Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Naast tips over wat te doen bij een hondenbeet, leest u ook op welke schadevergoeding u recht heeft als u door een hond gebeten bent. Wist u dat wij uw letselschade kosteloos kunnen verhalen op de bezitter van de hond? Dit is geregeld in de wet. Wij helpen u dus altijd gratis bij letselschade door een hondenbeet.

Gebeten door een hond, wat nu?

Als u bent gebeten door een hond, dan is er bijna altijd recht op een schadevergoeding. Daarbij is het de hondenbezitter die aansprakelijk voor uw letselschade is. Het is daarom belangrijk dat deze persoon aansprakelijk gesteld wordt. Maar hoe stel je iemand aansprakelijk en wanneer krijgt je een schadevergoeding na een hondenbeet? U leest het allemaal in deze bijdrage. Ook geven wij u belangrijke tips om rekening mee te houden als u door een hond gebeten bent.

Letselschade claimen bij een hondenbeet

Bent u gebeten door een hond en lijdt u hierdoor schade? Onze letselschade juristen helpen u graag. Wij zorgen dat de hondenbezitter aansprakelijk gesteld wordt en al uw letselschade snel en volledig vergoed wordt. Is er een letselschade advocaat nodig? Geen probleem. Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Indien nodig schakelen wij kosteloos een letselschade advocaat voor u in.

Laat door ons kosteloos uw letselschade claimen na een hondenbeet. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

Wat te doen bij een hondenbeet?

Hieronder vindt u maar liefst 15 tips over wat te doen bij een hondenbeet. Want soms krijgt u niet waar u recht op heeft. Met deze tips zorgt u ervoor dat maximaal hersteld van een een hondenbeet, maar ook dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft!

1. vraag contactgegevens van de hondenbezitter

Dit klinkt logisch, maar toch vergeet men door de schrik de contactgegevens van de hondenbezitter te vragen. Deze informatie is echter van groot belang, u moet immers weten wie er aansprakelijk is voor de gevolgen van de hondenbeet.

Neem nooit genoegen met alleen een telefoonnummer, maar vraag alle contactgegevens:

 • voornaam en achternaam
 • adres
 • telefoonnummer
 • e-mailadres

In de meeste gevallen zal de hondenbezitter vanzelf naar u toe komen en ook erg zijn geschrokken. Hij of zij zal dan vanzelf zijn contactgegevens aan u geven. Helaas zien onze letselschade advocaten dat het ook anders kan. Vraag daarom de bezitter van de hond altijd om deze contactgegevens.

2. Zoek getuigen van de hondenbeet

U dient te bewijzen dat u door de hond gebeten bent. Vaak zal dit eenvoudig zijn en is de hondenbezitter de eerste die u zal helpen en toegeeft dat zijn hond u of uw kind gebeten door de hond is. In de praktijk merken onze letselschade specialisten ook wel discussie of wordt er ten onrechte gesteld dat er sprake is van uitlokking.

Om alle discussie te voorkomen, is het verstandig om getuigen van de hondenbeet te zoeken. Meestal heeft iemand ook wel gezien wat er gebeurd is. Vraag deze getuigen om contactgegevens zodat u, mocht dit nodig zijn, om een getuigenverklaring kunt vragen!

3. maak foto’s van het letsel en schade

Bewijs is niet alleen nodig van wat er gebeurd is, u dient ook uw schade te bewijzen. Daarom is het verstandig of zodra u thuis bent foto’s te maken van uw letsel, maar ook van de schade die u lijdt. Bijvoorbeeld van een beschadigde telefoon, een kapotte bril of bebloede en/ of gescheurde kleding.

Een foto maken van het letsel is ook belangrijk voor het vaststellen van het smartengeld. Als u namelijk gewond bent geraakt of een litteken heeft, dan ontvangt u ook smartengeld. Duidelijke kleurenfoto’s kunnen u helpen bij het verkrijgen van een eerlijke smartengeldvergoeding.

4. Haal een tetanusprik bij een hondenbeet!

Een hondenbeet geeft een grote kans op een tetanus infectie. Tetanus is een acute maar vooral een zeer ernstige infectie die tot grote gezondheidsproblemen kan zorgen. Een tetanusinfectie is vaak het gevolg van een verwonding, zoals in het geval van een beet van een dier.

Omdat de incubatietijd heel kort is, slechts enkele dagen, is het belangrijk om na een hondenbeet altijd naar de huisarts te gaan om te laten checken of u een tetanusprik nodig heeft.

Belangrijke informatie over tetanus en een tetanusprik bij een hondenbeet vindt u hier.

5. Spoel de wond goed uit

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 hondenbeten plaats. Ongeveer 50.000 slachtoffers hebben medische behandeling nodig. Veel voorkomend letsel bij een hondenbeet is:

 • open wond
 • schaafwond
 • oppervlakkige hondenbeet
 • zwelling na hondenbeet
 • vermoeidheid na hondenbeet
 • botbreuk
 • spierletsel
 • zenuwletsel

Maar u kunt vaak niet direct bij de huisarts of de spoedeisende hulp terecht. Maar omdat de hond wel bacteriën met zich meebrengt is directe actie wel noodzakelijk. Spoel daarom bij thuiskomst de wond goed uit met lauwwarm stromend water.

6. Meldt u zich bij een hondenbeet altijd bij een arts

Neem nooit risico’s als u door een hond gebeten bent. Een hondenbeet, ook een oppervlakkige hondenbeet, zwelling na hondenbeet of schaafwond kan tot een infectie of erger leiden. Voorkomen is beter dan genezen. Ga daarom met een bijtwond altijd naar de huisarts of spoedeisende hulp voor behandeling.

7. Vraag om een letselschade advies

Als u letsel en schade oploopt, dan is het altijd verstandig om een letselschade advies te vragen. U weet dan precies waar u aan moet denken bij schade door letsel. Zo weet u zeker dat u geen fouten maakt als u letselschade claimen wilt. Een letselschade advies is bij ons altijd kosteloos. Wij nemen alles met u door zodat u zeker weet dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

8. Houdt uw schade goed bij

U maakt kosten en lijdt waarschijnlijk ook schade. Veel voorkomende schadeposten zijn het verplichte eigen risico, reiskosten en kosten voor verbandmiddelen. Kunt u het huishouden tijdelijk of langer niet meer doen, dan maakt u ook hier wellicht kosten voor.

Met name bij ernstig letsel zoals een open wond, zenuwletsel of een botbreuk kunnen er nog veel meer kosten gemaakt worden. Ook kan er dan sprake zijn van inkomensschade omdat u uw beroep niet kunt uitoefenen.

Omdat schade kan oplopen, is het belangrijk om uw schade goed bij te houden. Dit kunt doen door een lijstje te maken en aan te vullen, bijvoorbeeld in een schrift of in een excel bestand op uw computer

9. Wacht niet te lang met aansprakelijk stellen

Kort na een ongeluk of hondenbeet weet iedereen nog goed wat er gebeurd is. Getuigen kunnen kort na het ongeluk nog een goede lezing van het gebeurde geven en de hondenbezitter is te traceren. Wacht daarom niet te lang met  aansprakelijk stellen van de hondenbezitter.

10. Neem een letselschade jurist in de arm

Schadevergoeding na een hondenbeet claimen is niet eenvoudig. U krijgt ook vaak te maken met een letselschade jurist van een verzekeraar. Het doel van deze letselschade jurist is om de schadevergoeding zo laag mogelijk te houden.

Het is logisch dat u niet zoveel kennis van letselschade claimen heeft als de verzekeraar. Daarom is het verstandig om zelf een een letselschade jurist of een letselschade bureau in de arm te nemen. Dit kost u niks, want bij schade door letsel heeft u recht op gratis juridische hulp.

Letselschade Kompas is specialist in het verhalen van schade bij aansprakelijkheid voor dieren. Wij nemen het gehele letselschade traject voor u uit handen:

 • wij stellen de hondenbezitter aansprakelijk
 • de letselschade wort geclaimd
 • er wordt direct een voorschot letselschade geregeld
 • uw schade wordt in kaart gebracht
 • wij onderhandelen met de verzekeraar
 • uw schade wordt maximaal vergoed

11. Regel nooit te vroeg uw letselschade

een letselschade verzekeraar zal proberen de schade zelf met u af te doen. Dit gaat vaak heel snel, zij doen u een aanbod en de meeste mensen denken dat het een eerlijke schadevergoeding is. U kunt zichzelf dan ernstig tekort doen! Een letselschaderegeling is namelijk tegen finale kwijting. Dit betekent dat u niet meer op de schaderegeling terug kunt komen. Blijven de klachten of lijdt u toch nog schade na de schaderegeling, dan kunt u niet meer bij de verzekeraar terecht.

Regel daarom nooit zelf en niet te vroeg uw letselschade maar neem altijd een letselschade jurist of letselschade advocaat in de hand. Beide vindt u bij Letselschade Kompas. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de meest gerenommeerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

12. Ga nooit akkoord met een beroep op eigen schuld

Vaak stelt een bezitter van de hond of diens verzekeraar dat er sprake is van eigen schuld. Ga hier nooit akkoord mee! Eigen schuld bij een hondenbeet bestaat niet, tenzij u de hond in ernstige mate geprovoceerd heeft. Maar ook dan is er recht op een vergoeding van schade.

13. De hondenbezitter hoeft geen fout gemaakt te hebben

In artikel 6:179 BW staat dat een bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier toebrengt aan zaken en personen. De aansprakelijkheid voor een hondenbeet betreft een risico aansprakelijkheid en geen schuldaansprakelijkheid. Dit betekent dat de bezitter van een dier altijd aansprakelijk is voor schade, ook al houdt hij de hond keurig aan de lijn. De bezitter van het dier hoeft dus geen verwijt gemaakt te worden. Omdat hij eigenaar is moet hij opkomen voor de schade.

14. Hondenbezitters zijn verzekerd, deze hoeft dus niks zelf te betalen

Aansprakelijkheid voor dieren valt onder de WA- verzekering. De aansprakelijke partij hoeft de schadevergoeding dus niet uit eigen zak te betalen. Vaak wordt gedacht dat de aansprakelijke persoon de schade zelf moet betalen en wordt er daarom afgezien van een letselschade claim. Dit is dus echt niet nodig!

15. Laat u kosteloos bijstaan door een letselschade specialist

Wat veel mensen niet weten is dat er bij letselschade recht is op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade specialist. Dit recht op gratis juridische hulp is opgenomen in artikel 6:96 BW. Hierin staat dat u recht heeft op gratis hulp bij letselschade. U hoeft uw letselschade claim bij dus niet zelf in te dienen als u door een hond gebeten bent.

Is een hondenbezitter verplicht verzekerd tegen letselschade?

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit is om ervoor te zorgen dat een verkeersslachtoffer letselschade claimen kan op een letselschade verzekeraar.

Het bijzondere is dat er naast voor motorvoertuigen geen verplichte verzekering in Nederland geldt. Niet voor bedrijfsongevallen en dus ook niet voor aansprakelijkheid na een bijtincident met een hond.

Van belang voor het verkrijgen van schadevergoeding na een hondenbeet is dat er een aansprakelijkheidsverzekering is. Nu zijn de meest mensen in Nederland wel WA- verzekerd, maar tocht hebben bijna een half miljoen Nederlanders een dergelijke verzekering niet. Vraag daarom altijd of deze verzekering er is.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Hondenbeet

Bent u door een hond gebeten of is uw kind gebeten door een hond?

Een letselschade expert van Letselschade Kompas helpt u graag. Letselschade Kompas is geen standaard letselschade bureau, maar onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Dit heeft voor u veel voordelen. U bent verzekerd van de beste rechtsbijstand en moet er geprocedeerd worden, dan schakelen wij een van onze letselschade advocaten in!