Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade veroorzaakt door dieren

Een hondenbeet, trap van een paard of een val van een paard. Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in artikel 6:179 BW. In deze bijdrage leest u alles over aansprakelijkheid voor dieren en meer in het bijzonder na een hondenbeet of bij letsel veroorzaakt door een paard.

Onze letselschade specialisten helpen altijd gratis bij letselschade veroorzaakt door dieren. Bel of mail ons en onze letselschade advocaten gaan direct voor u aan de slag.

Aansprakelijkheid voor dieren: 6:179 BW

Gebeten door een hond terwijl je in het park loopt. Een trap van een paard net op het moment je achter het paard langsloopt of letsel door een val van een paard. In al deze gevallen is de bezitter van het dier aansprakelijk voor de ontstane schade. Maar hoe stelt u de bezitter van een dier aansprakelijk en op welke letselschadevergoeding is er recht? Dit staat allemaal in artikel 6:179 BW.

Hieronder leest u wat er precies in artikel 6: 179 BW staat en wat aansprakelijkheid voor dieren precies inhoudt. Maar ook vindt u hieronder informatie over het claimen van schadevergoeding en welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen.

Wat staat er in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek

Artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek (BW) luidt als volgt:

"De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad."

Met andere woorden, als een dier letselschade of zaakschade toebrengt, dan is de bezitter van het dier aansprakelijk voor alle schade die door het dier is veroorzaakt. Bij letselschade toegebracht door een hondenbeet, val van een paard of een trap van een paard, dient alle schade vergoed te worden. Dit betekent de materiële schade en de immateriële schade. Hieronder worden apart van elkaar besproken:

 • letselschade door een hondenbeet
 • letselschade veroorzaakt door een paard
Artikel 6:179 BW: aansprakelijkheid bij een hondenbeet

U wandelt of jogt door het park als er opeens een hond op u afkomt en in uw arm of been bijt. Of de hond van de buren die tegen u opspringt, al dan niet uit enthousiasme, waardoor u valt en letsel oploopt. Het zijn voorbeelden waarop artikel 6:179 BW van toepassing is.

In het geval van een hondenbeet kan het gaan om een oppervlakkige hondenbeet, maar er kan ook ernstig letsel veroorzaakt worden. Veel voorkomend letsel na een hondenbeet is:

 1. een scheurwond
 2. spierschade
 3. zenuwschade
 4. amputatie van vingers
 5. pijnklachten
 6. littekens

 

De bezitter van de hond is aansprakelijk voor de schade die wordt veroorzaakt door de hondenbeet. Maar ook als een hond tegen je aanspringt en je hierdoor komt te vallen en schade lijdt, kun je de hondenbezitter aansprakelijk stellen. Er hoeft voor aansprakelijkheid geen sprake te zijn van schuld aan de zijde van de hondenbezitter. Artikel 6:179 BW betref een risico aansprakelijkheid. Het enkele feit dat iemand hondenbezitter is maakt deze persoon aansprakelijk voor de schade die u lijdt.

Helaas geldt er geen verplichte verzekering voor hondenbezitters. Wel valt schade veroorzaakt door een hond onder de WA- verzekering of AVP- verzekering van de hondenbezitter. Maar niet iedereen heeft een dergelijke verzekering. Vraag daarom altijd aan de bezitter van de hond of deze een verzekering voor letselschade veroorzaakt door een hond heeft.

Artikel 6:179 BW: letselschade door trap van een paard

Artikel 6:179 BW is ook van toepassing bij een trap van een paard. Van belang is om te weten dat er hoe dan ook aansprakelijkheid is bij een trap van een paard. Dus ook als de bezitter van het paard geen verwijt gemaakt kan worden. Dit wordt een risico aansprakelijkheid genoemd.

Een trap van een paard kan voor ernstig letsel zorgen, bijvoorbeeld een been breuk of gebroken knie. Je maakt dan veel kosten en lijdt schade. Denk aan medische kosten, kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname of inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Voor al deze kosten kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Val van een paard en artikel 6:179 BW

In het geval je valt van een paard is er een bijzondere regeling van toepassing. Weliswaar is er op grond van artikel 6:179 BW recht op een letselschade vergoeding, deze kan variëren van 50% van de schade tot een volledige schadevergoeding.

De rechtbank heeft in diverse gerechtelijke uitspraken uitgemaakt dat als iemand vrijwillig op een paard gaat rijden, deze persoon zelf ook een bepaald risico neemt. Dit is bij een hondenbeet of een trap van een paard natuurlijk anders.

Val je van een paard van een ander of van een manege en ben je een ervaren ruiter? Dan wordt in beginsel slechts 50% van de letselschade vergoed. De overige letselschade blijft voor eigen rekening omdat uzelf op het paard bent gaan zitten, aldus de Hoge Raad. Dit is Nederlands grootste rechtscollege.

Bent u echter leerling van een manege en valt u tijdens de les van een paard? Dan is er sprake van een andere situatie en kan het zo zijn dat alsnog de volledig letselschade voor vergoeding in aanmerking komt.

Is er sprake van ernstig letsel na een val van een paard? Dan kun je op grond van artikel 6:179 BW in combinatie met artikel 6:101 BW mogelijk een beroep doen op de billijkheidscorrectie. u krijgt dan alsnog een hoger percentage of zelfs alle letselschade bij een val van een paard vergoed.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Op grond van de wet komen alle geleden en te lijden schadeposten voor vergoeding in aanmerking. Welke letselschade bedragen vergoed worden hangt af van een aantal zaken, waaronder de aard en ernst van het letsel en de gevolg die de hondenbeet of het ongeluk met het paard voor u hebben. Dit zijn de meest voorkomende letselschade bedragen die op grond van artikel 6:179 BW vergoed worden:

Wat is smartengeld?

Bijna alle hierboven genoemde kosten zijn materiële kosten. Dit betekent dat ze op geld waardeerbaar zijn. Dit is anders bij smartengeld.

Een smartengeldvergoeding wordt gegeven voor allerlei gevolgen van het ongeluk of de hondenbeet die niet geld te zijn waarderen. Denk hierbij aan pijnklachten doordat u door een hond gebeten bent of van een paard bent gevallen, verdriet omdat u uw hobby niet meer uit kunt voeren en psychische klachten zoals angst voor honden als gevolg van de hondenbeet.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

8 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland