Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Schade claimen bij tegenpartij

Als u letsel overgehouden hebt aan een ongeval, wilt u uiteraard uw schade claimen bij de tegenpartij. Want een ongeval kan voor veel schade zorgen.

Onze letselschade juristen helpen u graag bij uw schadeclaim en altijd 100% gratis!

Wanneer kun je schade claimen bij de tegenpartij?

U kunt op diverse manieren letselschade oplopen, zoals door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een hondenbeet. Raakt u bij het ongeluk gewond of zijn er klachten, dan kunt u de opgelopen schade claimen bij de tegenpartij.

Letselschade claimen kan ik veel gevallen alleen als de tegenpartij schuldig is aan het ongeval. Dit is bijvoorbeeld het geval als u van achteren wordt aangereden of als de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden. Daarnaast is een hondenbezitter altijd aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt.

In al deze gevallen kunt u schade claimen bij de tegenpartij. Maar soms kan dit ook  terwijl u het wellicht niet verwacht. Want wordt u als fietser aangereden en heeft u zelf een verkeersfout gemaakt, dan is er toch recht op schadevergoeding. En wist u dat een werkgever bijna altijd aansprakelijk is voor letselschade? Dit komt door de zorgplicht als werkgever. Zelfs bij een verkeersongeval onder werktijd kunt u de werkgever aansprakelijk stellen.

Kosteloos schade claimen bij tegenpartij!

U kunt dus vaker letsel schade claimen op de tegenpartij dan u wellicht denkt. Daarbij komt ook nog eens dat onze letselschade u kosteloos kunnen helpen! Hoe dat kan leggen wij u hieronder graag uit.

In Nederland worden verkeersslachtoffers en slachtoffers van een bedrijfsongeval of hondenbeet goed beschermd door de wetgever. Dit is geregeld in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat namelijk dat naast de schade zelf voor vergoeding in aanmerking komen de redelijke kosten ter vaststelling van schade en  aansprakelijkheid alsmede de redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte.

Met andere woorden, u kunt niet alleen uw schade claimen op de tegenpartij, maar ook de kosten van de letselschade jurist van ons letselschadebureau. Daarom kunnen wij altijd kosteloos uw belangen behartigen bij het claimen van schade op de tegenpartij.

Schade claimen bij de tegenpartij na een auto ongeluk

Jaarlijks gebeuren er vele verkeersongevallen. Het gaat dan niet alleen om auto ongevallen, maar zeker ook of een fietsongeluk of een aanrijding tussen een auto en voetganger. Is de tegenpartij schuldig bij het ongeval, dan kunt u de geleden en nog te lijden schade claimen bij de tegenpartij.

In Nederland zijn alle auto's en andere motorvoertuigen verplicht verzekerd. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op basis van deze wet kunt u rechtstreeks bij de schadeverzekering van de tegenpartij uw schade claimen. Er dient dan wel sprake te zijn van schuld aan het auto ongeluk.

Wie schuldig is bij een auto ongeluk is uitgemaakt in een aantal wettelijke bepalingen:

  • voor een kettingbotsing of kop-staart botsing is artikel 19 Reglement verkeerstekens en verkeersregels belangrijk. Hierin staat namelijk dat motorvoertuigen voldoende afstand moeten houden. Gebeurt dit niet en is er sprake van een achterop aanrijding, dan is beginsel de bestuurder van het achterste voertuig schuldig en aansprakelijk voor de letselschade van het verkeersslachtoffer
  • Ook artikel 5 Wegenverkeerswet is van belang als het gaat om een verkeersongeluk. Dit artikel luidt: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.” Krijgt u dus geen voorrang, rijdt iemand te hard of is er sprake van ander gevaarlijk rijgedrag, dan is deze bestuurder schuldig en aansprakelijk voor de letselschade.

Schade claimen bij de tegenpartij door een fietsongeluk

Op de fiets bent u extra kwetsbaar. U geniet niet de bescherming die bijvoorbeeld automobilisten hebben. De kans op letsel als je als fietser aangereden wordt is dan ook bovengemiddeld groot. Dit is ook de wetgever zich bewust geweest toen hij artikel 185 Wegenverkeerswet in het leven riep.

In artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw) staat dat motorvoertuigen aansprakelijk zijn voor de schade die zij veroorzaken aan zaken en personen, maar dan alleen als deze persoon voetganger of fietser is. Bent u dus als fietser aangereden door een auto, dan is de bestuurder van de auto gehouden ten minste een deel van de schade die u door het fietsongeluk lijdt te vergoeden.

Artikel 185 wvw is verder uitgewerkt in het zogenaamde Spoorboekje 185 wvw:

  1. is bij een fietsongeval tussen een auto en fiets de autobestuurder schuldig bij de aanrijding? Dan wordt de volledige letselschade vergoed, zowel de materiële schade als het smartengeld
  2. bent u als fietser mede schuldig aan de aanrijding? Dan wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed
  3. indien uw kind aangereden is en deze is jonger dan 14 jaar, dan wordt de volledige letselschade vergoed
Schade claimen bij de tegenpartij na een bedrijfsongeval

Onder omstandigheden kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Dit is het geval als de werkgever niet voldoet aan zijn zorgplicht. Is dit het geval, dan kunt u schade claimen bij de tegenpartij. Dit is in beginsel uw werkgever, maar deze is meestal goed verzekerd tegen aansprakelijkheid van medewerkers.

De aansprakelijkheid voor werkgevers, ook wel werkgeversaansprakelijkheid genaamd, vinden wij in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat werkgevers er voor moeten zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken. Dit geldt voor personeel in loondienst, maar ook voor ingehuurde zelfstandig ondernemers.

De zorgplicht van de werkgever houdt onder andere in dat er veilig met machines gewerkt kan worden, dat beschermde kleding wordt verschaft en dat de werkplek ook verder veilig is. Wordt aan deze zorgplicht van werkgevers niet voldaan, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. U kunt dan uw schade claimen bij de werkgever en diens schadeverzekeraar.

Letselschade claimen bij een hondenbeet

De hond van de buren of visite die u aanvalt en bijt. U loopt in het park en wordt gebeten door een hond. Als gevolg van deze hondenbeet kunt u vervelend letsel oplopen met letselschade tot gevolg. De vraag is dan of u schade kunt claimen bij de tegenpartij en wie dit dan is.

In artikel 6:179 BW staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier aan zaken en personen toebrengt. Het is derhalve op grond van artikel 6:179 BW de hondenbezitter die aansprakelijk is voor uw letselschade.

Letselschade claimen na een hondenbeet is niet eenvoudig. Zo moet u bewijzen dat u gebeten bent door welke hond en moet vast komen te staan van wie de hond is. Lukt u dit, dan moet u er rekening mee houden dat er geen verplichte verzekeraar is voor hondenbezitters. Vraag daarom altijd goed of iemand verzekerd tegen aansprakelijkheid bij hondenbeten is. Want alleen dan kunt u succesvol schade claimen bij de tegenpartij.

No cure no pay letselschade advocaat

In artikel 6:96 van het Burgerlijk wetboek is het recht op hulp van een gratis letselschade advocaat opgenomen. Maar u kunt ook kiezen voor een no cure no pay letselschade advocaat.

Een no cure no pay advocaat betaalt u alleen als hij of zij een positief resultaat van uw letselschadedossier behaalt. Komt de aansprakelijkheid niet rond of verlies u een procedure bij de rechter, dan betaalt u de letselschade advocaat niets.

Het inschakelen van een no cure no pay letselschade advocaat is meestal niet nodig. Op grond van de wet heeft u immers recht op gratis rechtsbijstand u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt voor uw letselschade.

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Wilt u ook gratis juridische hulp voor het claimen van letselschade na een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland