Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Wat is morele schadevergoeding?

Een ongeluk gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is een angstaanjagende ervaring die niet alleen lichamelijk letsel toebrengt. Niet zelden is er sprake van pijnklachten, angstklachten en verdriet om de gevolgen van het overkomen ongeluk.

De schadevergoeding voor deze klachten wordt morele schadevergoeding genoemd. Synoniemen voor morele schadevergoeding zijn:

Morele schadevergoeding berekenen

De meeste schadebedragen bij letselschade zijn goed te berekenen. Zo wordt loonschade berekend door het verschil te nemen tussen het inkomen voor en na ongeluk. Voor andere schadeposten worden veel richtlijnen gebruikt. Deze vinden wij bij de Letselschade Raad, zoals de richtlijn huishoudelijke hulp.

Morele schadevergoeding berekenen is een stuk ingewikkelder. Je kunt zelfs zeggen dat morele schade of smartengeld niet te berekenen is. Want hoe berekenen je een schadevergoeding voor pijn, angst en ontsierende littekens? We kunnen beter spreken over vaststellen in plaats van berekenen.

Morele schadevergoeding berekenen of vaststellen gebeurt door middel van de Smartengeldgids. Dit is een verzameling van uitspraken gedaan door de Nederlandse rechtbank.

In de smartengeldgids zoekt uw letselschade jurist naar een uitspraak die zoveel als mogelijk op uw ongeluk en situatie aansluit.

Voorbeelden morele schadevergoeding na ongeval

Hieronder geven wij u een aantal voorbeelden van zaken uit de Smartengeldgids waarin een vergoeding van morele schadevergoeding is vastgesteld

  • Verkoopster met whiplashklachten | Door aanrijding heeft een vrouw een whiplash opgelopen. Door de whiplash symptomen zijn er problemen met in het werk waarbij zij haar armen omhoog moet doen. Vooral bij huishoudelijke taken zijn er door de nekklachten beperkingen. De blijvende invaliditeit wordt vastgesteld op 5%. De rechtbank heeft voor de bepaling van het smartengeld aansluiting gezocht bij andere uitspraken inzake whiplash. De smartengeldvergoeding is vastgesteld op ruim € 8.000,00.
  • Meisje van 17 met hersenschudding door aanrijding | Een meisje is op haar scooter aangereden door een auto. Ongeveer 2 uur bewusteloos geweest. De gevolgen van de aanrijding zijn ernstig: een hersenschudding, pijn in de rug met tintelingen in het linkerbeen, verlies van reuk en dientengevolge ook van smaak. Zij is 11 dagen in het ziekenhuis opgenomen. De gevolgen van de hersenschudding en de pijn in de rug met tintelingen zijn verdwenen. De morele schadevergoeding bedraagt € 14.500,00.
  • Bouwongeval van jonge man | Terwijl hij met behulp van een bouwlift bezig was specie naar de eerste etage te hijsen, viel op een gegeven moment de lift met plateau, waarbij zijn rechterbeen onder de lift terecht kwam. Gevolg: een ernstige scheenbeenbreuk, ong. 6 cm boven het spronggewricht met daarbij een kuitbeenbreuk. 30 dagen ziekenhuisopname met 8 operaties en 24 maal fysiotherapeutisch behandeld. De morele schadevergoeding na dit ongeval bedroeg € 34.000,00.

Laat u letselschade kosteloos claimen door Letselschade Kompas

Aansprakelijk stellen voor letselschade waaronder immateriële schade hoeft u niet zelf te doen. Dit kunt u overlaten aan een letselschade jurist of letselschade advocaat van Letselschade Kompas. Wij zorgen ervoor dat:

  • de aansprakelijkstelling opgesteld wordt
  • de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt
  • u direct een voorschot op uw schadevergoeding ontvangt
  • er een maximale schadevergoeding betaald wordt
Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten
Letselschade claimen na een ongeluk
Immorele schadevergoeding

Een achterop aanrijding, een voorrangsfout of iemand die zonder uit te kijken uit een parkeervak rijdt. Het zijn zomaar voorbeelden van verkeersongevallen tussen ongevallen waar enkel auto’s, vrachtwagens, scooters of brommers bij betrokken zijn. Er is bij letsel dan recht op een schadevergoeding waaronder op een morele schadevergoeding.