de politie en het ambulanceformulier. Ook hieruit komt de toedracht van een ongeluk naar voren
 4. vraag altijd aan eventuele getuigen om een getuigenverklaring
 5. bel de politie bij letsel en als de tegenpartij niet mee wil werken
 6. ga altijd langs een arts met uw letsel
 7. schakel ons letselschadekantoor zo spoedig mogelijk in. Hoe eerder u ons inschakelt hoe beter wij u kunnen helpen.

Frontale aanrijding tussen auto's

Bij een frontale aanrijding tussen auto's kunt u dus rechtstreeks uw letselschade claim indienen bij de verzekeraar van de auto. De verjaringstermijn voor het kunnen indienen van een letselschade claim bedraagt 5 jaar als u de letselschadeverzekeraar inschakelt.

Na 3 jaar kunt u alsnog uw letselschade verhalen door de bestuurder of bezitter van de auto aansprakelijk te stellen. Dit dient u wel binnen 5 jaar te doen. Na deze termijn is het indienen van een schadeclaim niet langer mogelijk.

Is de aansprakelijkheid erkend, dan komt alle letselschade voor vergoeding in aanmerking. Het gaat dan om de materiële schade en de immateriële schade.

In het geval van materiële schade gaat het vooral om gemaakte kosten, inkomensschade en schade door een studievertraging. Veel gemaakte kosten na een aanrijding zijn:

 • medische kosten, bijvoorbeeld uw eigen risico van de zorgverzekering
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • kosten voor hulp in het huishouden
 • eigen bijdrage voor thuiszorg
 • mantelzorg bij verzorging en verpleging door naasten
 • een honden uitlaatservice
 • kosten voor onderhoud van uw huis of tuin
 • (extra) kinderopvang

 

Bent u arbeidsongeschikt geraakt door een frontale botsing? Dan komt ook inkomensschade voor vergoeding in aanmerking. Weliswaar is er een loondoorbetalingsverplichting van de werkgever, structureel overwerk en bonussen worden vaak niet of minder doorbetaald. Als zelfstandig ondernemer lijdt u zelfs direct inkomensschade als u geen inkomensverzekering heeft.

Ook komt een studievertraging veelvuldig voor bij een ongeluk. Hierdoor komt u later op de arbeidsmarkt terecht en dit is schade die ook voor vergoeding in aanmerking komt.

Smartengeldvergoeding claimen

Een aanrijding brengt nogal wat gevolgen met zich mee. Ook op persoonlijk gebied. U heeft pijnklachten, kunt u werk of hobby niet uitvoeren en is kunnen psychische klachten ontstaan zoals rijangst en zelfs een PTSS.

Voor bovengenoemde klachten is een smartengeldvergoeding bedoeld, het is een schadevergoeding voor het leed dat u door een ongeluk is aangedaan door de tegenpartij.

Frontale aanrijding tussen fietsers

Een frontale aanrijding tussen fietsers komt ook geregeld voor, zeker bij inhalen op een fietspad. Bovenstaande regels en schadevergoedingen zijn ook op deze situatie van toepassing.

Anders dan bij een aanrijding tussen motorvoertuigen kunt u niet direct een verzekering aansprakelijk stellen. Sterker nog, fietsers zijn niet verplicht verzekerd en er is dus niet altijd een schadeverzekering waar u aanspraak op kan maken. Vraag daarom altijd aan de tegenpartij of deze verzekerd tegen aansprakelijkheid is.

Contact met een letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een letselschadebureau en onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren  in Nederland. Bij ons bent u dan ook aan het juiste adres voor het verhalen van letselschade als slachtoffer van een frontale botsing.

Onze letselschade advocaten regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het verhalen van alle letselschade bedragen die op uw situatie van toepassing zijn.

Wilt u ook gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

 

Waar vind ik mijn letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. U vindt ons team van letselschade juristen door heel Nederland. Want met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij.

Wij begrijpen dat het na een frontale aanrijding niet eenvoudig is om naar ons toe te komen. Daarom bieden onze letselschade advocaten aan om gewoon bij u thuis te komen voor een uitgebreid letselschade advies of een intakegesprek. Waar in Nederland u ook woont.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland