Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Aangereden op de fiets

Woon werk verkeer fiets

Uit onderzoek is gebleken dat het woon werk verkeer steeds vaker op de fiets gebeurt. Maar wat als u tijdens woon werk verkeer een fietsongeluk overkomt? Wie is aansprakelijk en waar heeft u recht op als u als fietser aangereden wordt? U leest het in deze blog.

Woon werk verkeer op de fiets

Het woon werk verkeer op de fiets is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De oorzaak is geleden in het feit dat de brandstofprijzen enorm zijn gestegen. Maar ook gezondheidsredenen en het milieu zijn oorzaken dat mensen voor het woon werk verkeer de fiets nemen.

Er is ook een keerzijde aan het toegenomen woon werk verkeer op de fiets. Zo blijkt uit het 'landelijk reizigersonderzoek 2022' dat het aantal fietsongelukken in 2022 enorm is toegenomen. Voor 2023 ziet het er niet veel beter uit.

Maar wat nu als u wordt aangereden op de fiets? Kunt u de werkgever aansprakelijk stellen of is een andere manier om uw letselschade vergoed te krijgen? Hieronder worden alle mogelijkheden besproken

Aangereden door een tijdens woon werk verkeer op de fiets

De meeste fietsongelukken gebeuren door een aanrijding met een auto, scooter of ander motorrijtuig. Bijvoorbeeld omdat u geen voorrang krijgt. Maar het kan ook zijn dat u zelf een verkeersfout maakt of door rood licht rijdt. Wist u dat u in al deze gevallen recht op schadevergoeding heeft? Ook bij woon-werkverkeer op de fiets!

In Nederland geldt er een bijzondere bescherming voor fietsers en voetgangers als het om een aanrijding in het verkeer gaat. Deze bescherming is zelfs in de wet opgenomen en wel in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

Wordt u tijdens woon werk verkeer op de fiets aangereden, dan is er op grond van artikel 185 wvw altijd recht op vergoeding van uw letselschade. Wie schuldig is aan de aanrijding is alleen van belang voor het percentage dat vergoed wordt.

Woon werk verkeer fiets en artikel 185 WWV

Bent u dus tijdens woon werk verkeer als fietser aangereden, dan is er altijd recht op schadevergoeding op grond van artikel 185 wvw. De schadevergoedingsplicht op grond van dit artikel is als volgt:

  • aanrijding tussen fiets en auto, scooter enz. door schuld van de tegenpartij: uw letselschade wordt volledig vergoed. Dit betekent dat u recht heeft op een vergoeding van de materiële schade en op een smartengeldvergoeding
  • de aanrijding is (mede) de schuld van de fietser: in ieder geval de helft van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
  • is uw kind aangereden door een auto of ander motorvoertuig: de schade wordt in zijn geheel vergoed, ongeacht de toedracht van de aanrijding

 

De enige voorwaarde voor een schadevergoeding op grond van artikel 185 wvw is dus dat u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.

Aanrijding tussen fietsers

Is er sprake van een aanrijding tussen fietsers tijdens woon werk verkeer? Dan kan er ook recht op schadevergoeding zijn. Alleen geldt het regime van artikel 185 wvw niet bij een aanrijding tussen fietsers.

Aansprakelijk bij een fietsongeval met alleen fietsers is de persoon die de verkeersfout maakt. Dit wordt ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Wordt u dus op de fiets aangereden door een andere fietser, dan is er recht op schadevergoeding als de ander schuld aan de aanrijding heeft.

Gespecialiseerde advocaat of jurist inschakelen

Lijdt u letselschade als gevolg van een fietsongeluk tijdens woon- werkverkeer? Neem dan een gespecialiseerde advocaat of jurist in de arm om u te helpen bij het verhalen van letselschade. Schade claimen is namelijk niet eenvoudig en een gespecialiseerde letselschade advocaat of jurist zorgt ervoor dat uw letselschade volledig verhaald wordt.

Kiest u voor een gespecialiseerde advocaat van ons letselschade bureau, dan gaan wij direct voor u aan de slag. Uw persoonlijke letselschade advocaat onderzoekt de schuldvraag, stelt de tegenpartij aansprakelijk en stelt de aansprakelijkheidsbrief op. Uw letselschade specialist zal na erkenning van de aansprakelijkheid direct een voorschot op uw schade regelen en alle schadeposten inventariseren zodat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Is de werkgever aansprakelijk voor een verkeersongeval?

Een werkgever treft meestal geen schuld aan een verkeersongeval onder woon werkverkeer op de fiets. Maar veel verzekeraars hebben hiervoor wel een speciale verzekering afgesloten. Deze verzekering. de WEGAS plus verzekering, dekt bij een aantal verzekeringsmaatschappijen ook letselschade opgelopen tijden woon werkverkeer op de fiets.

Bent u onder werktijd betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding! Op grond van artikel 7:611 BW is er namelijk een verzekeringsplicht voor de werkgever om haar medewerkers te verzekeren tegen letselschade. Deze verplichting geldt alleen bij een verkeersongeluk onder werktijd. Is deze verzekering er niet, dan is de werkgever aansprakelijk voor de door u geleden letselschade.

Bent u dus aangereden op de fiets, dan is de kans dat u recht op schadevergoeding heeft heel groot!

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u als fietser aangereden tijden woon werk verkeer of bent u onder werktijd aangereden? Dan is de kans groot dat u letselschade claimen kunt. Wist u dat u bij het claimen van letselschade gratis een beroep kunt doen op een letselschade advocaat of letselschade jurist?

Het recht op gratis rechtsbijstand bij letselschade is opgenomen in de wet en wel in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van deze wettelijke bepaling kunt u gratis juridische hulp inschakelen voor het indienen van een letselschade claim.

Wilt u ook gebruik maken van gratis rechtsbijstand van een letselschade specialist? Onze letselschade juristen en advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Wij