Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wanneer heeft een voetganger voorrang?

Ieder jaar komen circa 24.000 voetgangers met letsel terecht op de Spoedeisende Hulp. Reden is vaak het niet voorrang verlenen aan voetgangers. Maar wanneer heeft een voetganger voorrang en klopt het dat een voetganger bij een aanrijding altijd recht op een letselschadevergoeding heeft?

Op deze pagina leest u alle voorrangsregels die op voetgangers van toepassing zijn. Bent u aangereden als voetganger? Onze letselschade advocaten helpen u bij het verhalen van uw letselschade, altijd 100% kosteloos!

Wanneer heeft een voetganger voorrang?

Indien u als voetganger voorrang heeft en u wordt aangereden, dan is er recht op een schadevergoeding. Daarbij worden alle materiële schadeposten en het smartengeld vergoed. Maar wanneer heeft een voetganger voorrang? Wij zetten hieronder alle voorrangsregels voor u op een rijtje.

 1. De voorrangsregels die wij voor bestuurders kennen, gelden niet voor voetgangers. U kunt hier als voetganger dus niet zondermeer aanspraak op maken.
 2. Gaat u als voetganger rechtdoor op dezelfde weg, dan heeft u voorrang op het overige verkeer.
 3. U dient als voetganger op de stoep te lopen. Is er geen stoep, dan mag u het fietspad en indien deze er niet is op de rijbaan of in de berm lopen.
 4. Verplaatst u zich als voetganger met middelen als skeelers, een skatebord of (niet elektrische) step? Dan bent u nog steeds voetganger en gelden de voorrangsregels van bestuurders niet.
 5. Staat u op of vóór een zebrapad en wilt u oversteken? Alle voertuigen dienen u als voetganger voorrang te verlenen.
 6. Voorrang geldt alleen bij oversteekplaatsen; blinden en slechtzienden hebben echter altijd voorrang bij het oversteken. Ook heeft een voetganger voorrang die slecht ter been is.

Wilt u weten of u als voetganger in een specifieke situatie voorrang heeft? Neem dan contact op met een letselschade advocaat of letselschade jurist van ons letselschadebureau. Wij helpen u graag.

Voetganger aangereden door auto

Als voetganger voorrang hebben is helaas niet altijd voorrang krijgen. Dit blijkt ook wel uit het feit dat jaarlijks ongeveer 24.000 voetgangers met letsel in het ziekenhuis belanden.

Bent u als voetganger aangereden door een auto, dan is er altijd recht op een letselschade vergoeding. Dit geldt overigens niet alleen als u aangereden door een auto wordt. Ook bij een aanrijding door een ander motorvoertuig kunt u als voetganger te allen tijde aanspraak op schadevergoeding maken.

Had u als voetganger voorrang op de auto, dan is het vanzelfsprekend dat u een letselschadevergoeding ontvangt. Maar op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw) is er ook recht op schadevergoeding als u als voetganger geen voorrang had. Ten minste 50% van uw letselschade wordt dan vergoed door de schadeverzekeraar van het gemotoriseerde voertuig (auto, scooter, motor.)

Voetganger aangereden door fietser

Bent u als voetganger aangereden door een fietser? Dan is er alleen recht op een schadevergoeding als u als voetganger voorrang had op de fietser. De bijzondere regeling van artikel 185 wvw geldt niet in de situatie dat u als voetganger aangereden door een fietser wordt.

Heeft een voetganger van rechts voorrang?

Voorrang is in de wet geregeld tussen bestuurders onderling. Zoals hiervoor al aangegeven gelden de voorrangsregels voor bestuurders niet voor voetgangers. Dus voetgangers kunnen geen rechten ontlenen aan bijvoorbeeld haaientanden die op de weg staan.

Wanneer voetgangers voorrang hebben is hiervoor besproken. Een voetganger van rechts heeft dus geen voorrang op een bestuurder. De voetganger heeft nooit voorrang, behoudens de hiervoor besproken gevallen.

Wordt u echter als voetganger aangereden en had u achteraf gezien geen voorrang? Dan nog ontvangt u ten minste 50% van uw letselschade vergoed als u aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt. Is er sprake van ernstig en/ of blijvend letsel? Dan is de kans groot dat u zelfs 75% of zelfs uw volledige letselschade vergoed krijgt van de aansprakelijkheidsverzekering van het motorvoertuig.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Bent u als voetganger aangereden? Dan is er dus altijd recht op een schadevergoeding bij een aanrijding met een motorrijtuig. Maar waaruit bestaat deze schadevergoeding?

Een letselschadevergoeding wordt onderverdeeld in materiële schadeposten en smartengeld. Onder materiële schade vallen alle letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn, zoals inkomensschade en medische kosten.

Smartengeld kun je niet op geld waarderen. Het is een vergoeding voor pijnklachten na een aanrijding, angst om na het ongeluk nog aan het verkeer deel te nemen en voor psychische klachten zoals een PTSS.

Wat doet een letselschade advocaat voor mij?

Bij het verhalen van letselschade komt veel kijken. Zo is er vaak een letselschadeverzekeraar waar u mee te maken krijgt. Het hangt van het letsel en de duur hiervan af op welke schadevergoeding u recht heeft. Vaak ontstaat er discussie met de verzekeraar over de hoogte van de verzekeraar omdat de letselschade jurist van de verzekeraar schadeposten weerspreekt dan wel de hoogte hiervan.

Een letselschade vergoeding claimen op de tegenpartij is dus nog niet zo heel eenvoudig. Gelukkig kunt u in veel gevallen echter kosteloos een letselschade advocaat inschakelen. In de wet staat namelijk dat de aansprakelijke partij gehouden is de advocaatkosten van het verkeersslachtoffer te vergoeden.

Bij Letselschade Kompas helpen wij u altijd 100% kosteloos. Onze team aan advocaten verhaalt uw letselschade en onze kosten op de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan:

 • onderzoeken wij de schuldvraag en aansprakelijkheid
 • stellen wij een aansprakelijkheidsbrief op
 • regelen wij de erkenning van de aansprakelijkheid
 • verzoeken wij om een voorschot op uw letselschade
 • voeren wij de communicatie met de schadeverzekeraar van de tegenpartij
 • discussiëren en onderhandelen wij met de letselschade jurist van de verzekeraar over de hoogte van de letselschadevergoeding
Contact met uw letselschade advocaat

Wilt u ook kosteloze rechtsbijstand bij het verhalen van uw letselschade na een hondenbeet? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Wij stonden al meer dan 1000 slachtoffers van een hondenbeet door een gevaarlijke hond bij. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

Letselschade Kompas is door heel Nederland te vinden. Met meer dan 15 bezoekadressen zijn wij altijd in de buurt!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland