Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Morele schadevergoeding na ongeluk claimen

Een auto ongeval, als fietser aangereden of een ongeluk op het werk. Als u door het ontstane letsel schade lijdt, dan is er recht op een schadevergoeding van uw letselschade.

Een schadevergoeding bestaat uit diverse materiële schadeposten en uit immateriële schade, ook wel morele schadevergoeding genaamd. Op deze pagina leest u wat morele schadevergoeding is en op welke bedrag aan deze schade u aanspraak kunt maken.

Lijdt u schade door het opgelopen letsel? Laat uw letselschade dan gratis verhalen door een van onze letselschade advocaten. Neem contact met ons op via onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.

Wat is morele schadevergoeding?

Een ongeluk gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is een angstaanjagende ervaring die niet alleen lichamelijk letsel toebrengt. Niet zelden is er sprake van pijnklachten, angstklachten en verdriet om de gevolgen van het overkomen ongeluk.

De schadevergoeding voor deze klachten wordt morele schadevergoeding genoemd. Synoniemen voor morele schadevergoeding zijn:

 

Morele schadevergoeding berekenen

De meeste schadebedragen bij letselschade zijn goed te berekenen. Zo wordt loonschade berekend door het verschil te nemen tussen het inkomen voor en na ongeluk. Voor andere schadeposten worden veel richtlijnen gebruikt. Deze vinden wij bij de Letselschade Raad, zoals de richtlijn huishoudelijke hulp.

Morele schadevergoeding berekenen is een stuk ingewikkelder. Je kunt zelfs zeggen dat morele schade of smartengeld niet te berekenen is. Want hoe berekenen je een schadevergoeding voor pijn, angst en ontsierende littekens? We kunnen beter spreken over vaststellen in plaats van berekenen.

Morele schadevergoeding berekenen of vaststellen gebeurt door middel van de Smartengeldgids. Dit is een verzameling van uitspraken gedaan door de Nederlandse rechtbank.In de smartengeldgids zoekt uw letselschade jurist naar een uitspraak die zoveel als mogelijk op uw ongeluk en situatie aansluit.

Voorbeelden morele schadevergoeding na ongeval

Hieronder geven wij u een aantal voorbeelden van zaken uit de Smartengeldgids waarin een vergoeding van morele schadevergoeding is vastgesteld

  1. Verkoopster met whiplashklachten | Door aanrijding heeft een vrouw een whiplash opgelopen. Door de whiplash symptomen zijn er problemen met in het werk waarbij zij haar armen omhoog moet doen. Vooral bij huishoudelijke taken zijn er door de nekklachten beperkingen. De blijvende invaliditeit wordt vastgesteld op 5%. De rechtbank heeft voor de bepaling van het smartengeld aansluiting gezocht bij andere uitspraken inzake whiplash. De smartengeldvergoeding is vastgesteld op ruim € 8.000,00.
  2. Meisje van 17 met hersenschudding door aanrijding | Een meisje is op haar scooter aangereden door een auto. Ongeveer 2 uur bewusteloos geweest. De gevolgen van de aanrijding zijn ernstig: een hersenschudding, pijn in de rug met tintelingen in het linkerbeen, verlies van reuk en dientengevolge ook van smaak. Zij is 11 dagen in het ziekenhuis opgenomen. De gevolgen van de hersenschudding en de pijn in de rug met tintelingen zijn verdwenen. De morele schadevergoeding bedraagt € 14.500,00.
  3. Bouwongeval van jonge man | Terwijl hij met behulp van een bouwlift bezig was specie naar de eerste etage te hijsen, viel op een gegeven moment de lift met plateau, waarbij zijn rechterbeen onder de lift terecht kwam. Gevolg: een ernstige scheenbeenbreuk, ongeveer 6 cm boven het spronggewricht met daarbij een kuitbeenbreuk. 30 dagen ziekenhuisopname met 8 operaties en 24 maal fysiotherapeutisch behandeld. De morele schadevergoeding na dit ongeval bedroeg € 34.000,00.

Laat u letselschade kosteloos claimen door Letselschade Kompas

Aansprakelijk stellen voor letselschade waaronder immateriële schade hoeft u niet zelf te doen. Dit kunt u overlaten aan een letselschade jurist of letselschade advocaat van Letselschade Kompas. Wij zorgen ervoor dat de aansprakelijkstelling opgesteld wordt, de tegenpartij aansprakelijk gesteld word, tu direct een voorschot op uw schadevergoeding ontvangt en er een maximale schadevergoeding betaald wordt.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland