Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Immateriële schade claimen bij letsel

Na een aanrijding of arbeidsongeval is er recht op een schadevergoeding van letselschade. Het gaat dan om kosten en inkomensschade, maar er is ook recht op immateriële schade. Maar wat is immateriële schade en wat valt onder een immateriële schadevergoeding?

Op deze pagina leest u alles over de vergoeding van immateriële schade, ook wel smartengeld of morele schadevergoeding genaamd. Wilt u weten waar u recht op heeft na een ongeluk? Onze letselschade juristen informeren u graag en verhalen gratis uw letselschade.

Wat is immateriële schade?

Na een ongeluk is er recht op immateriële schade, maar wat is immateriële schade eigenlijk? Het is een schadevergoeding voor alle schade die na een ongeluk geleden wordt, maar die niet is uit te drukken in geld. Inkomensschade, medische kosten en schade door een studievertraging zijn dit wel. Bij immateriële schadevergoeding kun je denken aan een vergoeding voor:

 • pijnklachten
 • angstklachten zoals verkeersangst na een aanrijding of angst voor honden na een beet van een hond
 • verdriet over wat er gebeurd is
 • boosheid op de tegenpartij
 • psychische klachten zoals een PTSS
 • ontsierende littekens, bijvoorbeeld na een hondenbeet

Er is altijd recht op immateriële schade na een ongeluk

Een aanrijding van achteren omdat iemand niet ziet dat u bij een zebrapad stilstaat. Of een bedrijfsongeval omdat een machine ondeugdelijk is of een collega een fout maakt. De hond van de buren die u bijt. Allemaal ongelukken waaraan je letsel overhoudt.

Is er sprake van letsel of klachten na een ongeluk of hondenbeet, dan is er recht op een immateriële schadevergoeding. Zowel bij licht letsel als bij zwaar letsel. Alleen de hoogte van de immateriële schadevergoeding hangt af van diverse factoren zoals:

 • De ernst van het letsel. Bij zwaar letsel is de immateriële schadevergoeding hoger dan bij licht letsel
 • De duur van het letsel. Zijn nekklachten na een maand weer over, dan is de immateriële schade lager dan bij een chronische whiplash.
 • Wat de gevolgen van het letsel zijn. Soms kunnen de gevolgen van een ongeluk groot zijn, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby. Hoe groter de gevolgen zijn van een aanrijding of bedrijfsongeval, hoe hoger de immateriële schade is.

Immateriële schade berekenen

Er is dus bij een ongeluk met letsel of klachten altijd recht op immateriële schade. Maar hoe berekenen je een immateriële schadevergoeding?

Immateriële schade berekenen kan eigenlijk niet. Want hoe bereken je een vergoeding voor pijn of voor het feit dat je aan een hondenbeet een litteken in je gezicht of op je arm hebt overgehouden? Om toch immateriële schade te berekenen wordt gebruik gemaakt van andere letselschade zaken waarin immateriële schade is betaald. Het gaat dan om immateriële schadebedragen die in het verleden door de rechtbank en het gerechtshof zijn vastgesteld. Al deze zaken zijn verzameld in een gids, de Smartengeldgids.

Immateriële schade: voorbeelden

Hieronder bespreken wij een aantal zaken uit de Smartengeldgids waarin immateriële schadebedragen door de rechter is vastgesteld

Op de scooter aangereden

Een scooter is aangereden door een fietser. Deze fietser nam de bocht te krap en de sturen van beide bestuurders kwamen in elkaar. De scooter is hierdoor gevallen. De scooterrijder heeft aan het ongeval met de scooter heupklachten overgehouden. Hier heeft hij ruim een half jaar klachten van gehad. Ook zijn scooter is stuk gegaan en deze had een emotionele waarde voor het letselschade slachtoffer. De immateriële schadevergoeding is door de rechtbank vastgesteld op € 2800,00.

Dwarslaesie door duikongeval

Als gevolg van een bedrijfsongeval loopt een duiker ernstig letsel op in de vorm van een dwarslaesie. De aansprakelijkheid werd erkend. Voor dit letsel werd door de rechtbank een bedrag van € 75.000,00 aan immateriële schade toegekend.

Ongeval in de bouw met hersenletsel

Een man valt in de bouw van een steiger en komt daarbij op zijn hoofd terecht. Er is sprake van werkgeversaansprakelijkheid. De man heeft aan het steigerongeluk ernstig hersenletsel overgehouden. Als gevolg hiervan is hij 100% arbeidsongeschikt geraakt. Het letsel is zo ernstig dat hij verzorging van zijn vrouw nodig heeft en aan huis gekluisterd zit. Hierdoor ontstonden psychische klachten in de vorm van een depressie.

De immateriële schade werd vastgesteld op bijna € 38.000,00.

Schadevergoeding immateriële schade claimen

Immateriële schade berekenen is dus niet eenvoudig. De rechters leggen ook vaak lage vergoedingen op. Dit komt mede doordat door letselschade juristen en letselschade advocaten de gevolgen van het ongeluk niet goed worden beschreven. Schadevergoeding bij immateriële schade claimen is dan ook niet eenvoudig.

Kiest u voor de gratis rechtsbijstand van onze letselschade juristen, dan gaan wij samen met u het smartengeld berekenen. Wij kijken goed naar de gevolgen die het ongeluk voor u heeft op het dagelijks leven. Welke gevolgen zijn er op het gebied van werk, hobby's en uw gezinsleven. Wij zorgen er op deze manier voor dat u een maximale smartengeldvergoeding ontvangt.

Contact met uw letselschade jurist

De letselschade juristen van Letselschade Kompas zijn allemaal gespecialiseerd in het verhalen van letselschade als gevolg van een ongeluk. Of het nu gaat om een kop-staart botsing, bedrijfsongeval of dat u gebeten door een hond bent. Wij kunnen u helpen bij het claimen van uw letselschade.

Bij Letselschade Kompas helpen wij u altijd volledig kosteloos. De letselschadevergoeding en de rechtsbijstandskosten worden verhaald op de letselschade verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Letselschade Kompas is een letselschade bureau en onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de weinige in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoren. Wij kunnen indien nodig dus altijd een letselschade advocaat voor u inschakelen, bijvoorbeeld als er geprocedeerd moet worden bij rechtbank.

Wilt u gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact op met onze letselschade juristen. Wij geven u gratis een letselschade advies en claimen kosteloos de schade als gevolg van een ongeluk.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland