Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Dit zijn de zebrapad regels!

De zebrapad regels zijn te vinden in de wet. Worden deze overtreden, dan is de overtreder aansprakelijk voor de schade die hierdoor door anderen geleden wordt. Bijvoorbeeld als een voetganger aangereden wordt.

In deze bijdrage vindt u informatie over de zebrapad regels. Wie hebben er voorrang op een zebrapad en wanneer is deze voorrang er niet. En wat als de zebrapad regels overtreden worden? Welke letselschade kun je dan claimen?

Waar vinden wij de zebrapad regels?

De zebrapad regels vinden wij in artikel 49 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Hierin staat het volgende:

 • bestuurders dienen voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die oversteken of dit van plan zijn bij een zebrapad voorrang verlenen.
 • blinden met een blindengeleidenstok moeten van bestuurders voorrang krijgen, niet alleen op een zebrapad, maar altijd!
 • bestuurders hoeven voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig geen voorrang te verlenen als de verkeerssituatie wordt geregeld met stoplichten en deze op rood staat voor de voetgangers of het gehandicaptenvoertuig.

 

Van belang is dus dat uit de zebrapad regels  blijkt dat niet alleen voetgangers, maar ook bestuurders van gehandicaptenvoertuigen voorrang hebben bij een zebrapad. Daarnaast is aanstalten maken om over te steken genoeg om voorrang te hebben!

Schending zebrapad regels, aansprakelijkheid!

Op een zebrapad heb je dus altijd voorrang, maar ook als je wilt oversteken en hiervoor aanstalten maakt.Worden de zebrapad regels geschonden en wordt u door een voertuig aangereden op of nabij het zebrapad? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade die u door de aanrijding lijdt.

Bij een voertuig kunt u niet alleen denken aan een auto, ook bij andere voertuigen is er sprake van aansprakelijkheid als u op het zebrapad wordt aangereden. Hierbij kan gedacht worden aan een:

 • scooter
 • fiets
 • scootmobiel

 

Bent u aangereden op het zebrapad door een overtreding van de zebrapad regels? Dan kunt u dus schadevergoeding eisen. Maar voetgangers worden extra goed beschermd door de wet en wel door artikel 185 wvw. Wat deze bescherming inhoudt leest u hieronder!

Letselschade claimen op grond van artikel 185 wvw

Voetgangers en fietsers worden voor de wet gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat deze personen door de wet extra goed beschermd worden. Deze speciale bescherming is te vinden in de wet en wel in artikel 185 wvw.

De beschermende werking van artikel 185 wvw houdt in dat ook bij het zelf overtreden van verkeersregels er recht is op een letselschade vergoeding. Bijvoorbeeld omdat u niet bij het zebrapad oversteekt, maar ergens waar dit niet is toegestaan. Of omdat u zelf de zebrapad regels overtreedt omdat u door rood licht loopt op het zebrapad.

Bent u als voetganger aangereden en lijdt u hierdoor letselschade? Dan wordt deze altijd voor ten minste 50% vergoed. Bij kinderen tot 14 jaar is dit altijd 100% van de letselschade.Of u 50% of meer schadevergoeding ontvangt, hangt af van de situatie. Zijn de zebrapad regels door de tegenpartij geschonden? Dan ontvangt u 100% van de letselschade vergoed. Overtreedt u de zebrapad regels zijn, dan komt 50% van de schade voor vergoeding in aanmerking.

De billijkheidscorrectie

Bij een aanrijding als voetganger kan het soms niet redelijk zijn om slechts 50% van de schade te vergoeden. Bijvoorbeeld omdat iemand zwaar letsel of zelfs blijvend letsel aan de aanrijding tussen een voetganger en auto heeft overgehouden. Het is dan niet redelijk (billijk) dat slechts 50% van de letselschade vergoed wordt.

Op grond van de billijkheidscorrectie kan dan niet 50%, maar 75% of zelfs 100% van de letselschade voor vergoeding in aanmerking komen.

Letselschade vergoeding aanrijding claimen

Bent u als voetganger aangereden op een zebrapad en zijn daarbij de zebrapad regels geschonden? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen en een letselschade vergoeding claimen. Dit doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat wie er aansprakelijk is en waarom, maar ook wordt de verjaringstermijn in deze aansprakelijkheidsbrief gestuit.

Alle letselschade dient vergoed te worden, dit betekent zowel de materiële schade als de immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd.

Voorbeelden van letselschade bedragen die voor vergoeding in aanmerking komen zijn:

 • inkomensschade zoals loonschade en inkomensschade van zelfstandig ondernemers
 • medische kosten
 • een studievertraging
 • reiskosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • smartengeld

 

Smartengeld is een vergoeding voor de pijnklachten als gevolg van de aanrijding, voor angstklachten en andere klachten en beperkingen als gevolg van de schending van de zebrapad regels.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u op een zebrapad aangereden door een auto, ander motorvoertuig of fietser? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland