Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade tijdens woon werk verkeer

Werkgevers zijn verplicht haar medewerkers te verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk tijdens werktijd. Maar hoe zit het met letselschade tijdens woon werk verkeer? Wie kunt u hiervoor aansprakelijk stellen? U leest het in deze blog.

De letselschade juristen van ons letselschadebureau helpen u altijd volledig kosteloos bij het verhalen van letselschade als gevolg van een verkeersongeluk. Bel voor een vrijblijvend letselschade advies of het verhalen van letselschade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Is werkgever aansprakelijk voor ongeval tijdens woon werk verkeer?

De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege, heeft enkele jaren geleden uitgesproken dat er op werkgevers een verzekeringsplicht rust. Deze plicht ziet op verkeersongelukken onder werktijd. Bent u dus bijvoorbeeld als pakketbezorger of bezorger van eten tijdens uw werk aangereden, dan dient u verzekerd tegen letselschade te zijn.

Maar wat nu als u tijdens woon werk verkeer aangereden bent, betrokken bent geraakt bij een eenzijdig ongeluk of u zelf een verkeersongeluk veroorzaakt heeft?

Letselschade verhalen bij ongeluk onder woon werk verkeer

De Hoge Raad is heel duidelijk geweest in haar uitspraak, de verzekeringsplicht voor werkgevers ziet alleen op een verkeersongeluk onder werktijd. Woon werk verkeer is hiervan dus uitgesloten. Dit betekent echter niet dat u geen letselschade kunt verhalen als gevolg van een ongeluk tijdens woon werk verkeer.

Hieronder worden de volgende opties besproken:

  • de tegenpartij is schuldig bij een aanrijding
  • letselschade claimen op de svi verzekering
  • WEGAS verzekering inclusief module woon werk verkeer

Aanrijding woon werkverkeer door schuld derde

In het geval van een aanrijding tijdens woon werk verkeer kan het gaan om letselschade door toedoen van een ander, een eenzijdig verkeersongeluk of letsel doordat er zelf een verkeersfout is gemaakt.

Bent u door een ander aangereden en heeft u hieraan letsel overgehouden? Dan dient de andere bestuurder uw letselschade te vergoeden. In Nederland geldt een verplichte verzekering voor alle motorvoertuigen die op de openbare weg rijden. In het geval van een aanrijding buiten uw schuld kunt u daarom direct de schadeverzekering van de tegenpartij aansprakelijk stellen.

In het geval van een ongeluk tijdens woon- werkverkeer buiten uw schuld is er dus altijd recht op een letselschade vergoeding. Maar wat nu bij een eenzijdig auto ongeluk of als u zelf schuld heeft aan de auto botsing, het scooterongeluk of fietsongeluk?

Eenzijdig ongeval tijdens woon werkverkeer

Het gaat bij een verkeersongeluk niet altijd om een aanrijding. Soms is er maar 1 voertuig betrokken bij een ongeluk in het verkeer. Bijvoorbeeld door een glijpartij als gevolg van gladheid.

Zoals hiervoor aangegeven geldt er voor alle motorvoertuigen een verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast sluiten veel mensen een schade inzittendenverzekering in, afgekort svi verzekering. Op basis van deze verzekering kun u aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Wat de reden van het letsel is doet er daarbij niet toe. Dus ook bij een eenzijdig ongeluk keert de svi verzekering een letselschade vergoeding uit.

Als fietser aangereden tijdens woon werk verkeer

Bijzonder is nog de situatie dat u als fietser aangereden bent tijdens woon-werkverkeer. Is er door uw werkgever een WEGAS verzekering afgesloten, dan kunt u op basis van deze verzekering een letselschadevergoeding ontvangen.

Gaat het om een aanrijding tussen u als fietser en een auto of ander motorvoertuig, dan is er ook op grond van de wet altijd recht op schadevergoeding. Dit staat in artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw).

De werking van artikel 185 wvw is als volgt:

  • u bent als fietser aangereden door een auto en de autobestuurder is schuldig aan de aanrijding: alle letselschade wordt vergoed
  • de aanrijding is (deels) te wijten aan een gedraging van u. Bijvoorbeeld omdat u geen voorrang verleent: uw letselschade wordt voor ten minste 50% vergoed
De WEGAS verzekering

Werkgevers zijn dus verplicht werknemers te verzekeren voor letselschade tijdens een verkeersongeluk onder werktijd. Veel werkgevers hebben echter een WEGAS verzekering afgesloten welke ook dekking geven voor een aanrijding tijdens woon werk verkeer. Het is daarom verstandig om bij een aanrijding tijdens woon werkverkeer naar deze verzekering te vragen bij uw werkgever.

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Is er bij u sprake van een ongeluk tijdens woon werkverkeer? Laat u dan adviseren door een ervaren en deskundige letselschade jurist van ons letselschadebureau. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden