Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis
Meer dan 20 jaar ervaring!
Hulp van ervaren letselschade advocaten
Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor
In de wet is het recht op affectieschade opgenomen voor naasten van een letselschadeslachtoffer of bij overlijden na een ongeval.
Hier leest u wie recht heeft op een vergoeding vanΒ affectieschade, waar u recht op heeft en wat onze letselschade juristen en letselschade advocaten voor u kunnen betekenen.
Uw partner, kind op ouder heeft ernstig letsel opgelopen of is komen te overlijden door een verkeersongeval of bedrijfsongeval, dit verandert uw leven voorgoed. Er is dan (naast de letselschade of overlijdensschade) mogelijk recht op affectieschade. Dit is de schade die u lijdt wegens het verdriet om het letsel van uw naaste.Β Voor deze schade kunt u sinds 2019 een schadevergoeding krijgen.
Affectieschade is de schade die u lijdt wegens verdriet om de dood of het letsel van een ander. De pijn en het verdriet hebben een grote impact voor u wat ervoor zorgt dat u schade lijdt. Hiervoor kunt u een schadevergoeding krijgen. Dit is per 1 januari 2019 in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd.
Affectieschade is het beste te vergelijken met een smartengeldvergoeding. Deze krijgen verkeersslachtoffers en slachtoffers van een bedrijfsongeval als vergoeding voor aangedaan leed.
Een voorbeeld van een situatie waarbij sprake kan zijn van affectieschade is wanneer een gezinslid komt te overlijden door een verkeersongeval of ernstig gewond raakt bij een ongeval op het werk. Nabestaanden van de overledene en naasten van het letselschadeslachtoffer lijden ernstig verdriet door de gebeurtenis. Deze immateriΓ«le schade is het meest te vergelijken met smartengeld voor een slachtoffer van letselschade.Β
Affectieschade wordt niet zomaar toegewezen. Het moet namelijk wel gaan om een slachtoffer waarmee u een nauwe en affectieve relatie heeft. Dat kan zijn uw partner, vader, moeder, kind, broer, zus, een van uw grootouders of een andere persoon waarmee u een zeer nauwe band heeft.
Bij overlijden van een naaste door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is heeft u altijd recht op deze vorm van smartengeld. Bij letselschadeslachtoffers moet er een hoog percentage blijvende invaliditeit zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dwarslaesie of ernstig hersenletsel.
Wat is het verschil tussen affectieschade en shockschade?
Zowel affectieschade als shockschade is gericht op de schade die u lijdt door een ander overkomen ongeval. Het verschil is echter dat affectieschade is gericht op de situatie waarbij het gaat om nabestaanden of naasten van het slachtoffer die een vergoeding krijgen voor de pijn en het verdriet dat zij lijden als gevolg van het ongeval.
Shockschade daarentegen is gericht op de situatie waarin u getuige bent van een ongeval en tijdens of direct daarna de gevolgen van dit ongeval op confronterende wijze heeft waargenomen. Beide kunnen tezamen worden gevorderd.
De vergoeding bij affectieschade is een vorm van smartengeld. De vergoeding neemt het verdriet en de pijn van de nabestaanden en naasten niet weg, maar biedt wel erkenning en genoegdoening. Β De erkenning van de schade kan u helpen bij de verwerking van uw leed en verdriet.
De schadevergoedingen tussen de β¬12.500 en β¬20.000 euro en dient te worden betaald door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval of incident. Hier vindt u de recente bedragen.
De letselschade juristen van Letselschade Kompas kunnen u helpen bij het verhalen van de affectieschade. Wij zullen samen met u de schade in kaart brengen en daarmee aantonen dat sprake is van affectieschade.
Is de hulp van een letselschade advocaat nodig? Geen probleem! Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Wij schakelen dus indien gewenst een letselschade advocaat voor u in, 100% kosteloos!
"*" indicates required fields
Wanneer u ernstig verdriet lijdt door de dood of het letsel van een ander waarmee u een nauwe band heeft, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zullen samen met u nagaan wat wij voor u kunnen betekenen en of er mogelijk sprake is van affectieschade.
Bedankt voor je bericht. Een van onze letselschade specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op. Liever direct een letselschade jurist aan de telefoon? Bel 0800 278 4626 (gratis).