Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Wij helpen u verder!

Werkgeversaansprakelijkheid

Een val van een steiger, letselschade door een ondeugdelijke machine of bouwongeluk door een fout van een collega. Bij werkgeversaansprakelijkheid gaat het schade veroorzaakt tijdens werk.

Op deze pagina leest u wanneer er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid en wat te doen bij een bedrijfsongeval.

Lijdt u letselschade door een ongeluk tijdens werk? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Wat is werkgeversaansprakelijkheid?

Bij werkgeversaansprakelijkheid wordt vaak direct gedacht aan een bedrijfsongeval. Inderdaad is de werkgever aansprakelijk als u tijdens werk een arbeidsongeval is overkomen. Maar ook in andere gevallen kan er sprake zijn van werkgeversaansprakelijkheid.

In de wet is bepaald dat op de werkgever een zorgplicht rust. Overkomt u een ongeluk omdat de werkgever niet aan deze zorgplicht heeft voldaan, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen.

Soms is het ongeluk op het werk niet de schuld van de werkgever. Bijvoorbeeld omdat een collega een fout maakt waardoor u letsel oploopt. Ook voor deze schade is de werkgever aansprakelijk. Op haar rust namelijk een risico aansprakelijkheid. Dit betekent dat zij altijd aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door haar medewerkers.

De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege, heeft bepaald dat werkgevers verplicht zijn zorg te dragen voor een verzekering tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk. Is deze WEGAM of WEGAS verzekering er niet, dan is de werkgever aansprakelijk. U heeft dus bij een verkeersongeluk onder werktijd altijd recht op schadevergoeding.

 

Gratis juridische hulp bij werkgeversaansprakelijkheid

Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid? Dan kunt u aanspraak op schadevergoeding maken. Deze kunt u kosteloos laten verhalen door een letselschade jurist van ons letselschadebureau.

In de wet is opgenomen dat de kosten van een letselschade jurist onderdeel zijn van de schade. Daarom kan ons letselschadebureau altijd geheel kosteloos voor u werken.

Is u een bedrijfsongeluk overkomen, lijdt u schade door een fout van een collega of bent u onder werktijd betrokken geraakt bij een verkeersongeluk? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij werkgeversaansprakelijkheid.

Werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval

Ieder jaar gebeuren er 130.000 ongelukken op het werk met letsel tot gevolg. Of hierbij sprake is van werkgeversaansprakelijkheid, hangt af van de vraag of de werkgever aan haar zorgplicht heeft voldaan.

Wij vinden de zorgplicht in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin wordt aangegeven wat van de werkgever wordt geëist als het op veiligheid gaat. Op grond van de wet is een werkgever verplicht om:

  • ervoor te zorgen dat machines en andere bedrijfsmiddelen veilig te gebruiken zijn
  • voldoende schriftelijke veiligheidsvoorschriften op te stellen en ter hand te stellen aan haar medewerkers
  • instructies te geven hoe het werk veilig verricht moet worden
  • toezicht te houden om te zien of er veilig wordt gewerkt

 

Wordt aan deze vereisten niet voldaan, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid en kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden.

Werkgever aansprakelijk stellen

Is u een ongeluk op het werk overkomen? Dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Maar er gelden wel rechten en plichten voor u als u de werkgever aansprakelijk stellen wilt. U dient namelijk aan te tonen dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en dat u als gevolg van het bedrijfsongeval gezondheidsschade heeft opgelopen.

Vaak kunt u eenvoudig aan uw bewijslast voldoen. Veelal hebben collega's gezien wat er is gebeurd en bent u naar de huisarts of het ziekenhuis gestuurd. Er staat dan vast dat u betrokken was bij een arbeidsongeluk en dat u hieraan letsel opgelopen heeft.

Heeft u aan uw bewijslast voldaan? Dan is het aan de werkgever om te bewijzen dat hem geen enkel verwijt gemaakt kan worden. Uit de rechtspraak blijkt echter dat hier vaak geen sprake van is en de werkgever aansprakelijk voor letselschade is.

Aansprakelijk stellen gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Deze hoeft u echter niet zelf op te stellen, dit doet uw letselschade jurist van ons letselschadebureau kosteloos voor u.

Letselschade door fout collega

Soms gebeuren er ongelukken op het werk waar een werkgever niks aan kan doen. Dit is onder andere het geval bij letselschade veroorzaakt door een collega. U kunt hierbij denken aan een heftruck ongeluk waarbij door een collega wordt aangereden. Of in het magazijn valt er een doos van de heftruck die op u terecht komt met letsel tot gevolg.

In artikel 6:170 BW is de volgende bepaling opgenomen:

"Voor schade, aan een derde toegebracht door een fout van een ondergeschikte, is degene in wiens dienst de ondergeschikte zijn taak vervult aansprakelijk, indien de kans op de fout door de opdracht tot het verrichten van deze taak is vergroot en degene in wiens dienst hij stond, uit hoofde van hun desbetreffende rechtsbetrekking zeggenschap had over de gedragingen waarin de fout was gelegen."

Met andere woorden, als u letsel oploopt door toedoen van een collega, dan is niet uw collega, maar uw werkgever gehouden de schade te vergoeden.

Letselschade door verkeerongeluk onder werktijd

Bent u pakketbezorger, maaltijdbezorger of vertegenwoordiger? Dan bent u veel in het verkeer aan het werk. Daarbij loopt u de kans op een aanrijding of een eenzijdig auto ongeluk op. Hierbij kunt u gewond raken en schade lijden.

In Nederland is door de Hoge Raad bepaald dat werkgevers verplicht zijn u te verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd. Om voor vergoeding van schade in aanmerking te komen, is het niet nodig dat een andere persoon schuldig is bij een aanrijding. Ook als u zelf een verkeersongeluk veroorzaakt of bij een eenzijdig ongeluk is er recht op een schadevergoeding.

Heeft de werkgever geen verzekering afgesloten? Ook dan dient uw letselschade vergoed te worden. Hiervoor kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen.

Van belang is dat er wel voorwaarden aan het verkrijgen van een vergoeding zijn verbonden:

  • het ongeluk vindt plaats onder werktijd, bij woon- werk verkeer geldt er geen verzekeringsplicht
  • voetgangers zijn van deze verzekeringsplicht uitgesloten.

 

Er zijn wel verzekeringen die schade tijdens woon- werk verkeer en schade van voetgangers dekken. Het is daarom raadzaam om altijd bij de werkgever te vragen of de verzekering hiervoor dekking biedt.

Letselschade claimen bij werkgeveraansprakelijkheid

Wilt u letselschade claimen bij werkgeversaansprakelijkheid? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan het werk. Direct een letselschade advies van een letselschade advocaat buiten kantooruren? Maak gebruik van onze whatsapp business mogelijkheid.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

 

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

 

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

 

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

 

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

 

Wognum  
Den Bosch  
Tilburg  
Gouda  
Rotterdam  
Delft  
Den Haag  
Nijmegen    
   

Wognum

 

Dick Ketlaan 2

 

1687 CD WOGNUM

 

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

 

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

 

5216 PP 's-Hertogenbosch

 

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

 

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

 

5038 JL Tilburg

 

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

 

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

 

2803 PE Gouda

 

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

 

Hofplein 20

 

3032 AC Rotterdam

 

Noord - Holland
Nederland

Delft

 

Poortweg 4

 

2612 PA Delft

 

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

 

Jan Pietersz. Coenstraat 7

 

2595 WP Den Haag

 

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

 

 

 

 

 

Gelderland
Nederland

 

 

 

 

 

 

Gelderland
Nederland