Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Schadestaat bij letselschade

Als u betrokken ben bij een ongeluk met letsel en een ander is hiervoor aansprakelijk, dan kunt een schadevergoeding eisen. Dit op grond van een schadestaat. Een schadevergoeding bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Deze worden door uw letselschade advocaat of letselschade jurist genoteerd op een schadestaat.

Op deze pagina leest u welke schadeposten er allemaal op een schadestaat staan en op welke letselschadevergoeding u na een ongeluk recht heeft. Heeft u vragen of wilt u gratis uw letselschade claimen? Neem dan contact met ons letselschadebureau op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

Voorbeeld schadestaat

Een schadestaat is onderverdeeld diverse kolommen. Ten eerste staat op de schadestaat de soort schade, dit wordt ook wel het letselschade bedrag of de schadepost genoemd. In de tweede kolom van de schadestaat volgt de berekening van de schade.

Hoe je letselschade berekenen moet komt verderop in deze bijdrage ter sprake. In de derde kolom ten slotte staat het letselschadebedrag. Het totaal van alle letselschade bedragen zelf vormt de letselschadevordering waarvoor de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt.

Een schadestaat opstellen is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u het opstellen van een schadestaat bij letselschade niet zelf te doen. Is er namelijk iemand aansprakelijk voor uw letselschade? Dan is er er recht op de hulp van een gratis letselschade specialist. Het recht op gratis juridische hulp is opgenomen in de wet. U kunt dus altijd een beroep op onze letselschade advocaten doen.

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Daarom wordt u bij ons letselschade bureau geholpen door gespecialiseerde letselschade advocaten!

Welke schadeposten staan er op een schadestaat?

Op de schadestaat staan alle schadeposten die in uw persoonlijke situatie van toepassing zijn. Het gaat dan om de materiële schade en immateriële schade. De 10 meest voorkomende letselschadeposten die op de schadestaat staan zijn:

 • loonschade of inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • kosten voor verzorging en verpleging thuis
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • een honden uitlaatservice
 • smartengeld

Schadestaat: materiële schade en immateriële schade

De schadebedragen die op de schadestaat staan zijn niet allemaal te waarderen op geld. Er wordt wel gesproken van een onderscheid tussen materiële schadeposten en immateriële schadeposten. Materiële schadeposten zijn alle kosten die u maakt en schade als inkomensschade en schade door een studievertraging.

Bij smartengeld gaat het juist om schadelijke gevolgen van een ongeluk, zonder dat deze op geld te waarderen zijn. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor:

 • pijnklachten
 • angstklachten zoals verkeersangst of angst voor honden na een hondenbeet
 • psychische problemen zoals een post traumatische stress stoornis
 • ontsierende littekens
Gratis letselschade berekenen

Letselschade berekenen gebeurt dus door middel van een schadestaat. Maar letselschade berekenen is niet eenvoudig. Gelukkig heeft uw letselschade specialist van ons kantoor veel kennis en ruime ervaring op het gebied van letselschade berekenen en smartengeld berekenen.

Is een ander aansprakelijk voor de schade die u door het ongeluk lijdt? Dan kunt u niet alleen schadevergoeding eisen, maar is er ook recht op de hulp van een gratis letselschade advocaat of letselschade jurist.

Bent u aangereden, gebeten door een hond of is u een bedrijfsongeval overkomen? Onze letselschade specialisten helpen u graag bij uw letselschade claim en doen dit altijd 100% kosteloos voor u.

Inkomstenderving claimen

Lijdt u loonschade of inkomensschade door een ongeluk en wilt u een inkomstenderving claimen? Dan is het belangrijk om het inkomen vóór en het inkomen na het ongeluk te vergelijken.

Inkomensschade berekenen bij een letselschadeslachtoffer in loondienst is anders dan een letselschadeberekening maken voor een zelfstandig ondernemer die arbeidsongeschikt is geraakt voor een ongeluk. Bent u in loondienst? Dan wordt de inkomensschade, verlies aan verdienvermogen, berekend aan de hand van loonstroken. Zo wordt salaris vaak na een bepaalde periode maar gedeeltelijk doorbetaald en/ of worden ORT en bonussen niet of minder doorbetaald. In het geval van arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer door een ongeluk wordt letselschade berekend door de jaarcijfers te analyseren. Hierbij wordt vaak de hulp ingeroepen van een rekenkundige en/ of arbeidsdeskundige.

Richtlijnen van de Letselschade Raad

Een aantal schadeposten worden berekend door gebruik te maken van een letselschade richtlijn. Deze richtlijnen worden opgesteld door de Letselschade Raad. Op basis van deze richtlijnen wordt de letselschadevergoeding in een concreet geval vastgesteld.

Er zijn richtlijnen voor onder andere het berekenen van de volgende letselschade bedragen:

 • hulp in het huishouden
 • reiskosten
 • onderhoud aan huis en tuin
 • een studievertraging

 

Als deze schadeposten en de berekening ervan vindt u op de schadestaat.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Lijdt u door toedoen van een ander letselschade of bent u in het bezit van een svi- verzekering? Dan kunt u letselschade claimen. Soms kan dit rechtstreeks bij de letselschade verzekering zoals bij een auto ongeluk. Auto's en andere motorrijtuigen zijn immers verplicht verzekerd.

Bij een fietsongeluk tussen 2 fietsers of een hondenbeet dient direct de aansprakelijke partij aangesproken te worden.

Wilt u gratis hulp bij het berekenen van letselschade en het claimen hiervan op de verzekeraar van de tegenpartij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.Bel voor gratis hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie.

Neem contact op met een letselschadejurist

Wilt u uw schade claimen op de aansprakelijke persoon of diens verzekering. Onze letselschade specialisten helpen u graag en volledig aansprakelijk. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul  hier  in wat u overkomt. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland