Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Affectieschade bij letsel en overlijden

In de wet is het recht op affectieschade opgenomen voor naasten van een letselschadeslachtoffer of bij overlijden na een ongeval.

Op deze pagina leest u wie recht heeft op een vergoeding van  affectieschade, waar u recht op heeft en wat onze letselschade juristen en letselschade advocaten voor u kunnen betekenen bij affectieschade claimen.

Recht op affectieschade bij letsel en overlijden

Tot 1 februari 2019 had alleen het letselschadeslachtoffer recht op een letselschade vergoeding. Smartengeld voor anderen dan het slachtoffer zelf bestond niet.

Een partner, kind of ouder van een slachtoffer welke ernstig letsel opgelopen heet of is komen te overlijden door een verkeersongeval of bedrijfsongeval . had dus geen recht op een schadevergoeding.

Per 1 februari 2019 is de wet veranderd. Er is vanaf deze datum (naast de letselschade- of overlijdensschade) recht op affectieschade voor anderen dan het slachtoffer zelf. Deze schade wordt affectieschade genoemd.  Dit is de schade die u lijdt wegens het verdriet om het letsel van uw naaste.  Voor deze schade kunt u een schadevergoeding krijgen in de vorm van een vast bedrag.

Affectieschade kan het best vergeleken worden met een smartengeldvergoeding, een vergoeding voor het leed dat u door een ongeluk van een naaste is aangedaan.

Wat houdt affectieschade in?

Affectieschade is de schade die u lijdt wegens verdriet om de dood of het ernstige letsel van een naaste.

De pijn en het verdriet on een familielid hebben een grote impact voor u wat ervoor zorgt dat u emotionele schade lijdt. Hiervoor kunt u een schadevergoeding krijgen.

Affectieschade is dus een vorm van smartengeld omdat een naaste van u ernstig letsel aan een ongeluk overgehouden heeft of door het ongeluk is komen te overlijden.

Wanneer kunt u affectieschade claimen?

Een voorbeeld van een situatie waarbij sprake kan zijn van affectieschade is wanneer een gezinslid komt te overlijden door een verkeersongeval of ernstig gewond raakt bij een ongeval op het werk.

Nabestaanden van de overledene en naasten van het letselschadeslachtoffer met zwaar letsel lijden ernstig verdriet door de gebeurtenis. Deze immateriële schade is het meest te vergelijken met smartengeld voor een slachtoffer van letselschade. 

Affectieschade wordt niet zomaar toegewezen. Het moet namelijk wel gaan om een slachtoffer waarmee u een nauwe en affectieve relatie heeft. Dat kan zijn uw partner, vader, moeder, kind, broer, zus, een van uw grootouders of een andere persoon waarmee u een zeer nauwe band heeft.

Bij overlijden van een naaste door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is heeft u altijd recht op deze vorm van smartengeld. Bij letselschadeslachtoffers moet er een hoog percentage blijvende invaliditeit zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dwarslaesie of ernstig hersenletsel.

Verschil affectieschade en shockschade

Zowel affectieschade als shockschade is gericht op de schade die u lijdt door een ander overkomen ongeval. Het verschil is echter dat affectieschade is gericht op de situatie waarbij het gaat om nabestaanden of naasten van het slachtoffer die een vergoeding krijgen voor de pijn en het verdriet dat zij lijden als gevolg van het ongeval.

Shockschade daarentegen is gericht op de situatie waarin u getuige bent van een ongeval en tijdens of direct daarna de gevolgen van dit ongeval op confronterende wijze heeft waargenomen. Beide kunnen tezamen worden gevorderd.

Hoogte affectieschade vergoeding

De vergoeding bij affectieschade is een vorm van smartengeld. De vergoeding neemt het verdriet en de pijn van de nabestaanden en naasten niet weg, maar biedt wel erkenning en genoegdoening. De erkenning van de schade kan u helpen bij de verwerking van uw leed en verdriet.

De schadevergoedingen bij affectieschade bedragen tussen de €12.500 en €20.000 euro en dient te worden betaald door de partij die aansprakelijk is voor het schade- incident. Hier vindt u de recente bedragen die vergoed worden voor affectieschade.

Hulp bij het verhalen van affectieschade

De letselschade juristen van Letselschade Kompas kunnen u helpen bij het verhalen van de affectieschade. Wij zullen samen met u de schade in kaart brengen en daarmee aantonen dat sprake is van affectieschade.

Is de hulp van een letselschade advocaat nodig? Geen probleem! Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Wij schakelen dus indien gewenst een letselschade advocaat voor u in, 100% kosteloos!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland