Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Dader onbekend bij aanrijding, wat nu?

Een aanrijding heeft al een flinke impact, zeker als u gewond bent geraakt of klachten heeft. Maar wat nu bij doorrijden na een aanrijding. Op wie verhaalt u uw letselschade als de dader onbekend is gebleven?

Gelukkig zijn er mogelijkheden als de dader onbekend gebleven is. Onze letselschade advocaat Friso Brugman legt het u in deze blog uit!

Toename aanrijding met onbekende dader

Het aantal mensen dat doorrijdt na een aanrijding is de afgelopen jaren sterk sterk toegenomen. Dagelijks rijden er ten minste 200 bestuurders door na een verkeersongeval. Over 2022 ging het om 80.000 onbekende daders na een aanrijding. Vermoedelijk zijn het er zelfs nog meer, want alleen de aangiften tegen een onbekende dader zijn meegenomen in de telling.

Vaak gaat het bij doorrijden na een aanrijding om materiële schade, in 1400 van de gevallen ging het echter om een aanrijding met ernstig letsel, Van nekklachten door een whiplash tot een beenbreuk of hersenletsel.

De vraag is nu alleen, wat te doen bij een verkeersongeval met een onbekende dader?

Een onbekende dader, wat nu?

Bent u van achteren aangereden en is de dader van de kop-staart botsing doorgereden? Dan is een aantal zaken van belang om toch in aanmerking te komen voor schadevergoeding. In Nederland kunt u namelijk terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer, maar niet zonder dat u aan strikte voorwaarden voldoet.

Is er sprake van een onbekende dader na een aanrijding? Van belang is dat u bewijst dat het ongeluk heeft plaatsgevonden. Onze letselschade advocaten adviseren u daarom als volgt:

 • Bel ter plaatse de politie. Deze kunnen een proces- verbaal opstellen. Ook kan de politie direct een onderzoek naar de toedracht van de aanrijding instellen en zo vaststellen dat er sprake is van doorrijden na een aanrijding.
 • Vraag getuigen of ze het kenteken hebben gezien en vraag ze altijd om een getuigenverklaring. Soms kan de politie met het kenteken de doorgereden bestuurder nog traceren. Met een getuigenverklaring kunt u bewijzen dat er sprake is van een aanrijding met een onbekende dader
 • Schakel zo snel mogelijk een letselschade advocaat van ons letselschadebureau in. Hoe eerder wij ingeschakeld worden, hoe meer wij voor u kunnen betekenen.

Letselschade claimen met onbekende dader

Als een ander schuldig is bij een aanrijding, dan heeft u recht op een letselschadevergoeding en kunt u kosteloos aanspraak maken op de hulp van een letselschade advocaat. Maar als de dader onbekend is als gevolg van doorrijden na een aanrijding, dan is er uiteraard geen aansprakelijke persoon om aansprakelijk te stellen.

Gelukkig betekent een onbekende dader niet dat u geen letselschade claimen kunt. Want in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer is opgenomen dat alle autoverzekeraars een fonds moeten oprichten waaruit letselschade betaald moet worden als er sprake is van doorrijden na een aanrijding.

Voornoemd fonds wordt het Waarborgfonds Motorverkeer genoemd. Deze betaalt uw letselschade in de volgende gevallen:

 • doorrijden na een aanrijding door onbekende dader
 • het voertuig dat u aangereden heeft is niet verzekerd
 • u bent aangereden door een gestolen motorvoertuig
 • de persoon die u aangereden heeft is gemoedsbezwarende

 

Ook de kosten van een letselschade advocaat of letselschade jurist worden door het Waarborgfonds Motorverkeer betaald. U kunt dus na een verkeersongeluk kosteloos een beroep doen op ons letselschadekantoor.

Voorwaarden vordering op Waarborgfonds

Een claim indienen bij het Waarborgfonds is wel aan voorwaarden gebonden. Deze vindt u op de website van het Waarborgfonds. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • u moet bewijzen dat het ongeval heeft plaatsgevonden
 • u bent aangereden door een motorvoertuig
 • er is binnen 14 dagen aangifte gedaan bij de politie
Welke schadeposten worden vergoed?

Neemt het Waarborgfonds uw letselschadeclaim in behandeling? Dan wordt u letselschade vergoed. Een letselschadevergoeding bestaat uit diverse schadeposten. Deze vallen onder te verdelen in materiële letselschade bedragen en smartengeld.

Bij materiële schadeposten gaat het om schadeposten die op geld waardeerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan inkomensschade. Deze kan ontstaan als u door een aanrijding tijdelijk of voor lange tijd niet kunt werken. Bij studenten komt een studievertraging vaak voor. Mis je immers tentamens en ben je daarom langer met de studie bezig, dan lijdt je schade omdat je pas later op de arbeidsmarkt komt.

Andere materiële schadeposten zijn:

 • pensioenschade
 • medische kosten zoals het eigen risico en kosten gemaakt bij de fysiotherapeut of psycholoog
 • reiskosten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de politie voor het doen van aangifte
 • kosten voor verzorging en verpleging thuis
 • kosten gemaakt in het ziekenhuis
 • huishoudelijke hulp
 • onderhoudskosten voor het onderhoud van uw huis en tuin
 • reparatiekosten als u als fietser aangereden bent
Een smartengeldvergoeding

Naast materiële schade is er na een aanrijding ook recht op een smartengeldvergoeding. Dit betreft een vergoeding voor pijnklachten, zoals nekklachten door een whiplash, rijangst en psychische klachten zoals een PTSS.

Wordt u aangereden, dan is er altijd recht op smartengeld als u gewond bent geraakt of klachten aan de aanrijding overgehouden hebt.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

54 years geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

54 years geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

54 years geleden