Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Hoe ziet een schadestaat er uit?

Een schadestaat is onderverdeeld diverse kolommen. Ten eerste staat op de schadestaat de soort schade, dit wordt ook wel het letselschade bedrag of de schadepost genoemd.

In de tweede kolom van de schadestaat volgt de berekening van de schadestaat. Hoe je letselschade berekenen moet komt verderop in deze bijdrage ter sprake.

In de derde kolom ten slotte staat het letselschadebedrag. Het totaal van alle letselschade bedragen zelf vormt de letselschadevordering waarvoor de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt.

Een schadestaat opstellen is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u het opstellen van een schadestaat bij letselschade niet zelf te doen. Is er namelijk iemand aansprakelijk voor uw letselschade? Dan is er er recht op de hulp van een gratis letselschade specialist.

Het recht op gratis juridische hulp is opgenomen in de wet. U kunt dus altijd een beroep op onze letselschade advocaten doen.

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Daarom wordt u bij ons letselschade bureau geholpen door gespecialiseerde letselschade advocaten!

Welke schadeposten staan er op een schadestaat?

Op de schadestaat staan alle schadeposten die in uw persoonlijke situatie van toepassing zijn. Het gaat dan om de materiële schade en immateriële schade.

De 10 meest voorkomende letselschadeposten die op de schadestaat staan zijn:

 • loonschade of inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • kosten voor verzorging en verpleging thuis
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • een honden uitlaatservice
 • smartengeld

Schadestaat: materiële schade en immateriële schade

De schadebedragen die op de schadestaat staan zijn niet allemaal te waarderen op geld. Er wordt wel gesproken van een onderscheid tussen materiële schadeposten en immateriële schadeposten.

Materiële schadeposten zijn alle kosten die u maakt en schade als inkomensschade en schade door een studievertraging. Bij smartengeld gaat het juist om schadelijke gevolgen van een ongeluk, zonder dat deze op geld te waarderen zijn.

Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor:

 • pijnklachten
 • angstklachten zoals verkeersangst of angst voor honden na een hondenbeet
 • psychische problemen zoals een post traumatische stress stoornis
 • ontsierende littekens

Gratis letselschade berekenen

Letselschade berekenen gebeurt dus door middel van een schadestaat. Maar letselschade berekenen is niet eenvoudig. Gelukkig heeft uw letselschade specialist van ons kantoor veel kennis en ruime ervaring op het gebied van letselschade berekenen en smartengeld berekenen.

Is een ander aansprakelijk voor de schade die u door het ongeluk lijdt? Dan kunt u niet alleen schadevergoeding eisen, maar is er ook recht op de hulp van een gratis letselschade advocaat of letselschade jurist.

Bent u aangereden, gebeten door een hond of is u een bedrijfsongeval overkomen? Onze letselschade specialisten helpen u graag bij uw letselschade claim en doen dit altijd 100% kosteloos voor u.

Inkomstenderving claimen

Lijdt u loonschade of inkomensschade door een ongeluk en wilt u een inkomstenderving claimen? Dan is het belangrijk om het inkomen vóór en het inkomen na het ongeluk te vergelijken.

Inkomensschade berekenen bij een letselschadeslachtoffer in loondienst is anders dan een letselschadeberekening maken voor een zelfstandig ondernemer die arbeidsongeschikt is geraakt voor een ongeluk.

Bent u in loondienst? Dan wordt de inkomensschade, verlies aan verdienvermogen, berekend aan de hand van loonstroken. Zo wordt salaris vaak na een bepaalde periode maar gedeeltelijk doorbetaald en/ of worden ORT en bonussen niet of minder doorbetaald.

In het geval van arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer door een ongeluk wordt letselschade berekend door de jaarcijfers te analyseren. Hierbij wordt vaak de hulp ingeroepen van een rekenkundige en/ of arbeidsdeskundige.

Richtlijnen van de Letselschade Raad

Een aantal schadeposten worden berekend door gebruik te maken van een letselschade richtlijn. Deze richtlijnen worden opgesteld door de Letselschade Raad. Op basis van deze richtlijnen wordt de letselschadevergoeding in een concreet geval vastgesteld.

Er zijn richtlijnen voor onder andere het berekenen van de volgende letselschade bedragen:

 

Als deze schadeposten en de berekening ervan vindt u op de schadestaat.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Lijdt u door toedoen van een ander letselschade of bent u in het bezit van een svi- verzekering? Dan kunt u letselschade claimen. Soms kan dit rechtstreeks bij de letselschade verzekering zoals bij een auto ongeluk. Auto's en andere motorrijtuigen zijn immers verplicht verzekerd.

Bij een fietsongeluk tussen 2 fietsers of een hondenbeet dient direct de aansprakelijke partij aangesproken te worden.

Wilt u gratis hulp bij het berekenen van letselschade en het claimen hiervan op de verzekeraar van de tegenpartij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor gratis hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade berekenen op grond van de

schadestaat bij letselschade

Lijdt u letselschade als gevolg van een ongeluk of hondenbeet? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij stellen een schadestaat op en claimen de letselschade op de aansprakelijke partij!