Op welke smartengeldvergoeding heb ik recht na een ongeval?

Wat is smartengeld en hoe hoog is mijn smartengeldvergoeding?

Een ongeval heeft een grote impact op uw leven, maar ook op dat van uw naasten. Daarom is er smartengeld, een vergoeding voor pijnklachten, verdriet, angst en boosheid. Naast het slachtoffer zelf ontvangen ook naasten smartengeld, affectieschade genaamd. U leest alles over smartengeld en affectieschade in deze bijdrage!

Smartengeld, wat is het en hoe te berekenen?

Vaak krijgen wij de vraag, “wat is het verschil tussen smartengeld en letselschade”? Heb ik op beide recht of is het hetzelfde? Smartengeld is echter een onderdeel van een letselschadevergoeding.

Smartengeld is dat deel van de letselschade dat niet in geld is uit te drukken zoals pijnklachten en verdriet door een ongeval. Het wordt ook wel immateriële schade genoemd.

Waar bestaat smartengeld uit?

Smartengeld bestaat uit alle letselschade die u na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet lijdt anders dan materiële schade. Het is met andere woorden schade welke niet op geld te waarderen is zoals bij medische kosten en inkomensschade wel het geval is.

Een smartengeldvergoeding kan uit vele soorten schadeposten bestaan. De meest bekende schadeposten die eronder vallen zijn:

 • Pijnklachten
 • Verdriet
 • Verlies aan levensvreugde
 • Angstklachten zoals verkeersangst
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Depressieve gevoelens
 • Psychische klachten
 • Post traumatische stress stoornis

Daarnaast is het een vergoeding voor ontsierende littekens.

Waar is smartengeld voor bedoeld?

Na een verkeersongeval of bedrijfsongeval lijdt u schade. Deze bestaat natuurlijk uit alle kosten die u maakt en inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Maar een ongeval doet ook persoonlijk iets met u. Zeker bij zwaar lichamelijk letsel en blijvend letsel verandert uw leven. Daarnaast geeft een ongeval veel ongemak en stress. Smartengeld is bedoelt ter verlichting hiervan.

Smartengeld staat ter vrije besteding. U kunt het gebruiken om uw leven weer wat glans te geven na een ongeval of om de nare tijd na het ongeval te vergeten of in ieder geval een plaats te geven. Denk aan een vakantie, een etentje of om voor uzelf of uw naasten iets moois te kopen.

Wie heeft recht op smartengeld?

Tot 1 januari 2019 had alleen het letselschade slachtoffer recht op smartengeld. Dit staat in artikel 1:106 van het Burgerlijk Wetboek. Na eerst in de eerste kamer te zijn gesneuveld, is echter in mei 2017 het Wetsvoorstel vergoeding van affectieschade ingediend en ook aangenomen. Op basis van dit wetsvoorstel hebben ook in een wettelijke regeling genoemde andere personen dan het letselschade slachtoffer recht op een vergoeding, affectieschade genoemd.

Hoe wordt de hoogte van smartengeld berekend?

Smartengeld is niet op geld waardeerbaar, het is dan ook niet te berekenen. Er kan beter gesproken worden van bepalen ervan. De hoogte hangt af van een aantal factoren:

 • De aard en ernst van het letsel.
 • Persoonlijke omstandigheden.
 • Duur van het letsel.
 • De gevolgen van het ongeval op iemands leven.

Het berekenen van smartengeld gebeurd door middel van de ANWB Smartengeld Gids. Hierin staat duizenden gerechtelijke uitspraken die Nederlandse rechters hebben gedaan. De smartengeldgids wordt jaarlijks geactualiseerd.

In de gerechtelijke uitspraken staan smartengeldbedragen in concrete situaties genoemd. Deze smartengeldvergoedingen zijn uitgangspunt om in andere letselschade zaken de smartengeldvergoeding vast te stellen.

Voorbeelden smartengeld

Hieronder vindt u enkele uitspraken uit de Smartengeld gids om een idee te geven over de hoogte van vergoedingen in Nederland.

Whiplash letsel : smartengeldvergoeding van € 7500,00

Achterop aanrijding waarbij een man een post-whiplashsyndroom oploopt. De klachten bestaan uit geheugen- en concentratiestoornissen, alsmede nekklachten hoofdpijn en letsel aan zijn rechterarm.

Bij het vaststellen van het smartengeld houdt de rechtbank onder andere rekening met het feit dat de man arbeidsongeschikt is geworden door het verkeersongeval.

Dwarslaesie : smartengeld vastgesteld op € 157.148

Door diverse medische fouten na een scooterongeval heeft loopt een man een dwarslaesie op. Hij lijdt hierdoor veel chronische pijn in de rug en buik. Er is krachtsvermindering ter onderdrukking van de hevige pijnklachten zal de jongen zijn leven lang sterke pijnstillers moeten slikken.

Ook de rechtbank komt tot de conclusie dat er sprake is van zwaar lichamelijk letsel met zware klachten en beperkingen waarbij het letselschade slachtoffer zijn leven lang afhankelijk zal zijn van derden voor zijn persoonlijke verzorging. Daarnaast wordt bij het bepalen van de letselschade vergoeding rekening gehouden met de ernstige chronische pijnklachten die hij altijd zal blijven houden. Ook de kinderwens van de jonge jongen is door de medische fouten in duigen gevallen.

Gebroken enkel : hoogte smartengeld vastgesteld op € 6.000,00

Een bestuurder verliest de macht over het stuur met als gevolg een aanrijding tussen 2 auto’s. Het letsel van de man is een gebroken bovenbeen, een gebroken enkel en een gebroken voet. Daarnaast nog verwondingen aan een been. Gevolg was een ziekenhuisopname van 40 dagen en maar liefst 4 operaties. Er is geen blijvend letsel opgetreden.

Lage smartengeldbedragen in Nederland

Uit deze voorbeelden blijkt wel dat voor een hoge smartengeldvergoeding er sprake moet zijn van blijvend letsel en met ernstige klachten en beperkingen. In Nederland worden ten opzichte van andere Europese landen lage smartengeldbedragen uitgekeerd. De afgelopen jaren stijgen de bedragen wel langzaam, maar nog niet hard genoeg om met de omliggende landen mee te kunnen! Er is in Nederland dus nog veel winst te halen op het gebied van smartengeld.

Verhalen smartengeldvergoeding

Is u een ongeval overkomen en is een ander hiervoor verantwoordelijk? Laat dat uw smartengeldvergoeding en alle andere schade kosteloos door een letselschade advocaat verhalen. Bij Letselschade Kompas helpen wij u hier graag bij.

Bel voor een smartengeld claim 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Wij nemen dan direct contact met u op.

  Meld uw schade